Κάνε 20 λεπτά γρήγορο περπάτημα για να ζήσεις περισσότερο

4 Posted by - January 19, 2015 - Health

• Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η έλλειψη άσκησης σκοτώνει τους διπλάσιους ανθρώπους από ότι η παχυσαρκία
• Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Cambridge ανακάλυψε πως ακόμη και ένα μικρό ποσό δραστηριότητας παρατείνει τη ζωή
• Είκοσι λεπτά περπάτημα την ημέρα μειώνει τον πρόωρο κίνδυνο θανάτου κατά το ένα τρίτο

Δεν είναι μυστικό ότι η αδράνεια είναι κακό για την υγεία σου, αλλά μπορεί να είναι χειρότερη από ό, τι νομίζαμε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, είναι ακόμη πιο θανατηφόρα από την παχυσαρκία – μάλιστα δύο φορές θανατηφόρα.

Ένα γρήγορο καθημερινό περπάτημα μόλις 20 λεπτών θα μπορούσε να προσθέσει χρόνια στη ζωή σου, λένε οι επιστήμονες.

Σε μια αυστηρή προειδοποίηση ενάντια στον καθιστικό τρόπο ζωής, είπαν ότι η έλλειψη άσκησης σκότωσε τους διπλούς ανθρώπους από ότι η παχυσαρκία.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μελέτησαν περισσότερους από 334.000 άνδρες και γυναίκες μέσα σε 12 χρόνια. Μετά τη μέτρηση του ύψους, του βάρους, της περιμέτρου της μέσης και των αυτο-αναφερόμενων επίπεδων σωματικής δραστηριότητας κατά την διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, διαπιστώθηκε ότι ακόμη και ένα μικρό ποσό μέτριας σωματικής δραστηριότητας παρέτεινε τη διάρκεια ζωής. Και οι λιγότερο γυμνασμένοι είχαν τα περισσότερα να κερδίσουν.

Είκοσι λεπτά περπάτημα την ημέρα – ή το ισοδύναμό του – θα μείωνε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά το ένα τρίτο σχεδόν.

Οι ερευνητές δεν θα μπορούσαν να πουν πόση επιπλέον ζωή θα μπορούσε να αποκτηθεί μέσω της χρήσης της άσκησης με αυτόν τον τρόπο για να περάσουμε από το «ανενεργό» στο «μετρίως ανενεργό» μέρος του πληθυσμού.

Ωστόσο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η άσκηση που καίει περίπου 100 θερμίδες την ημέρα, όπως ένα γρήγορο, 20λεπτο καθημερινό περπάτημα , μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου: Οι παχύσαρκοι θα μπορούσαν να αναμένουν μια 16 τοις εκατό μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου. Όσοι έχουν υγιές βάρος θα μπορούσαν να επωφεληθούν από 30 τοις εκατό.

Ο Ulf Ekelund, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα απλό μήνυμα: Μια μικρή ποσότητα σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία για τους ανθρώπους που είναι σωματικά αδρανείς. Παρόλο που βρήκαμε ότι μόλις 20 λεπτά θα έκανε μια διαφορά, θα πρέπει πραγματικά να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι περισσότερο από αυτό – η σωματική δραστηριότητα έχει πολλά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία και πρέπει να αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της καθημερινής μας ζωής».

Επιπλέον, με βάση τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τους θανάτους στην Ευρώπη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η άσκηση είναι πιο σημαντική από ό, τι το σωματικό βάρος για τη μακροζωία: 337.000 από 9,2 εκατομμύρια καταγεγραμμένων θανάτων Ευρωπαίων ανδρών και γυναικών μπορούν να αποδοθούν στην παχυσαρκία. Αλλά ο διπλάσιος αριθμός αυτών – περίπου 676.000 θάνατοι – θα μπορούσε να κατηγορηθεί για αδράνεια.

Οι Βρετανικές κυβερνητικές κατευθυντήριες γραμμές συμβουλεύουν τους ανθρώπους να κάνουν 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας, όπως η κηπουρική, ο χορός ή το ζωηρό περπάτημα, ή 75 λεπτά έντονης άσκησης, όπως ο αθλητισμός, το τρέξιμο ή η αεροβική γυμναστική, κάθε εβδομάδα.

Όμως μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το ένα τρίτο των ανθρώπων μόλις και μετά βίας καταφέρνουν να περπατάνε για 30 λεπτά μέσα σε επτά ημέρες, ακόμη και όταν λαμβάνονται υπόψη οι διαδρομές στα μαγαζιά, την εργασία ή το σχολείο.

Και μια έκθεση που υποστηρίζεται από την Βρετανική πρωτοβουλία «Περπάτημα για την Υγεία» πέρυσι διαπίστωσε ότι η σωματική αδράνεια κοστίζει στην Βρετανική οικονομία μόνο, μέχρι και £10 ΔΙΣ ετησίως (!!!) μέσω ημερών αναρρωτικής άδειας, το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και των πρόωρων θανάτων.

Ο καθηγητής Nick Wareham, διευθυντής της μονάδας επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε: «Το να βοηθάμε τους ανθρώπους να χάσουν βάρος μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση, και ενώ εμείς θα πρέπει να συνεχίσουμε να στοχεύουμε στη μείωση των επιπέδων του παχύσαρκου πληθυσμού, οι παρεμβάσεις για τη δημόσια υγεία που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να προβούν σε μικρές αλλά εφικτές αλλαγές στη σωματική δραστηριότητα μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία και μπορεί να είναι πιο εύκολο να επιτευχθούν και να διατηρηθούν».

Η June Davison, ανώτερη καρδιακή νοσοκόμα στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι μια σαφής υπόμνηση ότι το να είσαι σε τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο.

Η έρευνα δείχνει ότι μόλις μια μέτρια αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία.

Οι ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουν να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα την εβδομάδα, διεξάγοντάς τη σε  συνεδρίες από δέκα λεπτά ή περισσότερο.

Είτε πρόκειται για έναν περίπατο, μια βόλτα με το ποδήλατο ή το να χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, μένοντας δραστήριοι κάθε μέρα θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου».

Ένα γρήγορο περπάτημα 20 λεπτών θα κάψει μεταξύ 90 και 110 θερμίδες. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition. Οι συγγραφείς όρισαν τον πρόωρο θάνατο σαν το θάνατο προ της μέσης ηλικίας θανάτου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2015, στην ηλεκτρονική έκδοση του American Journal of Clinical Nutrition.

http://www.parisandreou.net/grhgoro-perpathma/

 

No comments

Leave a reply