Αθηνά Μετρίδου: Ο πρωταθλητισμός, οι προπονήσεις και το πάθος για να ξεπεράσεις τα όρια σου!

8 Posted by - May 31, 2015 - Motivation

«Χρειάζεται πολύ πάθος, κόπος, χρόνος και αφοσίωση». Η μετάβαση από τον αθλητισμό, στον πρωταθλητισμό θέλει παιδιά με δύναμη, πείσμα και θέληση. Ένα από αυτά είναι η 24χρονη Αθηνά Μετρίδου. Στην ηλικία των 9 ξεκίνησε τον αθλητισμό ερασιτεχνικά. Τα τελευταία 10 χρόνια ασχολείται αγωνιστικά στον χώρο του στίβου, με κύριο άθλημα το άλμα εις ύψος. Με καλύτερη θέση την 12η στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου ανδρων-γυναικών το 2014 και επίσημο προσωπικό ρεκόρ φέτος το 1,70μ., προπονείται καθημερινά για τους αγώνες της, όπως τους αγώνες αλμάτων της Καλλιθέας και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανδρών/ γυναικών τέλη Ιουλίου(25-26/07).
Συγχρόνως, είναι σπουδάστρια της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών σπουδών, του τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδίασης Αντικειμένων και παρακολουθεί σεμινάρια για personal trainer.

Η Αθηνά μιλάει στο being για τη θέληση, το πάθος, τη δύναμη που χρειάζεται για να μπορείς να πηγαίνεις ένα βήμα παραπάνω. Η όρεξη σε συνδυασμό με την πειθαρχία και το όνειρο- ο στόχος να γίνεσαι ολοένα και καλύτερος, μπορούν να σε οδηγήσουν στη… νίκη. Είτε είναι αγωνιστική, είτε προσωπική.

- Σε ποια ηλικία ξεκίνησες τον αθλητισμό και τι είναι αυτό που θυμάσαι από τα πρώτα χρόνια;
Γενικά ξεκίνησα τον αθλητισμό από πολύ μικρή ηλικία γύρω στα 4, όπως όλα τα κοριτσάκια ξεκίνησα από μπαλέτο, έπειτα στην ηλικία των 6 ξεκίνησα τένις. Ο στίβος μπήκε στη ζωή μου όταν ήμουν 9 ετών με έναυσμα του γυμναστή του σχολείου μου κ. Μανώλη Χάντζου. Αυτό που θυμάμαι από τα πρώτα χρόνια ενασχόλησης μου με τον αθλητισμό, είναι η ανυπομονησία και ο ενθουσιασμός μου για να πάω προπόνηση, όχι μόνο για να δω τους φίλους μου αλλά και για να δω την κάθε νέα άσκηση που θα κάναμε ή την βελτίωση μου σε κάποιες που είχα ήδη κάνει. Έχει εντυπωθεί στο μυαλό μου από τότε, ως το καλύτερο μέσω εκτόνωσης και ψυχαγωγίας, φυσικά τότε με πιο απλά λόγια θα το έλεγα ως το καλύτερο ‘παιχνίδι’.

- Γιατί από όλα τα αγωνίσματα του στίβου επέλεξες το ύψος;
Στις μικρές ηλικίες στο στίβο δοκιμάζεις όλα τα αγωνίσματα μέχρι να βρεις αυτό που σου ταιριάζει και σου αρέσει καλύτερα, πάντα φυσικά με την καθοδήγηση του προπονητή σου. Οπότε, μετά από τα δρομικά αγωνίσματα σύντομα φάνηκε ότι ήμουν καλύτερη στα αλτικά. Η επιλογή του άλματος σε ύψος, έγινε στην Τρίτη γυμνασίου λόγω των καλύτερων επιδόσεων μου σε κάποιους αγώνες. Προσωπικά μου άρεσαν όλα τα αγωνίσματα, στο ύψος όμως ένιωθα ότι έκανα κάτι το συναρπαστικό. Το αίσθημα που έχεις όταν περνάς πάνω από τον πήχη είναι κάτι παραπάνω από ικανοποίηση και χαρά. Πάντα με γοήτευε να παρακολουθώ το επαναληπτικό βίντεο αργής κίνησης κατά τη διάρκεια της προσπάθειας στο άλμα εις ύψος αθλητών υψηλού επιπέδου σε διεθνής αγώνες. Είναι για μένα η τέλεια πρόκληση όπου θέτεις όρια στον εαυτό σου προσπαθείς να τα ξεπεράσεις, και απαιτεί συγκέντρωση, ηρεμία και πολύ επιμονή για να πετύχεις.

