Βάλε φαντασία! Οι 5 θρεπτικοί συνδιασμοι που θα αγαπήσεις

6 Posted by - October 13, 2014 - Nutrition

Μπορεί να τις υποτιμάμε και να τις χρησιμοποιούμε μόνο σε ειδικές περιπτώσεις όπως η νηστεία, ωστόσο οι σταφίδες αποτελούν μία ακόμη σούπερ αντιοξειδωτική τροφή ιδιαίτερα πολύτιμη για τον οργανισμό μας.
Ισως είναι καιρός να αναθεωρήσουμε και να εντάξουμε τις σταφίδες στην καθημερινή μας διατροφή στο πρωινό, ή να εμπλουτίσουμε μικρά γεύματα και τις σαλάτες μας.
Τα αντιοξειδωτικά συστατικά τους και κυρίως οι φαινόλες που περιέχουν, μεταμορφώνουν τις σταφίδες από μία απλή και ταπεινή τροφή σε μία υπερτροφή, Οι φαινόλες, οι οποίες απαντώνται σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, αποτελούν στην κυριολεξία, μία ασπίδα προστασίας των κυττάρων μας από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Οι ελεύθερες ρίζες μάλιστα, είναι αυτές ενοχοποιούνται για την γήρανση, την πυροδότηση πολλών ασθενειών και την άσχημη εξέλιξη της υγείας μας γενικότερα. Φαινόλες περιέχουν επίσης τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα.

Βάλτε λίγο φαντασία στα πιάτα σας και κάντε τα περισσότερο θρεπτικά, όπως και πολύ απολαυστικά.

Δοκιμάστε τις παρακάτω διατροφικές προτάσεις:

Πράσινη σαλάτα με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς
Υλικά για 10 άτομα: 4 γαλλικές σαλάτες,1 ραντίτσιο,2 σαλάτες, κατσαρές (1 πράσινη και 1 κόκκινη),12 δαμάσκηνα, ξερά, ψιλοκομμένα,12 βερίκοκα, ξερά, ψιλοκομμένα,6 σύκα, ξερά, ψιλοκομμένα,40 ml ρακή,2 κ.σ. μέλι,500 γρ. κατσικίσιο τυρί, σε 10 φέτες,σπόροι ροδιού,200 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα
Για το ντρέσινγκ :10κ/σ ελαιόλαδο,4 κ/σ ξίδι μπαλσάμικο,2 κ/σ ζάχαρη, κρυσταλλική,2 κ/σ μουστάρδα, απαλή

Πράσινη σαλάτα νε ξηρούς καρπούς και πικάντικη γραβιέρα
Υλικά :3 μεγάλα μαρουλόφυλλα,80 γρ. ρόκα,80 γρ. σπανάκι μπέιμπι,½ κ/γ αποξηραμένα κράνμπερις,50 γρ. πέταλα πικάντικης γραβιέρας,120 ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ,40 ml μπαλσάμικο ,1 ½ κ/σ μαρμελάδα σύκου, ανάλογο πιπέρι και αλάτι

Σαλάτα με φρούτα εποχής, ρόδι, ξηρούς καρπούς και ελαφριά σάλτσα Philadelphia
Υλικά για 4 :1 σαλάτα πράσινη,200 γρ τρυφερό σπανάκι,1 σαλάτα λόλα κόκκινη,2 πορτοκάλια,4 μικρά μανταρίνια,1 μήλο,2 κ/σ φυλλαράκια από μαϊντανό,2 κ/σ κουκουνάρι,2 κ/σ χοντροκομμένο καρύδι,80 γρ philadelphia,40 ml ελαιόλαδο,30 ml νερό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σαλάτα με φακές
Υλικά για 6 άτομα:
500 γρ. φακές ψιλές,1 κρεμμύδι σε ροδέλες,2 πιπεριές κόκκινες σε κυβάκια,½ ματσάκι φρέσκο κόλιανδρος,½ ματσάκι άνιθος,1 ματσάκι άγρια,ρόκα,10 ντοματίνια στη μέση,1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη,6 κ.σ. ελαιόλαδο,6 κ.σ. ξύδι
Εκτελεση:
Βράζουμε τις φακές σε αλατισμένο νερό (για 20-25 λεπτά) μέχρι να μαλακώσουν αλλά και να κρατάνε λίγο. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Τις βάζουμε σε μπωλ και τις ανακατεύουμε με το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα. Βάζουμε τη ρόκα και τα ντοματίνια, το σκόρδο και περιχύνουμε τη σαλάτα με το ξύδι και το ελαιόλαδο. Αλατίζουμε και σερβίρουμε με φρέσκο δυόσμο και βασιλικό από πάνω.

Πολύχρωμη σαλάτα με κόκκινα φασόλια
Υλικά: 200γρ φασόλια κόκκινα ξερά,1 πράσινη, 1 κόκκινη και 1 πορτοκαλί πιπεριά σε ροδέλες,1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,1 ντομάτα σε κύβους,1 αγγούρι σε κύβους,2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα,2 καρότα τριμμένα,3 κουταλιές καλαμπόκι,5 ελιές σε φετάκια,1/2 κούπας λάδι,3 κουταλιές χυμό λεμονιού,1 κουταλιά μουστάρδα, αλάτι

Μαρούγκα Μαρία

1237860_10201772284169769_85946539_nΚλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Καρβούνη 17, 38222, Βόλος
τηλ. 6948383397
maria.marouga@gmail.com

 

No comments

Leave a reply