Ξέρετε γιατί κάνει καλό η άσκηση;

0 Posted by - May 28, 2014 - Health

Οι επιδημιολογικές έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση, δηλαδή η οργανωμένη φυσική δραστηριότητα, τρεις φορές την εβδομάδα από 50 έως 60 λεπτά, έχει θετική επίδραση στην υγεία μας και μας βοηθάει να ελέγχουμε το βάρος μας.

Η συστηματική άσκηση βελτιώνει την καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και αναπνευστικών νοσημάτων, καθώς και τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, αυξάνει την οστική μάζα (πρόληψη οστεοπόρωσης) και βελτιώνει το μυικό μας σύστημα, βοηθώντας στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων που σχετίζονται με αυτό. Επιπλέον, η άσκηση αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας, δηλαδή τις θερμίδες που «καίει» ο οργανισμός μας, συμβάλλοντας στη μείωση του σωματικού βάρους, παράλληλα με ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής.

Ο συνδυασμός προπόνησης και διατροφής είναι ουσιώδης για όσους προσπαθούν να επιτύχουν τη βέλτιστη απόδοση. Όμως δεν πρέπει να παραβλέπεται η αρχή της ξεκούρασης/αποκατάστασης. Αυτό γιατί η επιτυχής ανάπτυξη ενός αθλητή είναι πάντα μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης μεταξύ τριών μεταβλητών: α) ένα πρόγραμμα προπόνησης προοδευτικής επιβάρυνσης, β) η σωστή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, και γ) επαρκής ανάπαυση και ύπνος για να καταστεί δυνατή η επισκευή και η νέα ανάπτυξη ιστών.

Χωρίς τίτλο

Είναι σημαντικό να θυμάσαι:
- Καθημερινή κατανάλωση φρούτων και φυσικών χυμών

- Να μην αμελείς ποτέ να παίρνεις πλήρες πρωινό, (γάλα, δημητριακά, τοστ, φυσικό χυμό, ψωμί, βούτυρο, μέλι, μαρμελάδα κτλ.) είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

- Να συνοδεύεις το φαγητό σου με φρέσκα λαχανικά (σαλάτα),

- Να πίνεις πολύ νερό κυρίως κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση,

- Να ουρείς τουλάχιστον μία φορά πριν τον βραδινό ύπνο τις ημέρες που έχεις προπόνηση,

- Να προσπαθείς να κοιμάσαι νωρίς το βράδυ για να ξεκουράζεται εντελώς το σώμα σου και το μυαλό σου,

- Να προτιμάς να παίρνεις στο σχολείο φαγητό από το σπίτι (τοστ, κέικ, φρούτα),

- Περιόρισε συσκευασμένους χυμούς, αναψυκτικά, σφολιάτες και γαριδάκια,

- Ύστερα από μακροχρόνιες μελέτες αποδείχτηκε πως η σοκολάτα είναι ευεργετική! (μην το παρακάνεις όμως, μερικές φορές την εβδομάδα είναι αρκετό)

- Επιβάλλεται να θυμάσαι πως 2 με 3 ώρες πριν την προπόνηση δεν πρέπει να πίνεις και να τρως τίποτα (εξαιρείται το νερό)

- Επίσης είναι σημαντικό πριν την προπόνηση να κάνεις ένα ντουζ και να φοράς καθαρά ρούχα και κάλτσες γιατί το άθλημά μας έχει μεγάλη σωματική επαφή.

- Να μην ξεχνάς να κάνεις πάντα μπάνιο μετά την προπόνηση.

- Τέλος, να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι οι προπονητές σου είναι στη διάθεση σου να μοιραστείς μαζί τους οποιαδήποτε απορία σου ή προβληματισμό σου για οτιδήποτε σε απασχολεί.

- Νους υγιής εν σώματι υγιεί, έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας. Το μυαλό και το σώμα μας πρέπει να πορεύονται αρμονικά και να αλληλοσυμπληρώνονται. Η τροφή του σώματος είναι η γυμναστική και του μυαλού το διάβασμα. Γι΄ αυτό να θυμάσαι ότι κανένας δεν είναι καλός αθλητής, αν δεν είναι καλός μαθητής!!!!

Εβελίνα Ψάννη BSc, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής – προπονήτρια Παγκρατίου Αθλήματος

Αθλητικο κέντρο “ΑΛΚΙΜΟ”

ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ 7 ΑΡΤΕΜΙΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

 

 

No comments

Leave a reply