Η μπύρα ως αθλητικό ποτό

2 Posted by - July 1, 2014 - Nutrition

Παραδέξου το: ανυπομονείς για μια παγωμένη μπύρα μετά την προπόνηση, ειδικά τώρα που το θερμόμετρο ανεβαίνει συνέχεια! Και, μάλλον, καλά κάνεις, σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές του Griffith University.
Με σκοπό να δουν την επίδραση του χειρισμού του περιεχομένου της μπύρας σε αλκοόλ και νάτριο στην υδατική αναπλήρωση μετά από άσκηση, 7 εθελοντές ποδηλάτησαν σε εργόμετρο μέχρι μια απώλεια βάρους 2% , ποσοστό που, δεδομένου ότι προέρχεται από υγρά, είναι σημαντική αφυδάτωση.

Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν μπύρα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ (2,3% ABV), χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ με 25 mmol • L-1 νάτριο, κανονική μπύρα και κανονική μπύρα με νάτριο. Οι ποσότητα που καταναλώνονται ήταν ισοδύναμη με 150% της απώλειας μάζας σώματος κατά την άσκηση και καταναλώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 1 ώρα, καθώς αυτές είναι οι συστάσεις για αναπλήρωση υγρών μετά την άσκηση.
Η ”ελαφριά” μπύρα με νάτριο βελτίωσε την αναπλήρωση υγρών σε σύγκριση με την κανονική και την κανονική με νάτριο ενώ προκάλεσε σημαντικά μικρότερη διούρηση σε σχέση με την κανονική μπύρα και την κανονική μπύρα με νάτριο.

 Οι ερευνητές καταλήγουν πως ”μια χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ μπύρα με προσθήκη νατρίου προσφέρει μια πιθανή συμβιβαστική λύση μεταξύ ενός ποτού με υψηλή κοινωνική αποδοχή και να μειώνεται ο κίνδυνος για απώλεια υγρών που παρατηρείται κατά την κατανάλωση κανονικής μπύρας”.
Νομίζω θα συμφωνήσουμε, μας συμφέρει!

Μαρούγκα Μαρία

1237860_10201772284169769_85946539_nΚλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Καρβούνη 17, 38222, Βόλος
τηλ. 6948383397
maria.marouga@gmail.com

No comments

Leave a reply