Ό, τι μπορεί να κάνει κάποιος, το μπορεί ο οποιοσδήποτε;

9 Posted by - May 11, 2016 - Motivation

Πολλές φορές ακούμε τι φράση «αφού μπορεί να το κάνει αυτός, μπορώ κι εγώ». Όλοι μας μπορεί να το έχουμε πει έστω μια φορά στη ζωή μας για κάποιον λόγο. Το ότι μπορούμε όμως, είναι πραγματικότητα ή απλώς μια σκέψη που κάνουμε θεωρητικά; Είναι κάτι που ισχύει για όλους και για κάθε περίπτωση;

Δεν είναι όλα ένα βιβλίο που απλώς θέλει μελέτη, συγκέντρωση και υπομονή για να το μάθουμε.  Στην περίπτωση των δυνατοτήτων ενός ανθρώπου όσον αφορά την άσκηση, τα όρια του αλλά και τις εμπειρίες που ενδεχομένως θα ήθελε να ζήσει, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Γιατί; Σημαντικό ρόλο παίζουν η ηλικία, η παιδική ηλικία και οι δραστηριότητες που έχει κάνει, η υποδομή, η φυσική κατάσταση, η δύναμη, ενώ πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία αλλά και βιώματα του.

Για παράδειγμα, είναι πολλοί αυτοί που κάνουν γιόγκα, ωστόσο τις εντυπωσιακές ασκήσεις – στάσεις με αναδιπλώσεις του κορμού σε κάθετη θέση, είναι για τους περισσότερους ακατόρθωτο.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του σερφ, όπου όλοι μπορούμε να εκπαιδευτούμε προκειμένου να αποκτήσουμε ισορροπία, ωστόσο είναι ίσως απίθανο να φτάσουμε στο σημείο, να μπορούμε, να δαμάσουμε τα κύματα κάνοντας εντυπωσιακές φιγούρες σαν άλλοι πρωταθλητές.

Γιατί εκείνοι; Γιατί εκείνοι, οι πρωταθλητές και κάποιοι από τους εκπαιδευτές μεγάλωσαν μαθαίνοντας να κάνουν αυτό που εμάς μας μαγεύει όταν το βλέπουμε και θα θέλαμε ιδανικά να μπορούμε να το κάνουμε. Οι ώρες προπόνησης που εκείνοι μετράνε όλα αυτά τα χρόνια, η φυσική κατάσταση, η ψυχολογία που απέκτησαν μέσα από αυτό, οι καθημερινές συνήθειες, η μη αίσθηση επικινδυνότητας (αν αναφερόμαστε σε extremesports) , δεν μπορούν να ισοδυναμούν με τις δυνατότητες ενός ατόμου που απλώς γυμνάζεται.

Κι αν αφοσιωθούμε στην προπόνηση και δουλέψουμε σκληρά;

Μια σκληρή προπόνηση, μια καθημερινότητα με συγκεκριμένο στόχο, μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Σίγουρα θα μας εξελίξει, θα μας κάνει πιο δυνατούς, θα αποκτήσουμε καλές επιδόσεις, ωστόσο η εξέλιξη μας και τα όρια μας θα είναι πάντα σε συνάρτηση με την ηλικία μας, την εμπειρία μας και την υποδομή μας.

Η προσπάθεια μπορεί να σε κάνει να νιώσεις «πρωταθλητής»!

Όλο και αυξάνονται αυτοί που προστίθενται σε ομάδες ορειβατών, ποδηλάτων, δρομέων ή που αποφασίζουν να μάθουν ένα άθλημα. Η διαδικασία εκπαίδευσης, η ομαδικότητα, η θετικότητα και η καλή ψυχολογία που προσφέρουν αυτές οι ομάδες, είναι μερικά από τα πιο ωραία πράγματα που μπορεί να εισπράξει κάποιος, που θέλει να βλέπει τη θετική πλευρά της ζωής. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να πάρεις ενέργεια, να αποκτήσεις δύναμη και φυσική κατάσταση, ενώ μέσα από αγωνιστικούς, δύσκολους στόχους, μπορείς να κάνεις τη διαχείριση των προσωπικών στόχων λίγο πιο «εύκολη» υπόθεση.

Υ.γ. Όταν ξέρεις τα όρια σου… μπορείς να κάνεις τα πάντα!

No comments

Leave a reply