Ανθρακούχο νερό ή σόδα;

5 Posted by - November 10, 2014 - Nutrition

Μερικοί άνθρωποι, λόγω πεπτικών προβλημάτων καταναλώνουν ανθρακούχο νερό. Άλλοι πάλι το κάνουν από συνήθεια.

Ο λόγος είναι ότι εξαιτίας της ύπαρξης των ΗCO3, ρυθμίζεται το pH του αίματος στην κατάλληλη τιμή για πέψη. Επίσης το περιεχόμενο CO2 εισέρχεται στο αίμα και διευκολύνει την κυκλοφορία του, προ-καλώντας διόγκωση στις αρτηρίες. Ακόμη, το CO2 έχει ευφραντικές ικανότητες για τον οργανισμό, γεγονός που το καθιστά επιθυμητό από τους ανθρώπους.

Στην αγορά κυκλοφορούν 2 είδη προϊόντων με παρόμοια δράση. Τα ανθρακούχα φυσικά μεταλλικά νερά και οι σόδες. Το ανθρακούχο νερό που προέρχεται από τη φύση περιέχει από μόνο του μεγάλες συγκεντρώσεις ΗCO3 και CO2. Τα ΗCO3 ευρίσκονται σε μορφή κυρίως αλάτων του ασβεστίου και του μαγνησίου, τα οποία μόνο θετική επίδραση έχουν στονανθρώπινο οργανισμό.

Η σόδα είναι πόσιμο νερό στο οποίο προστέθηκαν 3 έως 5 g ανά λίτρο CO2 ώστε να έχει ευφραντικές ιδιότητες. Με αυτή την προσθήκη όμως μεταβάλλεται το pH του νερού σε τιμές κάτω του 5, γεγονός που καθιστά το προϊόν δυσάρεστο στη γεύση. Για τη διατήρηση του pH στη επιθυμητή περιοχή τιμή 5.5 έως 6.0 προστίθεται 0.5 έως 1 g ανά λίτρο ΝαΗCO3. Στην περιοχή αυτή, τα ανθρακικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του pH .

Εάν συγκρίνουμε τα δυο προϊόντα, θα δούμε ότι το φυσικό μεταλλικό ανθρακούχο νερό, υπερτερεί όσον αφορά τη μικροβιολογική επιβάρυνση. Αυτό συμβαίνει διότι το περιεχόμενο βρίσκεται υπό πίεση, γεγονός που αποκλείει την επιμόλυνση του, ενώ το περιεχόμενο CO2 δρα αρνητικά στην ανάπτυξη μικροοργανισμών, ώστε και τυχόν μικροοργανισμοί που εισήχθησαν κατά την εμφιάλωση, να καταστρέφονται σταδιακά την πρώτη εβδομάδα. Οι σόδες έχουν «ανάγκη» από προσθήκη νατρίου κατά τη διαδικασία παραγωγής τους , γεγονός που περιορίζει την κατανάλωση της, από τους υπερτασικούς. Η υπερκατανάλωση νατρίου ως γνωστών έχει αρνητικές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία.

Η φύση δίνει λύσεις για όλα!

Μαρούγκα Μαρία

1237860_10201772284169769_85946539_nΚλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Καρβούνη 17, 38222, Βόλος
τηλ. 6948383397
maria.marouga@gmail.com

No comments

Leave a reply