Τρέχεις αλλά δεν χάνεις βάρος! Τι μπορεί να κάνεις λάθος;

75 Posted by - December 13, 2020 - Running, Workout

Τρέξιμο – Λάθος Νο1: Η προπόνηση είναι η ίδια

Το σώμα μας είναι ένα μηχάνημα, σχεδιασμένο να αποδίδει,  σε όποιες συνθήκες το οδηγούμε εμείς. Αυτό σημαίνει ότι αν κάνουμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, η διαδικασία γίνεται πιο εύκολη. Αυτό ισχύει και για τις καύσεις. Όσο πιο εύκολη  γίνεται η προπόνηση μας, τόσο σταθεροποιείται και  ο μεταβολισμό μας. Γι αυτό, όσο παραμένουμε στο ίδιο επίπεδο (αυτό που ως αρχάριοι μας φαινόταν δύσκολο), τόσο λιγότερες θα είναι και οι θερμίδες που θα χάνουμε.

Μια  σταθερή κατάσταση αερόβιας άσκησης,  που δεν φτάνει κοντά στη μέγιστη προσπάθεια μας, βοηθάει στην απώλεια βάρους, ωστόσο αυτό συμβαίνει όσο είμαστε στο αρχικό στάδιο (αρχάριοι).

Μέσα σε μια εβδομάδα, ο μεταβολισμός μας είναι ικανός να προσαρμόζεται στις όποιες συνθήκες, οπότε χρειάζεται να εργαστούμε ακόμα πιο σκληρά προκειμένου να συνεχίσουμε καίμε λίπος.

Είναι ο λόγος που εκτός της αερόβιας άσκησης, είναι ωφέλιμα τα βάρη.  Όταν προσθέτουμε βάρη στην προπόνηση μας, προκαλούμε επίσης ένα «βάρος» στην μηχανή μας – κάνουμε έξτρα καύσεις, άρα καίμε περισσότερο.

Με τρέξιμο 30 λεπτών σε χαμηλή ένταση, μπορούμε να κάψουμε 200 θερμίδες (κατά προσέγγιση), ή μπορούμε να φάμε  200 λιγότερες θερμίδες ανά ημέρα. Είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα. Με προπόνηση με βάρη (ή με κάποιο σπριντ ενδιάμεσα- έκρηξη), μπορούμε να μη χάσουμε την πρόσληψη θερμίδων από την διατροφή μας και  αντίστοιχα να έχουμε μια υγιή απώλεια θερμίδων μέσα από την γυμναστική μας .

Τρέξιμο Λάθος Νο 2:  Έχουμε αυξήσει τον χρόνο της προπόνηση, αλλά όχι την ένταση

Συνηθίζεται να αυξάνουμε τον χρόνο της προπόνησης μας – του τρεξίματος (πχ από 30λεπτά σε μια ώρα), αντί να διατηρήσουμε τον χρόνο, αυξάνοντας την ένταση.

Ένας ασκούμενος που τρέχει προτιμά πολλές φορές να διατηρήσει τον ρυθμό του και να αυξήσει τον χρόνο – τα χιλιόμετρα.

Όταν κάνουμε οποιαδήποτε αερόβια άσκηση, είτε πρόκειται για 30 λεπτά ή μία ώρα, ο στόχος μας είναι να «σπρώξουμε» τον οργανισμό μας σε ένα ρυθμό που μπορεί να αντέξει, να δουλέψουμε πιο σκληρά, άρα να αυξήσουμε την αντοχή μας και να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Το βήμα αυτό ξυπνά την μηχανή μας και οδηγεί στην απώλεια λίπους.

Στην περίπτωση που σας αρέσει να δουλεύετε μόνο μέσα από το τρέξιμο, σκεφτείτε την περίπτωση του σπριντ ανάμεσα στον σταθερό ρυθμό που έχετε.

Το σπριντ προκαλεί παρόμοιες εσωτερικές αλλαγές στο σώμα μας, όπως αυτές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της προπόνησης με βάρη. Το σώμα μας χρειάζεται να αναπληρώσει την χαμένη ενέργεια, να μετατρέψει το γαλακτικό οξύ που έχει παραχθεί κατά τη διάρκεια άσκησης σε γλυκόζη, και να αποκαταστήσει τα επίπεδα των ορμονών στο αίμα μας μετά από μια έντονη προπόνηση. Όλες αυτές οι διεργασίες σημαίνουν ότι το σώμα μας εργάζεται σκληρότερα και καίει περισσότερο λίπος.

evelina-nukta-1-e1424281402679Εβελίνα Νύκτα
Personal Trainer/ Fitness Editor
evelinanykta@gmail.com

@evelinanykta

No comments

Leave a reply