Προπονητές ακαδημιών: Είναι δυνατή η συνεργασία με τους γονείς;

6 Posted by - November 5, 2014 - Kids

Οι γονείς είναι απαραίτητοι! Μερικές φορές είναι και χρήσιμοι… Βοηθούν στη μεταφορά των παιδιών και ενισχύουν οικονομικά τη πορεία τους. Ωστόσο, θα υπάρχουν περιστάσεις όπου η διαχείριση ενός ή πολλών γονέων θα είναι δύσκολη. Άλλοι επιθυμούν τα παιδιά τους να παίζουν περισσότερο, άλλοι ζητούν την κρίση μας ως προπονητές…

Οι προπονητές μπορούν να περιορίσουν τις περιπτώσεις όπου πρέπει να συμφωνήσουν με έναν θυμωμένο ή στεναχωρημένο γονέα με τα ακόλουθα βήματα:

1. Σημαντική είναι η προ-αγωνιστική συνάντηση πριν την 1η προπόνηση, ώστε να παρουσιαστούν τα σχέδια και οι προσδοκίες για την αγωνιστική περίοδο. Σημαντικό είναι να ενθαρρύνονται οι γονείς να κάνουν πολλές ερωτήσεις σε αυτή τη συνάντηση και ακόμα πιο σημαντικό είναι να κατανοήσουν τη δομή της προπόνησης.

2. Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν πως οι προπονητές τους εκτιμούν για το ενδιαφέρον τους. Αυτό θα κάνει πιο εύκολη τη συνεργασία τους και θα δημιουργήσει ένα κλίμα φιλίας και αλληλοεκτίμησης.

3. Οι προπονητές πρέπει να ακούνε τις ανησυχίες και τα συναισθήματα των γονέων. Σε κάθε τι που εμπλέκονται τα παιδιά τους ανησυχούν και θέλουν να γνωρίζουν τα πάντα.

4. Οι προπονητές πρέπει να γνωστοποιούν τους στόχους τους και με αυτούς να συμμορφώνονται όλα τα μέλη της ομάδας καθώς και οι γονείς. Κανείς προπονητής δε μπορεί να τους ευχαριστεί όλους!

5. Οι προπονητές πρέπει να απαιτούν από τους γονείς να μην ασκούν κριτική στα παιδιά τους, ούτε μπροστά σε άλλους παίκτες, ούτε μπροστά σε άλλους γονείς. Κανένας παίκτης δεν πρέπει να υποτιμάται ακόμα και από τους ίδιους του τους γονείς.

6. Οι προπονητές δεν πρέπει να μιλάνε ιδιαιτέρως για παίκτες με άλλους γονείς. Πρέπει να σέβονται τον κάθε παίχτη, ώστε να λαμβάνει αντίστοιχο σεβασμό και από τους παίκτες και από τους γονείς.

7. Οι προπονητές δεν πρέπει να κατηγορούν τους παίκτες για τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις των γονέων τους.

8. Οι προπονητές πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι και αφοσιωμένοι στο πλάνο που έχει οριστεί στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου.

9. Το πιο σημαντικό! Οι προπονητές πρέπει να είναι ΔΙΚΑΙΟΙ! Αν αντιμετωπίζουν όλους τους παίκτες δίκαια και με ισότητα, είναι σίγουρο πως θα κερδίσουν το σεβασμό τους και των γονιών τους.

Χόρτσας Άγγελος

being_005Διπλωματούχος Φυσιοθεραπευτής
Διπλωματούχος Προπονητής Ακαδημιών Ποδοσφαίρου (Uefa C)
Προπονητής ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ (Κ12)
Υπεύθυνος Αποκατάστασης και Ενδυνάμωσης του PERFORMANCE PROS https://www.facebook.com/performpros?ref=bookmarks
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6974071323
Email: achortsas10@gmail.com

No comments

Leave a reply