athina

- Πόσο πάθος χρειάζεται για να μεταβείς από τον αθλητισμό στον πρωταθλητισμό;
Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται πολύ πάθος, κόπος, χρόνος και αφοσίωση για να ασχοληθείς με τον πρωταθλητισμό. Σε μικρές ηλικίες φυσικά αρκεί και το λεγόμενο ‘ταλέντο’ αλλά ανεβαίνοντας κατηγορίες το πάθος και η αγάπη για τον αθλητισμό είναι αυτά που βοηθούν στη συνέχεια της προσπάθειας μετά από οποιαδήποτε συνθήκη, όπως πιθανούς τραυματισμούς, απογοητεύσεις ή ακόμα και νίκες. Η επιθυμία και η επιμονή του αθλητή να βάζει την προπόνηση πάνω από όλα, να συνεχίζει να προσπαθεί, να ξεπερνά τον εαυτό του ξανά και ξανά, είναι το μικρόβιο που χρειάζεται στο πρωταθλητισμό.

- Ποιες είναι η «θυσίες» που κάνεις γι αυτό;
Στον πρωταθλητισμό, ο αθλητής έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης που συχνά απαιτεί άσκηση πάνω από μία φορά την ημέρα. Οπότε για να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε αυτό το πρόγραμμα με την καλύτερη απόδοση, πέρα από την αφοσίωση του, οφείλει προπάντων να τρέφεται σωστά και να ξεκουράζεται τις απαιτούμενες ώρες. Προσωπικές θυσίες στη καθημερινή ζωή και στον τρόπο ζωής (όπως απουσία ελεύθερου χρόνου, χαμένες οικογενειακές στιγμές, εκδρομές, διακοπές, ακόμα και ξενύχτια), είναι απαραίτητες για την πλήρη προσήλωση του αθλητή στην προπόνηση του. Η αυστηρή εκγύμναση νου και σώματος, η αυτοσυγκέντρωση, η αυτοπειθαρχία και η προσεκτική ζωή που απαιτούνται, σπάνια θα χαρακτηρίζονταν ως στερήσεις από έναν συνειδητοποιημένο και εν ενεργεία πρωταθλητή, γιατί ακριβώς το κάνει από επιλογή, πάθος και αγάπη για το άθλημα του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι! Είναι το αξιοθαύμαστο συστατικό του πρωταθλητή που κάθε μέρα προσπαθεί όλο και περισσότερο, αγωνίζεται και δεν τα παρατά παρά τα όσα θα πρέπει να θυσιάσει για να μην αποκλείσει του στόχου του.

- Περιέγραψε μας μια μέρα μιας αθλήτριας του στίβου;
Μια μέρα μιας αθλήτριας στίβου όταν η προπόνηση είναι μόνο μια φορά την ημέρα απογευματινές ώρες, και σύμφωνα με τη προσωπική μου εμπειρία, ξεκινά στις 8.00 με το πρωινό γεύμα, που αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας καθώς προσφέρει πνευματική διαύγεια και ενέργεια για το ξεκίνημα της ημέρας. Έπειτα υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες όπως πρωινή δουλειά, μελέτη και άλλες εξωτερικές υποχρεώσεις που συνοδεύονται από το μεσημεριανό γεύμα το λιγότερο 3 ώρες πριν την προπόνηση. Εάν υπάρχει δυνατότητα προσπαθώ να κάνω ένα διάλλειμα το μεσημέρι πριν την προπόνηση για ξεκούραση, κάτι που φυσικά δεν είναι συχνό φαινόμενο και εξαρτάται από τη δουλειά. Ακολουθεί η προπόνηση, όπου συνήθως διαρκεί δύο ώρες. Τα πρώτα σαράντα λεπτά το πρόγραμμα είναι τρέξιμο, ασκήσεις στατικές και μη, για ζέσταμα. Η υπόλοιπη ώρα αφιερώνεται στο εκάστοτε πρόγραμμα, δύναμη στο γυμναστήριο, πλειομετρικές και αλτικές ασκήσεις, δρομικά κομμάτια ή ότι εμπεριέχει το πρόγραμμα του προπονητή. Με το τέλος της προπόνησης, υποχρεωτικό είναι ένα χαλαρωτικό ντους και φυσικά το βραδινό γεύμα. Ύστερα, επιβάλλεται ξεκούραση αν και συχνά υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες είτε δουλειές είτε διάβασμα που προηγούνται.

