Τελικά, πόσο συχνά πρέπει να γυμνάζομαι για να δω αποτέλεσμα;

24 Posted by - September 25, 2017 - Workout

Σκέφτεσαι τον τρόπο, τις ασκήσεις, τις επαναλήψεις, τα σετ και σου φαίνονται όλα ατελείωτα ή δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις; Πολλές φορές θέλουμε να κάνουμε πολλά πράγματα αλλά η «σύγχυση» του πως θα τα κάνουμε σωστά μπορεί να μην μας αφήνει να οργανωθούμε, να είμαστε συνεπής και να βλέπουμε το αποτέλεσμα που θα μας πάει ένα βήμα παρακάτω.

Είτε σου αρέσει η αερόβια άσκηση, είτε η άσκηση δύναμης, έχει σημασία να απαντήσεις στην ερώτηση:  “Πόσο συχνά πρέπει να δουλεύω το σώμα μου;”

Πόσες φορές την εβδομάδα θα κάνω γυμναστική;

Μια καλή αρχή είναι να φτιάξεις ένα ημερολόγιο όπου θα αναγράφεις τις ημέρες που αποφάσισες ότι θα γυμνάζεσαι. Ένας καλός στόχος είναι οι τρεις φορές την εβδομάδα. Κάπου εκεί πρέπει να προσδιορίσεις – σύμφωνα με τις δυνατότητες σου – την μορφή της άσκησης που θα ακολουθείς για κάθε σου προπόνηση. Στην περίπτωση που διαλέξεις να γυμνάζεσαι περισσότερες από τρεις φορές, θα πρέπει να σχεδιάσεις έτσι το πρόγραμμα σου, ώστε  όταν μια προπόνηση είναι σκληρή, θα πρέπει να εξισορροπήσεις με μια  χαμηλότερης έντασης, ώστε να μπορεί το σώμα σου να ανακάμψει.

Για πόση ώρα θα πρέπει να γυμνάζομαι;

Η άσκηση σου μπορεί να διαρκεί από 30 έως 90 λεπτά. Ο χρόνος εξαρτάται από την ένταση της προπόνησης. Όσο πιο έντονο είναι το πρόγραμμα σου, τόσο μικρότερος θα πρέπει να είναι και ο χρόνος.

Για μεγάλης διάρκειας πρόγραμμα μπορείς να χωρίσεις την προπόνηση σου σε 30 εως 45 λεπτά με άσκηση δύναμης και να ολοκληρώσεις με 20 εως 30 λεπτά αερόβια.  Αν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος μείνε στα 30 λεπτά, συνδυάζοντας ασκήσεις υψηλής έντασης.

Συμπερασματικά

Για να είμαστε ρεαλιστές, θα κάνουμε απλώς αυτό που μπορούμε. Οτιδήποτε κάνουμε είναι καλύτερο από το τίποτα.  Κάθε σύσταση βασίζεται σε μια ιδανική κατάσταση και ο καθένας την προσαρμόζει στον εαυτό του, όσο είναι εφικτό. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός με το μοναδικό δεδομένο ότι όλοι μπορούμε να έχουμε συνέπεια αν θέλουμε να φτάσουμε σε έναν στόχο. Είτε γρήγορα, είτε αργά.

evelinaΕβελίνα Νύκτα
Personal Trainer/ Fitness Editor/ Wellness Expert
evelinanykta@gmail.com

No comments

Leave a reply