Κάνε την αρχή – Μπες σε πρόγραμμα με μόλις πέντε βήματα

69 Posted by - September 5, 2020 - Motivation, Workout

Είναι και αυτές οι στιγμές που κοιτάς το σώμα σου και αναρωτιέσαι τι θα μπορούσες να κάνεις για να γίνει καλύτερο. Οι στιγμές που θα ήθελες περισσότερη ενέργεια, αυτοπεποίθηση και όρεξη, να ασχοληθείς με τον εαυτό σου και την υγεία σου.

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, να βελτιώσει την ισορροπία και να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος.

Τίποτα δεν είναι εύκολο αλλά όταν κάτι το θέλουμε πολύ, μπορούμε να το κάνουμε εύκολο με μόλις πέντε βήματα.

1. Αξιολόγησε το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης
Όλοι ξέρουμε λίγο πολύ τι μπορούμε να κάνουμε. Ίσως αν προσπαθήσουμε να καταγράψουμε όλα όσα έχουν σχέση με την αντοχή μας και το σώμα μας, να έχουμε ένα παραπάνω κίνητρο για να τα εξελίξουμε. Για να εκτιμηθεί σωστά η φυσική μας κατάσταση, θα μπορούσαμε να έχουμε μια εικόνα των καρδιακών παλμών μας πριν, κατά την διάρκεια και μετά μιας αερόβιας άσκησης (πχ. Τρέξιμο). Να σημειώσουμε τον χρόνο στον οποίο έχουμε αντοχή σε αερόβια άσκηση αλλά και κατά την διάρκεια των ασκήσεων.
Για να βλέπουμε την πρόοδο μας, μπορούμε επίσης να μετρήσουμε αρχικά την περίμετρο της μέσης μας και να γνωρίζουμε τον δείκτη μάζας σώματος μας.

2. Σχεδιασμός προγράμματος
Για να φτάσουμε σε έναν στόχο θα πρέπει να υπάρχει σχέδιο- πρόγραμμα.
Ποιος είναι ο στόχος μας; Θέλουμε να κάνουμε γυμναστική για να χάσουμε βάρος; Να δυναμώσουμε τους μύες μας; Να καταφέρουμε την γράμμωση; Ή μήπως έχουμε κάποιον άλλο στόχο, όπως να προετοιμαστούμε κατάλληλα για έναν μαραθώνιο; Έχοντας θέσει σαφείς στόχους, είναι πιο εύκολο να μετρήσουμε την πρόοδό μας.

3. Δημιούργησε μια ρουτίνα
Οι περισσότεροι ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουν τουλάχιστον σε 150 λεπτά αερόβιας δραστηριότητα σε μέτρια ένταση ή σε 75 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα.

4. Δούλεψε στον ρυθμό σου
Στην περίπτωση που είσαι αρχάριος ξεκίνησε με χαμηλή ένταση σε ό, τι κάνεις ώστε να καταφέρεις την «σταθεροποίηση», η οποία θα σε οδηγήσει σταδιακά στην εξέλιξη τόσο της αντοχής, όσο και της δύναμης σου. Για οποιονδήποτε τραυματισμό στο παρελθόν, πόνο ή πάθηση, συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας και αυτό θα μας βοηθήσει στον αντίστοιχο σχεδιασμό ενός προγράμματος γυμναστικής που βελτιώνει σταδιακά το εύρος της κίνησης, τη δύναμη και την αντοχή μας.

5. Ξεκούραση
Στο πρόγραμμα της γυμναστικής μας, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε αντίστοιχα και αυτό της ξεκούρασης. Πολλοί άνθρωποι αρχίζουν την άσκηση με πάθος να κατακτήσουν τον στόχο τους, με αποτέλεσμα να κουραστούν ή να τραυματιστούν και να την εγκαταλείψουν πολύ γρήγορα.

Όπως όλες οι σημειώσεις μας για τα καθημερινά μας ραντεβού ή εκκρεμότητες, έτσι και το πρόγραμμα της γυμναστικής μας, μπορούμε να το έχουμε σημειωμένο στο ημερολόγιο μας. Όχι απαραίτητα ως υποχρέωση αλλά ως ένα όμορφο ραντεβού με τον εαυτό μας.

FullSizeRender (19)Εβελίνα Νύκτα
Personal Trainer/ Fitness Editor

instagram profil: @evelinanykta
email: evelinanykta@gmail.com

No comments

Leave a reply