Τα 8 “πρέπει” για καλή φυσική κατάσταση

6 Posted by - November 30, 2017 - Health, Nutrition

Η φυσική μας κατάσταση παίζει καθοριστικό ρόλο για την υγεία μας, αλλά και για την ψυχολογία μας. Μπορεί να έχετε βρει τον ιδανικό τρόπο γυμναστικής, σύμφωνα με τα δικά σας κριτήρια, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται μια ισορροπημένη διατροφή, κόβοντας τις “κακές” συνήθειες και τις καταχρήσεις, ακολουθώντας πλέον ένα πρόγραμμα που θα σας γίνει τρόπος ζωής.

Χρήσιμες συμβουλές για καλή φυσική κατάσταση:

-Να τρώτε υγιεινά
Η διατροφή πρέπει να αποτελεί τον πρώτο στόχο για κάποιον, που επιθυμεί να βελτιώσει τη σωματική του κατάσταση.

Η διατροφή είναι σημαντική στη ζωή όλων, είτε είναι επαγγελματίες αθλητές, είτε δουλεύουν σε ένα γραφείο και αποτελεί το 80% του τρόπου ζωής μας.

Το περιεχόμενο, όχι οι θερμίδες θα πρέπει να είναι ο στόχος οποιασδήποτε δίαιτας. Εκτός από το προφανές, φρούτα, λαχανικά, αργούς υδατάνθρακες και λεπτές πρωτεΐνες, πρέπει να προσέχετε πόση ζάχαρη περιέχουν οι τροφές που καταναλώνετε.

Οι άνθρωποι ανησυχούν σχετικά με το περιεχόμενο θερμίδων των πρωτεϊνών αλλά θα πρέπει να ανησυχούν σχετικά με τη ζάχαρη. Η ζάχαρη έχει υψηλό επίπεδο θερμίδων αλλά μεταβολίζεται γρήγορα. Και αν δεν καίτε τη ζάχαρη με την άσκηση, θα τη μεταβάλετε σε βάρος.

-Μην παραλείπετε γεύματα
Για να κινητοποιήσουμε τον μεταβολισμό μας χρειαζόμαστε μικρά και συχνά γεύματα. Το σώμα μας χρειάζεται σταθερή προσφορά καυσίμων αν πρόκειται να λειτουργήσει με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα. Το να τρώει κάποιος συχνά, αυξάνει το μεταβολισμό του οργανισμού, που σημαίνει ότι θα κάψει περισσότερες θερμίδες.

Έτσι, σχεδιάστε αντί να τρώτε ένα γεύμα να τρώτε πιο συχνά μικρότερα γεύματα. Το ιδανικό είναι να έχουν απόσταση 2,5 έως 3 ώρες μεταξύ τους.

-Ενυδάτωση του οργανισμού
Το σώμα είναι φτιαγμένο κατά 60% από νερό, το οποίο σημαίνει ότι χρειάζεται τακτικό εφοδιασμό για να επιβιώσει. Η απώλεια υγρών, ακόμα και 2% του σωματικού βάρους θα επηρεάσει τις λειτουργίες του κυκλοφορικού και θα μειώσει την απόδοση του οργανισμού.

Η ποσότητα νερού που χρειάζεται κάθε άνθρωπος ποικίλλει με βάση πολλούς παράγοντες, όπως η ιατρική κατάσταση, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και το περιβάλλον. Το περισσότερο νερό που καταναλώνουμε προέρχεται από ποτά αλλά περίπου 20% από τροφή. Όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Η ιδέα του να τρώτε κάθε λίγες ώρες με συνδυασμό πρωτεΐνης και υδατανθράκων σε κάθε γεύμα είναι σημαντική.

-Ισορροπημένη διατροφή
Υδατάνθρακες 55-60%
20-30 gr φυτικές ίνες

Λιπαρά 30-35%
<7% κορεσμένο λίπος

Πρωτεΐνη
10-15%

-Αλλάξτε συνήθειες και προτιμήστε τροφές που βοηθούν στη λειτουργία του οργανισμού
Προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης, διότι αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού.
Μια διατροφή πλούσια σε προϊόντα ολικής αλέσεως έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκίας και μερικών μορφών καρκίνου. Τα τρόφιμα αυτά μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη λειτουργία του εντέρου, βοηθώντας την κινητικότητα του και προάγοντας την ανάπτυξη υγειών βακτηρίων στο παχύ έντερο. Βεβαίως, δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τη σπουδαία συνεισφορά αυτών των προϊόντων στα προγράμματα απώλειας βάρους.

- Κοιτάξτε τον καθρέφτη, όχι τη ζυγαριά
Ακόμα και αν ο στόχος σας είναι η απώλεια κιλών, η πιο υγιεινή δίαιτα εστιάζει στο να μειωθεί το σωματικό λίπος και να αυξηθεί η μυϊκή μάζα, όχι σε ένα συγκεκριμένο νούμερο στη ζυγαριά.

Αντί να ζυγίζεστε, συνιστάται να έχετε κάποιον να σας μετρά κάθε δυο εβδομάδες και να ελέγχετε το σωματικό λίπος μια φορά το μήνα, πράγμα που θα αποτελέσει μέτρο για το πόσο λίπος χάνετε πραγματικά.

-Κοιμηθείτε σωστά
Όταν στερείστε τον ύπνο, αυξάνεται στο αίμα σας, η ορμόνη γκρελίνη. Η γκρελίνη είναι η ορμόνη της όρεξης, δηλαδή σας κάνει να πεινάτε. Ταυτόχρονα, η στέρηση ύπνου προκαλεί μείωση της ορμόνης λεπτίνης που μειώνει την όρεξη σας.

Οι άνθρωποι που κοιμούνται 4, 5 ή 6 ώρες κάθε νύκτα έχουν αντίστοιχα 73%, 50% ή 23% πιο πολλές πιθανότητες να προσβληθούν από παχυσαρκία σε σύγκριση με ανθρώπους που κοιμούνται από 7 έως 9 ώρες κάθε νύκτα.

Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά, κάνουν συχνότερες επιδρομές στο ψυγείο ή αλλού για κατανάλωση κάθε μορφής τροφών, πλούσιων σε θερμίδες.

-Αποβάλλεται το άγχος και δείτε τη ζωή αισιόδοξα
Το πώς χειρίζεστε το καθημερινό άγχος και το στρες είναι σημαντικό για την απώλεια των κιλών που σας ταλαιπωρούν.
Το χαμόγελο βοηθάει άμεσα στην καταπολέμηση του άγχους και είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε συνεχώς. Χαμογελάστε, λοιπόν, όσο περισσότερο μπορείτε.

10009276_10152355871078734_6691049110451923182_nΚατερίνα Κάλφα

Zumba Ιnstructor

http://katerinakalfa.zumba.com/

katerinakalfa@hotmail.com

 

No comments

Leave a reply