Εργογόνα βοηθήματα – Τα “μαγικά” συστατικά που σε οδηγούν στον στόχο του… νικητή!

5 Posted by - February 17, 2015 - Nutrition

Όπως είναι γνωστό οι δυο βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την αθλητική επιτυχία είναι ο γενετικός παράγοντας και η αθλητική κατάσταση. Σε υψηλά επίπεδα συναγωνισμού, οι αθλητές έχουν παρόμοιες γενετικές καταβολές και ικανότητες και παρόμοια προπονητική κατάσταση. Με δεδομένη την δίψα για διάκριση πολλοί αθλητές ψάχνουν για το “μαγικό”  συστατικό που θα τους δώσει τη νίκη. Πραγματικά πρόσφατες ανασκοπήσεις, υποστηρίζουν ότι δυο από βασικούς συντελεστές που οδηγούν σε αθλητικά ρεκόρ είναι η βελτιωμένη διατροφή και τα εργογόνα βοηθήματα.

Η λέξη εργογόνος προέρχεται από τις λέξεις έργο και γεννώ (παράγω) και συνήθως ορίζεται ως αυτός που αυξάνει το δυναμικό για παραγωγή έργου.

• Μηχανικά βοηθήματα
Είναι σχεδιασμένα για να αυξήσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα. Πχ τα ελαφρά υποδήματα τρεξίματος για ένας δρομέα.
• Ψυχολογικά βοηθήματα
Είναι σχεδιασμένα για να ενισχύσουν τις ψυχολογικές διαδικασίες κατά την άθληση και να αυξήσουν έτσι την νοητική δύναμη. Πχ η ύπνωση
• Φυσιολογικά βοηθήματα
Είναι σχεδιασμένα για να ενισχύσουν τις συνηθισμένες φυσιολογικές διαδικασίες, με στόχο την αύξηση της σωματικής δύναμης. Πχ το ΄΄ντόπινγκ αίματος΄΄ δηλαδή η μετάγγιση αίματος.
• Φαρμακολογικά βοηθήματα
Είναι χημικά σκευάσματα σχεδιασμένα για να επηρεάσουν τις φυσιολογικές ή ψυχολογικές διαδικασίες αύξησης της σωματικής ισχύος ή της νοητικής δύναμης. Πχ τα αναβολικά στεροειδή
• Διατροφικά βοηθήματα
Είναι θρεπτικές ουσίες επίσης σχεδιασμένες για να επηρεάσουν τις φυσιολογικές ή ψυχολογικές διαδικασίες αύξησης της σωματικής ισχύος ή της νοητικής δύναμης. Πχ συμπληρώματα πρωτεϊνών.

Γιατί τα διατροφικά εργογόνα είναι τόσο δημοφιλή;

Οι αθλητές πιστεύουν ότι ορισμένες τροφές έχουν μαγικές ιδιότητες. Υπάρχουν πάρα πολλά διατροφικά εργογόνα βοηθήματα για κάθε μία από τις έξι μεγάλες κατηγορίες θρεπτικών συστατικών και είναι γνωστό πως οι αθλητές χρησιμοποιούν συμπληρώματα για σχεδόν κάθε θρεπτική ουσία, στην προσπάθεια τους να βελτιώσουν την απόδοσή τους.
- Ειδικά μίγματα υδατανθράκων
- Ειδικά λιπαρά οξέα
- Ορισμένα αμινοξέα
- Συνδυασμούς βιταμινών
- Συμπληρώματα ανόργανων συστατικών
- Ειδικοί τύποι αθλητικών ποτών

Εκτός από τις απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από τις τροφές, υπάρχουν και άλλες μη απαραίτητες ουσίες ή ενώσεις που θεωρούνται ως συμπληρώματα διατροφής και προωθούνται ως εργογόνες ουσίες. Όπως η κρεατίνη, η L-καρνιτίνη, το συνένζυμο Q10, η ινοσίνη, η οκτοσονάλη, το ginseng, ο καφές και το αλκοόλ.

Μαρούγκα Μαρία

1237860_10201772284169769_85946539_nΚλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Καρβούνη 17, 38222, Βόλος
τηλ. 6948383397
maria.marouga@gmail.com

 

 

No comments

Leave a reply