Αυξήστε τις αποδόσεις πίνοντας καφέ!

3 Posted by - October 1, 2014 - Nutrition

Ο καφές μπορεί να αποτελεί ένα από τα αγαπημένα ροφήματα της καθημερινότητάς μας, κυρίως λόγω της διεγερτικής του δράσης και της σύνδεσής του με την ανεβασμένη διάθεση. Ωστόσο, φαίνεται να αποτελεί κι ένα σημαντικό ρόφημα που αγαπά ο αθλητισμός! Γιατί;

Η περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη αποτελεί τον κύριο λόγο που τον μετατρέπει σε ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα και ανάμεσα σε άτομα που γυμνάζονται εντατικά, καθώς φαίνεται πως 2 κούπες ή 2 ποτήρια καφέ είναι αρκετά για να αποδώσουν τα σημαντικά οφέλη της καφεΐνης στην αθλητική τους απόδοση.

Πίνακας: Περιεκτικότητα διαφορετικών τύπων καφέ σε καφεΐνη

 

pinakas kafe

 

 

 

 

Πηγή: The Coffee Science Information Centre, www.cosic.org

Αναλυτικότερα, η καφεΐνη, την οποία συναντούμε και σε άλλα τρόφιμα και ροφήματα πέρα από τον καφέ όπως το τσάι, η σοκολάτα και τα αναψυκτικά τύπου κόλα, έχει διαπιστωθεί από έρευνες πως εμφανίζει πολλές και διαφορετικές ωφέλιμες δράσεις στους αθλητές. Σύμφωνα με αυτές, η καφεΐνη φαίνεται να επιδρά στην αθλητική απόδοση αυξάνοντας την αντοχή κατά τη διάρκεια της άσκησης, επομένως και την ευκολία της, ανάλογα πάντα με το είδος και τη διάρκειά της. Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει πως η επίδραση της καφεΐνης στους αθλητές σχετίζεται και με τη διεγερτική της ικανότητα και τη θετική επίδρασή της στη
σκέψη και τη μνήμη, ενώ, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως τα οφέλη της φαίνεται να είναι αισθητά κυρίως σε αερόβιες δραστηριότητες και ασκήσεις αντοχής με μεγάλη διάρκεια όπως το ποδήλατο, το τρέξιμο και το σκι αντοχής ή σε βραχυπρόθεσμες (πολύ μικρής διάρκειας) αναερόβιες ασκήσεις πολύ μεγάλης έντασης και σε ομαδικά σπορ π.χ. το ποδόσφαιρο.

Αν και ο μηχανισμός δράσης της καφεΐνης στην αθλητική απόδοση δεν είναι ξεκάθαρος, φαίνεται να σχετίζεται με την επίδρασή της στο φλοιό του εγκεφάλου αλλά και στην ενεργοποίηση της οξείδωσης των λιπαρών οξέων από τους μύες. Η δράση της καφεΐνης, επίσης, στην αθλητική απόδοση διαφέρει από άτομο σε άτομο και φαίνεται να είναι επαρκής ακόμη και σε μικρές ποσότητες (1-3 mg/kg σωματικού βάρους), ενώ η αύξηση της πρόσληψης πάνω από 3mg/kg ΣΒ δεν φαίνεται να εμφανίζει περαιτέρω αύξηση της δράσης της. Αυτός είναι και ο λόγος που η κατανάλωσή της πρέπει να γίνεται με μέτρο ώστε να εξασφαλίζονται μόνο τα θετικά της οφέλη.

Ξεκινώντας λοιπόν την προπόνηση φροντίστε να είστε ήδη ενυδατωμένοι, ενώ ένα με δύο φλιτζάνια καφέ μοιρασμένα κατά τη διάρκειά της είναι αρκετά για να αποκομίσετε τα θετικά οφέλη της καφεΐνης μέσα από ένα φυσικό ρόφημα το οποίο παράλληλα σας παρέχει και άλλα πολύτιμα συστατικά όπως είναι τα αντιοξειδωτικά, χωρίς να σας φορτώνει με θερμίδες.

ΠΗΓΕΣ:
Caffeine and Performance. U.S. Olympic Committee Sport Performance Division. Nutrition Fact Sheet © 2010 U.S. Olympic Committee
Lawrence L. Spriet, Ph.D., FACSM, Terry E. Graham, Ph.D., FACSM Caffeine and Exercise Performance. American College of sports medicine.
Burke LM. Caffeine and sports performance. Appl Physiol Nutr Metab. 2008; 33: 1319-34.

No comments

Leave a reply