Το τάπερ είναι της μόδας: 5 λόγοι να παίρνεις φαγητό από το σπίτι

2 Posted by - March 6, 2015 - Health

Και 6 προτάσεις για γρήγορα γεύματα για τη επόμενη εβδομάδα! Βαρέθηκες το έτοιμο φαγητό αλλα έχεις περιορισμένο χρόνο επειδή δουλεύεις ασταμάτητα; Θες να τρως υγιεινά μιας και είδες τη ζυγαριά να ανεβαίνει τελευταία;

Ο τρόπος για να αντιμετωπίσεις τα παραπάνω είναι το σπιτικό φαγητό. Δες το γιατί, αλλά και προτάσεις για γρήγορα, γευστικά και light γεύματα.

Παίρνοντας φαγητό από το σπίτι:

Πετυχαίνεις ισορροπημένη διατροφή. Δίνεις στον οργανισμό σου όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.  Όλα αυτά είναι απαραίτητα για να ανταπεξέλθεις μια δύσκολη και κουραστική μέρα στη δουλειά. Αν έχεις οικογένεια, το καθημερινό πρόγραμμα είναι ακόμη δυσκολότερο και η ανάγκη για ισορροπημένα γεύματα ακόμη μεγαλύτερη. Όλη η οικογένεια θα ωφεληθεί. Χώρισε το πιάτο/τάπερ σου σε 3 μέρη: ¼ πηγή κρέατος (επέλεξε άπαχα κρέατα όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα και λιγότερο μπιφτέκι) ¼ πηγή αμύλου (ρύζι ή μακαρόνια ή ψωμί ολικής άλεσης), ½ σαλάτα ωμή ή βραστή (ό,τι επιθυμείς).

 Ελέγχεις την ποιότητα του φαγητού σου. Εσύ επιλέγεις τα υλικά του φαγητού σου και τον τρόπο που θα μαγειρευτούν. Έρευνες δείχνουν ότι όταν τρως σπιτικό φαγητό λαμβάνεις λιγότερα λιπαρά και αλάτι από το αν τρως έτοιμο φαγητό. Οι διάφορες εταιρίες γρήγορου φαγητου χρησιμοποιούν αμφιβόλου ποιότητας λάδι και προσθέτουν επιπλέον αλάτι ως συντηρητικό. Φτιάξε σπιτικό φαγητό, γέμισε το πιάτο σου λαχανικά και άπαχο κρέας, απέφυγε το τηγάνισμα και τα λιπαρά και ολοκλήρωσε το γεύμα σου με ένα φρούτο.

Ελέγχεις τη μερίδα σου, ελέγχεις το βάρος σου! Οι μερίδες των εσιατορίων έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και αυτό βοηθά να τρώμε περισσότερο. Προετοιμάζοντας φαγητό από το σπίτι, ελέγχεις τη μερίδα σου, τρως όσο χρειάζεσαι και ελέγχεις το βάρος σου.

Εξοικονομείς χρήματα. Τα έτοιμα γεύματα κοστίζουν πολύ περισσότερο από τα υλικά που θα χρειαστείς για την προετοιμασία γευμάτων στο σπίτι. Φτιάξε ένα λίστα για το σουπερμαρκετ, επέλεξε τι θα μαγειρέψεις και προμηθεύσου τα υλικά από το προηγούμενο weekend.

 Εξοικονομείς χρόνο. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο αλλά είναι αλήθεια! Αντί για μία μερίδα φαγητού για το βραδινό σου, φτιάξε και άλλη μία για το γεύμα της επόμενης μέρας. Αν έχεις πολυάσχολο πρόγραμμα, προετοίμαστε τα μισά από τα γεύματα της εβδομάδας από την προηγούμενη Κυριακή και τα υπόλοιπα στο μέσο της εβδομάδας. Έτσι θα έχεις χρόνο για γυμναστική αλλά και χαλάρωση.

Θέλεις ένα υγιές και λεπτό σώμα; Πρέπει να κάνεις κάποιες θυσίες! Βάλε το μαγείρεμα στην καθημερινότητά σου και τα οφέλη θα είναι πολλά! Ετοίμασε:

– Σολωμό ψητό με μανιτάρια και φασολάκια

-Σαλάτα μαρούλι με αβοκάντο, ντομάτα, ρικότα και μπαλσάμικο ξύδι

-Μεσογειακή ομελέτα με ασπράδια αυγών, πιπεριές, ντομάτες, ελιές και φέτα

Δες επίσης μερικές συνταγές για γρήγορο και υγιές σπιτικό φαγητό στο site του joytv!

- Σαλάτα ζυμαρικών

- Χορτόσουπα

- Σαλάτα με φακές

Από τον Γιώργο Σαλταούρα, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο MSc
IMG_20131009_230333-846x1024

No comments

Leave a reply