Γιατί οι δίαιτες των διασήμων δεν έχουν αποτέλεσμα σ’ εμάς

3 Posted by - March 11, 2015 - Nutrition

Ξέχνα το «πριν» και το «μετά» των celebrities που βλέπεις στις ιλουστρασιόν φωτογραφίες των περιοδικών και στις φιλτραρισμένες πόζες στο Instagram . Γιατί όπως υποστηρίζει μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Buffalo ό,τι ισχύει – με επιτυχία ίσως– για εκείνες, δεν ισχύει για εμάς- που προσπαθούμε να τις ακολουθήσουμε!

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύονται στο  Journal of Healthcare Engineering, η επιρροή των διασήμων στην απόφαση και την προσπάθειά μας να αδυνατίσουμε είναι ελάχιστη, είτε πρόκειται για τη νέα μακροβιοτική δίαιτα της Gwyneth Paltrow που βρήκες εξαιρευτική και σκέφτηκες ότι μπορεί να έχει αποτέλεσμα είτε για τη Jessica Simpson που σε εντυπωσίασε με το πώς κατάφερε να χάσει τόσα κιλά με το πρόγραμμα των Weight Watchers.

Οι ερευνητές εξέτασαν ένα πλυθησμό ατόμων με διαφορετικό Δείκτη Μάζας Σώματος, διαφορετικές δυνατότητες να χάσουν βάρος, και ως χρήστες διαφορετικών social networks και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πιο ισχυρό κίνητρο για να χάσουν βάρος ήταν οι… φίλοι! Άτομα που σχετίζονταν με άτομα που έχασαν βαρος εμφανίζονται να έχουν χάσει και οι ιδιοι  βάρος. Άτομα όμως με «χαρίσματα» που έχουν την τάση να συγκεντρώνουν γύρω τους πολύ κόσμο και θαυμασμό, όπως για παράδειγμα οι celebrities -που στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης έχουν στρατιές από θαυμαστές να τους ακολουθούν-, κάθε άλλο παρά θετική επίδραση είχαν πάνω σε κάποιον για να χάσει βάρος. Οι celebrities μπορεί δηλαδή να ασκούν τεράστια επίδραση στην pop κουλτούρα αλλά σύμφωνα με την έρευνα αυτή  δεν σχετίζεται με τα αποτελέσματα στη διατροφική συμπεριφορά κάποιου.

«Οι προσωπικοί δεσμοί και οι φίλοι έχουν μεγαλύτερη επιρροή, επειδή τους  βλέπουμε καθημερινά και έχουμε στενή επαφή μαζί τους», τονίζει η ερευνητής Lora Cavuoto και προσθέτει: «Αν αυτοί τα έχουν καταφέρει ή τα καταφέρνουν, σημαίνει ότι έχουμε καλύτερη πρόσβαση στην πληροφορία για το αν μια διαίτα είναι αποτελεσματική». 

Joytv.gr

No comments

Leave a reply