Τα 7 λαχανικά που δεν πρέπει να λείπουν απο την διατροφή σου

31 Posted by - March 17, 2017 - Nutrition

Η δυσαρέσκεια μας σε ό, τι έχει το άκουσμα «βραστό» θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Το θεωρητικά άγευστο ενός βραστού λαχανικού είναι μύθος. Άλλωστε, τα μυρωδικά και η σωστή ποσότητα λαδιού που μπορεί να προστεθεί, τα κάνουν αυτομάτως μια πολύ γευστική τροφή. Τα «βραστά» παραμένουν πλούσια σε βιταμίνες καθώς λόγω του μαγειρέματος τους, κρατούν τα θρεπτικά τους συστατικά.

Ωστόσο θα πρέπει να τηρούνται κάποιοι «κανόνες» κατά το μαγείρεμα τους,  καθώς ο υπερβολικός βρασμός ή υψηλή θερμοκρασία και η μεγάλη ποσότητα νερού  μπορεί να «καταστρέψουν». Ο χρόνος μαγειρέματος είναι σημαντικός, γι’ αυτό ο βρασμός πρέπει να διαρκεί τόσο όσο το λαχανικό να έχει πάρει μια ελαφρά μαλακή υφή. Τα τρόφιμα θα πρέπει να καθαρίζονται καλά και να μαγειρεύονται με τον φλοιό τους (π.χ. οι πατάτες) για μικρότερη απώλεια των θρεπτικών συστατικών. Επίσης, είναι σημαντικό να αποφεύγεται ο τεμαχισμός τους γιατί και όταν τα κόβουμε έχουμε μεγάλη απώλεια συστατικών.

Στο πλαίσιο μια καλής διατροφής για απώλεια βάρους ή συντήρηση βάρους, σε συνδυασμό με την θρεπτική αξία που πρέπει να λαμβάνουμε ως οργανισμός, βάζει τα βραστά λαχανικά πρώτα στην λίστα επιλογής. Άλλωστε, πρόκειται για τροφές που μπορούν να συνοδευτούν σε ένα γεύμα αλλά και να καταναλωθούν μόνα τους ως γεύμα.

 

Καρότα

Πρόκειται για μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, ανήκει στην ομάδα των βιταμινών Β και μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες (ουσίες που προκαλούν καρκίνο) στο σώμα μας. Τα καρότα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν λίγες θερμίδες και είναι ιδανικά για όσους κάνουν δίαιτα. Έχουν λιποδιαλυτές ουσίες και  οι θρεπτικές του ουσίες απορροφώνται καλύτερα με την προσθήκη λαδιού. Το μαγείρεμα του καρότου διασπά τις φυτικές ίνες, κάνοντας τις θρεπτικές τους ουσίες και τα σάκχαρα, περισσότερο διαθέσιμα.

Κολοκυθάκια

Τα κολοκυθάκια είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Α. Πέρα από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά συστατικά, έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες, ενώ φαίνεται να συμβάλλουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Μελιτζάνες

Η μελιτζάνα είναι πλούσια σε βιταμίνες (βιταμίνη Α- με τη μορφή της β-καροτένιο, βιταμίνες Β, φολικό οξύ και βιταμίνη C) και μέταλλα (κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορου). Περιέχει ουσίες όπως το χλωρογενικό οξύ & η νασουνίνη που συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου και τη μείωση της χοληστερόλης. Το χλωρογενικό οξύ είναι το κυρίαρχο αντιοξειδωτικό συστατικό στη μελιτζάνα και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Η νασουνίνη είναι επίσης αντιοξειδωτικό συστατικό που βρίσκεται στη φλούδα της μελιτζάνας.

 Κουνουπίδι

Τα 100 γραμμάρια κουνουπιδιού δίνουν μόλις 26 θερμίδες και το 60% της βιταμίνης C που χρειάζεστε ημερησίως. Ο συνδυασμός των συστατικών του μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου όπως του στήθους, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο εκτός από θρεπτική, έχει και προστατευτική δράση. Περιέχει μια ουσία (indole-3-carbinol) που την μετατρέπει σε φυσικό αμυντικό όπλο κατά του καρκίνου (DIM). Η ουσία αυτή εμποδίζει τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων του μαστού και την τεστοστερόνη, την ορμόνη που συμβάλλει στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στον προστάτη.Σύμφωνα με τις έρευνες, περιέχει σουλφοραφάνη που συμβάλει στην αντιμετώπιση της αγγειακής νόσου του διαβήτη (στένωση των αρτηριών).Αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, βοηθάει στην δυσκοιλιότητα και στη μείωση της LDL-χοληστερόλης. Ξεχωρίζει για την διατροφική του αξία και την αντιοξειδωτική του δράση, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, E, Α, λουτεϊνη, ζεαξανθίνη, β-καροτένιο, ασβέστιο, μαγγάνιο και  ψευδάργυρο.

Αγκινάρα

Η αγκινάρα είναι πολύ καλή πηγή χαλκού, βασικό συστατικό για την δημιουργία κολλαγόνου γι αυτό εμπεριέχεται ως συστατικό μέσα σε κρέμες προσώπου. Έχει φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ, μαγγάνιο, μαγνήσιο και βιταμίνη C. Βοηθάει στη πέψη, είναι σύμμαχος της υγείας του συκωτιού και της ουροδόχου κύστης.  Επίσης συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της υψηλής χοληστερόλης.

Πατάτα

Η πατάτα περιέχει σημαντικές ποσότητες σύνθετων υδατανθράκων. Μια πατάτα μετρίου μεγέθους περιέχει περίπου το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης Βιταμίνης C. Μια ψητή πατάτα μαζί με τη φλούδα της περιέχει περίπου 1137 μg καλίου. το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Πρόκειται για την διπλάσια ποσότητα από αυτή που προσφέρει μια μπανάνα μέσου μεγέθους. Η θερμιδική της αξία βραστή ή ψητή είναι περίπου 90kcal στα 100γρ.

 

 

 

No comments

Leave a reply