Μάθε στο παιδί σου τι σημαίνει παιχνίδι!
Μπήκε η άνοιξη, άλλαξε η ώρα, σειρά τώρα να αλλάξει και η διάθεση μας!
Μια καθημερινή τυπική μέρα ξεκινάει με τα παιδιά στο σχολείο, τους γονείς στη δουλειά και ραντεβού μετά το μεσημέρι-απόγευμα σπίτι για να συζητήσουν και να παίξουν όλοι μαζί! Ή μήπως όχι; Η καθημερινότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε μας κάνουν να αφιερώνουμε λίγο χρόνο στα παιδιά μας και να παίζουμε όλο και λιγότερο.
Η δημοφιλέστερη λέξη που μας έρχεται στο νου και αντιπροσωπεύει ένα παιδί είναι το παιχνίδι! Ας αναρωτηθούμε όμως… Πόσο χρόνο αφιερώνουμε στο να παίξουμε πραγματικά μαζί τους; Το πραγματικό παιχνίδι στο σπίτι είναι με τα τουβλάκια, τα παζλ, τα επιτραπέζια και δεκάδες ακόμα πράγματα και όχι σε τηλεόραση, τάμπλετ, τηλέφωνα. Θα μου πείτε βέβαια, πόσο εύκολο είναι κάτι τέτοιο, αφού από 1 έτους τα παιδιά ξέρουν και χειρίζονται τα κινητά μας τηλέφωνα και μαγεύονται από τις χιλιάδες εικόνες που περνούν από μπροστά τους. Λογικό και επόμενο μιας και το κινητό τηλέφωνο εδώ και χρόνια έχει γίνει προέκταση του χεριού μας. Δουλεύουμε, τρώμε, πίνουμε καφέ, κοιμόμαστε, ακόμα και στη διασκέδαση το βράδυ, το κρατάμε στα χέρια μας να δείξουμε στα “story” πόσο καλά περνάμε!! Τραγικό δεν είναι, για σκεφτείτε το λίγο..
Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα μας που είναι το ουσιαστικό παιχνίδι με τα παιδιά. Θα μιλήσω για τη δική μου οικογένεια. Τώρα λοιπόν που μεγαλώνει η διάρκεια της ημέρας στο 24ωρο είναι τρομερή ευκαιρία για επίσκεψη στην καφετέρια, να μιλάω μέσω direct message με τη γυναίκα μου την Εβελίνα, που κάθεται δίπλα και ο Κωνσταντίνος να βλέπει Peppa pig στη δική του συσκευή και να είμαστε κάτω από τον ήλιο και να νιώθουμε ευτυχισμένη οικογένεια. Ώπα όμως, αυτό είναι το ζητούμενο, έτσι περνάμε καλά; Και μετά θα έχω την απαίτηση από τη δασκάλα στο σχολείο, ή τον προπονητή στην αθλητική δραστηριότητα να τον βάλει στο σωστό δρόμο..
Η γενιά μας έχει πιεί αρκετούς καφέδες στα καλύτερα μαγαζιά και θα συνεχίσει να πίνει, αλλά επειδή τα παιδιά γρήγορα μεγαλώνουν οφείλουμε να τους μάθουμε το πραγματικό παιχνίδι και να είμαστε “συμπαίκτες” τους και όχι κομπάρσοι.
Ας βρούμε παιχνίδια που μπορούμε να χαρούμε με τα παιδιά σε έναν εξωτερικό χώρο, στο γήπεδο, την παιδική χαρά, την πυλωτή της πολυκατοικίας, οπουδήποτε! Έτσι θα εκτονωθούν, θα έχουν διαύγεια, θα αποκτήσουν σωματική και ψυχική υγεία. Μην αφήνουμε να παιδιά να μεγαλώσουν χωρίς να μάθουν τι σημαίνει πραγματικό παιχνίδι γιατί μετά θα είναι αργά και για μας και για εκείνα και κατ’ επέκταση για όλη την κοινωνία.
Γι αυτό λοιπόν πατήστε το κουμπί “Σίγαση” στο κινητό και μείνετε λίγο μακριά του, τα παιδιά μας, μας χρειάζονται.
Στο βίντεο θα δεις το δικό μας παιχνίδι γι αυτό το Σαββατοκύριακο.
No comments