athina1

- Από πού παίρνεις ενέργεια;
Προσωπικά έχω φορτώσει την ημέρα μου με διάφορες δραστηριότητες, που απαιτούν αρκετή ενέργεια από μένα πέραν της προπόνησης. Εκτός από την επιθυμία μου για άσκηση που με οδηγεί καθημερινά στο γήπεδο, υποθέτω πως παίρνω ενέργεια από το περιβάλλον μου, την στήριξη της οικογένειας μου, το φιλικό περιβάλλον του συλλόγου στον οποίο είμαι από μικρό παιδί, από τους συναθλητές μου και προπάντων από τον προπονητή μου Μανώλη Σουβλάκη. Ο αθλητισμός και συγκεκριμένα ο στίβος ήταν και συνεχίζει ένα μέρος όπου ίσως κουράζομαι ή απογοητεύομαι κάποιες φορές αλλά ταυτόχρονα χαλαρώνω, ξεφεύγω από κάθε άλλο πρόβλημα που έχω, περνάω καλά και αυτό μου δίνει ενέργεια και δύναμη για καθετί που ακολουθεί.

- Μια δύσκολη μέρα για σένα, τι είναι αυτό που σκέφτεσαι για να ανταπεξέλθεις;
Σε μια δύσκολη μέρα μου, συγκεντρώνομαι στο τρόπο διεκπεραίωσης κάθε είδους εργασίας που έχω ξεχωριστά για να πάω στην επόμενη και να τις ξεπερνάω την μια μετά την άλλη. Προσπαθώ να διατηρώ την ψυχραιμία μου, αλλά αν δεν το καταφέρω ή αν βρεθώ σε πανικό μετά από λίγο ηρεμώ, σκεπτόμενη πως βήμα-βήμα μπορώ να ξαναέρθω σε ισορροπία.

- Πόσο σκληρή είναι η προπόνηση;
Κατά τη διάρκεια της προπόνησης βρίσκεσαι σε έντονη ψυχολογική πίεση, όταν πιστεύεις ότι κάτι είναι δύσκολο τότε είναι, όταν πιστέψεις ότι δεν είναι δύσκολο τότε μπορείς να το κάνεις με μεγαλύτερη ευκολία. Πολύ συχνά χρειάζεται η δύναμη του μυαλού για τη διεκπεραίωση μιας άσκησης. Άρα μια προπόνηση σε προσωπικό επίπεδο είναι τόσο σκληρή, όσο πιστεύεις ότι είναι. Σε γενικές γραμμές όμως στον αθλητισμό καλείσαι να κάνεις διάφορες ασκήσεις που κάποιες φορές είναι πέραν των δυνατοτήτων σου. Τότε ναι, η προπόνηση γίνεται σκληρή καθώς αποτυγχάνεις πάρα πολλές φορές μέχρι να πετύχεις το στόχο σου. Οπότε για την βελτίωση του αθλητή η προπόνηση πρέπει να είναι αρκετά σκληρή για να τον ωθεί να ξεπεράσει τον εαυτό του, όταν όμως επιτυγχάνεις το στόχο σου η ανταμοιβή είναι πολύ καλύτερη.

- Τι από αυτά θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί μια γυναίκα για να νιώσει λίγο… αθλήτρια;
Όταν εντάσσεις τον αθλητισμό στον τρόπο ζωής σου, τότε μπορείς να θεωρηθείς αθλητής. Οι τρόποι είναι πολλοί, η καλή φυσική κατάσταση επιτυγχάνεται με διάφορες μεθόδους. Προσωπικά προτείνω βασικές, απλές ασκήσεις βασισμένες στην άσκηση με το βάρος του σώματος μας, χωρίς υπερβολές που μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματισμούς. Μόνο 30 λεπτά αερόβιας άσκησης, όπως τρέξιμο, ή έντονο περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι, είναι αρκετά για την απόκτηση καλής φυσικής κατάστασης. Επιπλέον, ένα νέο πρόγραμμα κυκλικής άσκησης είναι το fitcore που ενσωματώνει ένα μεγάλο εύρος ασκήσεων, το οποίο πρωταρχικά στηρίζει και ενδυναμώνει το σώμα, ενώ ταυτόχρονα οδηγεί στην απώλεια πόντων και περιττών κιλών. Το σύνολο των ασκήσεων του fitcore συνηθίζεται να το ακολουθούν αθλητές διαφόρων αθλημάτων και το προσαρμόζουν στο ζέσταμα τους. Πρόκειται για μια προπόνηση που απευθύνεται σε όλους ερασιτέχνες και επαγγελματίες αθλητές καθώς έχει διάφορα επίπεδα εκγύμνασης και δεν προαπαιτεί μια ήδη καλή φυσική κατάσταση, αλλά και την δημιουργεί και την ενισχύει.

-Ποιοι είναι οι στόχοι σου;
Οι αθλητικοί μου στόχοι είναι φυσικά ένα νέο ρεκόρ, με μια καλή θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Να θέτουμε τον πήχη πιο ψηλά χρονιά με την χρονιά!

athina3

No comments

Leave a reply