Ξεκινάς με ενέργεια να γυμνάζεσαι και κάπου τα παρατάς; Τι μπορεί να φταίει;

24 Posted by - May 5, 2018 - Health, Motivation

Κάνεις προσπάθειες να τρως υγιεινά, να ασκείσαι τακτικά και γενικότερα προσπαθείς να έχεις ένα fit τρόπο ζωής, ωστόσο πολλές φορές αισθάνεσαι κόπωση και υπνηλία; Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, ίσως, κάνεις κάποια συνηθισμένα λάθη που χωρίς να το καταλαβαίνεις σε βγάζουν από το στόχο σου.
Αυτό που θέλουμε συνήθως είναι να χάσουμε βάρος, να δυναμώσουμε και να δούμε το σώμα μας να αλλάζει. Το άγχος μας να τα καταφέρουμε, μας οδηγεί ορισμένες φορές σε λάθη που αν τα εντοπίσουμε και τα διορθώσουμε, θα γίνουν όλα λίγο πιο εύκολα και με διάρκεια.

Μην ξεχνάς το νερό σου
Πολλές φορές «ξεχνάμε» να πίνουμε νερό και το πρόβλημα με την αφυδάτωση είναι ότι μπορεί να προκαλέσει ξηροστομία, κόπωση, αλλαγές διάθεσης, ακόμη και δυσκοιλιότητα. Το αρκετό νερό βοηθά στην μείωση της όρεξης και κατ επέκταση στην απώλειας βάρους, ενώ είναι καλό για την υγεία μας.

Ολοκληρωμένα γεύματα
Η παράλειψη γευμάτων επιβραδύνει το μεταβολισμό, οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής, αύξηση του σωματικού βάρους και μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ασθένειες. Όταν δεν καταναλώνουμε αρκετά και ολοκληρωμένα τρόφιμα κατά την διάρκεια της ημέρας, το πιθανότερο είναι να αισθανόμαστε νυσταγμένοι και κουρασμένοι. Γι αυτό επιλέγουμε να τρώμε, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά που επιταχύνουν τον μεταβολισμό μας, βελτιώνουν την πέψη, μας τονώνουν, και κρατούν την πιθανή λαιμαργία μας υπο έλεγχο.

Η πρωτεΐνη που χρειάζεσαι
Ακόμα κι αν δεν είσαι χορτοφάγος, είναι πολύ πιθανό να μην παίρνεις την ποσότητα πρωτεΐνης που απαιτείται. Είναι ζωτικής σημασίας να καταναλώνεις αρκετή άπαχη πρωτεΐνη κάθε μέρα. Αυτό βοηθά στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα, βοηθά να κρατήσεις σε ένα επίπεδο το αίσθημα της πείνας, βελτιώνει την ψυχική υγεία και βοηθάει στην αύξηση της μυϊκής μάζας. Πρόσθεσε στην διατροφή σου φαγόπυρο, κινόα, οι σπόρους Chia, σπιρουλίνα, σόγια, αυγά και άλλες τροφές πλούσιες σε πρωτείνη.

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι
Όσο και αν νομίζεις ότι οι υδατάνθρακες παχαίνουν, να ξέρεις ότι η μη κατανάλωση μπορεί να σε οδηγήσει σε πονοκεφάλους, κόπωση, εναλλαγές της διάθεσης, δυσκοιλιότητα και ναυτία. Επιπλέον, μπορεί να σε κάνει να τρως περισσότερο. Ωστόσο, όταν πρόκειται για υδατάνθρακες, είναι σημαντικό να κάνεις έξυπνες επιλογές τροφίμων, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φασόλια, σπόρους, ξηρούς καρπούς αλλά όλα με μέτρο. Να αποφεύγεις να τρως τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως τα κέικ, τα μπισκότα, ψωμί, δημητριακά, και μαρμελάδες.

Όλα με μέτρο και διάρκεια
Είναι πολύ καλό να γυμνάζεσαι αλλά στην περίπτωση που υπερτιμάς τις δυνάμεις σου, είναι πολύ πιθανό να εξαντληθείς άμεσα και να τα παρατήσεις. Επιπλέον, οι άνθρωποι που γυμνάζονται σκληρά τείνουν να καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα επειδή πιστεύουν ότι μπορούν εύκολα να κάψουν επιπλέον θερμίδες. Ο χρόνος μεταξύ 30-60 λεπτών άσκησης την ημέρα είναι αρκετό για να παραμείνουμε υγιείς και να διατηρήσουμε το βάρος μας υπό έλεγχο.

Η δύναμη του ύπνου
Οι περισσότεροι από εμάς δεν κοιμόμαστε αρκετά και αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία, ανάγκη για μεγάλη ποσότητα φαγητού, παχυσαρκία και πολλά θέματα υγείας. Αν βάλουμε σκοπό να κοιμόμαστε 7 ώρες κάθε νύχτα σίγουρα θα καταφέρουμε να ισορροπήσουμε τον μεταβολισμό μας αλλά και την ψυχική μας διάθεση.

 

No comments

Leave a reply