Συμπληρώματα διατροφής και διατροφικές απάτες

3 Posted by - January 8, 2015 - Health, Nutrition

Ο αριθμός των συμπληρωμάτων διατροφής που διακινούνται στην αγορά σαν ενισχυτικά της υγείας για το ευρύ κοινό και ως ενισχυτικά απόδοσης για τους αθλητές συνεχώς αυξάνεται. Δυστυχώς, οι ισχυρισμοί ότι τα προϊόντα αυτά βελτιώνουν την υγεία και την αθλητική απόδοση δεν είναι βάσιμοι και μπορούν να θεωρηθούν ως απάτη.

Τι είναι η διατροφική απάτη;
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ο όρος διατροφική απάτη αναφέρεται στους σκόπιμους ισχυρισμούς για τις ιδιότητες τροφίμων. Έχει εκτιμηθεί ότι πάνω από 25.000.000$ το χρόνο ξοδεύονται στις Η.Π.Α για προϊόντα και υπηρεσίες υγείας με αμφισβητήσιμα αποτέλεσμα.
Παρότι οι διαφημιστικές στρατηγικές για την προώθηση συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να περιέχουν παραπλανητικές πληροφορίες, οι κρατικές επιτροπές που παρακολουθούν τέτοια θέματα είναι συνήθως ανεπαρκώς επανδρωμένες και δεν μπορούν να οδηγήσουν στα δικαστήρια κάθε περίπτωση παραπλανητικής ή ανειλικρινούς διαφήμισης. Συνεπώς, οι ανυποψίαστοι καταναλωτές μπορούν να δελεαστούν και να αγοράσουν ένα ακριβό συμπλήρωμα διατροφής, για το οποίο όμως δεν υπάρχει καμία επιστημονική στήριξη για την αποτελεσματικότητά του.

Γιατί η διατροφική απάτη είναι τόσο διαδεδομένη στον αθλητισμό;
Η ελπίδα για καλύτερη απόδοση ευνοεί τη χρήση συμπληρωμάτων. Οι αθλητές ελπίζουν ότι τα συμπληρώματα θα τους δώσουν αυτό που χρειάζονται για να υπερτερούν έναντι του συναγωνισμού. Υπάρχουν 4 παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη τέτοιων ελπίδων.
1. Όταν η διατροφική συμπεριφορά ενός ατόμου ακολουθεί το πρότυπο ενός μεγάλου επιτυχημένου αθλητή.
2. Όταν προπονητές εισηγούνται στους αθλητές τους ότι ορισμένες τροφές ή συμπληρώματα διατροφής βελτιώνουν την απόδοση.
3. Πολλά αθλητικά περιοδικά και βιβλία συχνά παρουσιάζουν άρθρα περί αθλητικής διατροφής που βασίζονται πάνω σε αμφιβόλου αξίας έρευνες.
4. Η παραπλανητική διαφήμιση προϊόντων που απευθύνονται σε αθλητές.

Που μπορώ να βρω έγκυρες διατροφικές πληροφορίες;
Το καλύτερο μέσο για να αξιολογήσει κανείς τους ισχυρισμούς που αφορούν συμπληρώματα διατροφής είναι η καλή γνώση των βασικών αρχών της διατροφής και η εξοικείωση με τις σχετικές ποιοτικές έρευνες.

Μαρία Μαρούγκα

1237860_10201772284169769_85946539_nΚλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Καρβούνη 17, 38222, Βόλος
τηλ. 6948383397
maria.marouga@gmail.com

No comments

Leave a reply