Η γυμναστική είναι όλη της η ζωή. Γεννήθηκε για να κάνει… ακροβατικά. Η Βασιλική Μιλλούση, μια από τις κορυφαίες ελληνίδες αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής, σε ηλικία 16 ετών κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ 2000 και 12 χρόνια αργότερα να ζήσει ξανά την μοναδική εμπειρία στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου 2012. Με διακρίσεις στη δοκό ισορροπίας, έχει κατακτήσει 15 μετάλλια σε παγκόσμια κύπελλα (7 χρυσά), είναι δυο φορές πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη 2012-13, έχει τέσσερις τελικούς σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, τέσσερα μεσογειακά μετάλλια (1 χρυσό) και επόμενο στόχο τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο.
Πρέπει να παλέψεις για να γίνουν τα όνειρα σου πραγματικότητα και η Βασιλική από πολύ μικρή ηλικία, έμαθε να δουλεύει σκληρά και να οδηγείται από τις φιλοδοξίες της.
1. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες τον αθλητισμό και τι είναι αυτό που θυμάσαι από τα πρώτα χρόνια;
Ξεκίνησα σε ηλικία τεσσάρων ετών την ενόργανη γυμναστική, και αυτό που θυμάμαι είναι ότι μετρούσα τις ώρες για να ξαναπάω στο Γυμναστήριο!
2. Γιατί από όλα τα αγωνίσματα επέλεξες αυτό;
Μάλλον με επέλεξε η ενόργανη, γιατί όταν πρωτοπήγα στο Γυμναστήριο με επέλεξαν για να κάνω ρυθμική γιατί είχα πολύ ευλυγισία. Εγώ όμως δεν ήθελα γιατί μου άρεσαν τα ακροβατικά. Ήθελα συνεχεία να κάνω όλο και πιο δύσκολα.
3. Πόσο πάθος χρειάζεται για να μεταβείς από τον αθλητισμό στον πρωταθλητισμό;
Πάθος και αφοσίωση, ο πρωταθλητισμός δεν έχει καμία σχέση με τον απλό αθλητισμό, χρειάζεται πολλές θυσίες για να καταφέρεις να φτάσεις σ ένα αξιοπρεπές επίπεδο χωρίς αυτό να σημαίνει πάντα ότι γίνεσαι πρωταθλητής. Στο να γίνεις πρωταθλητής συντελούν πολλοί παράγοντες όπως και αυτός της τύχης!
4. Ποιες είναι η «θυσίες» που κάνεις γι αυτό;
Η ζωή σου όλη κυμαίνεται γύρω από την προπόνηση και τους αγώνες. Τι θα φας, πότε θα φας, που θα πας, πότε θα κοιμηθείς, πώς θα κοιμηθείς, πως θα είναι η ψυχολογία σου. Είναι κάποια από αυτά που πρέπει ένας αθλητής να ελέγχει καθημερινά. Μετά, οι διακοπές είναι πολύ περιορισμένες και ιδιαίτερα σε μας που ξεκινάμε από πολύ μικρή ηλικία και δυστυχώς χάνουμε γρήγορα την παιδική ανεμελιά του καλοκαιριού γιατί δεν τη βιώσαμε ουσιαστικά ποτέ.
5. Περιέγραψε μας μια μέρα μιας αθλήτριας του δικού σου αγωνίσματος;
Μία ημέρα από την καθημερινότητα μου είναι: στις 7:30 ξυπνάω, τρώω ένα γρήγορο πρωινό, στις 9 πάω για προπόνηση, στις 12 φεύγω πάω στο δωματίου μου στους ξενώνες των αθλητών στις αθλητικές εγκαταστάσεις, ξεκουράζομαι, τρώω κάτι πριν τη δεύτερη προπόνηση, 15:00 ξεκινάω προπόνηση μέχρι τις 18:00 και μετά σπίτι φαγητό και ύπνο νωρίς. Αν έχω κουράγιο θα πάω καμία βόλτα με τους φίλους μου.
6. Από πού παίρνεις ενέργεια;
Ενέργεια παίρνω από τη σωστή διατροφή, τους προπονητές μου, από τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες των αγώνων.
7. Μια δύσκολη μέρα για σένα, τι είναι αυτό που σκέφτεσαι για να ανταπεξέλθεις;
Υπάρχουν πολλές δύσκολες μέρες, ιδιαίτερα όσο πλησιάζουν οι αγώνες, όμως όταν μπαίνω μέσα στο Γυμναστήριο τα ξεχνάω όλα και σκέφτομαι μόνο το στόχο μου!
8. Πόσο σκληρή είναι η προπόνηση;
Η προπόνηση είναι πολλές φορές σκληρή και επώδυνη γιατί για να κάνεις πρωταθλητισμό, σημαίνει ότι έχεις και αντοχή στον πόνο στα νεύρα και στην κούραση!
9. Τι από αυτά που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί μια γυναίκα για να νιώσει λίγο… αθλήτρια;
Ίσως αν κάνει έντονη καθημερινή άσκηση παράλληλα με σωστή διατροφή να νιώσει λίγο.. αθλήτρια.
10. Μια στιγμή που σου αρέσει να θυμάσαι, να περιγράφεις.
Η στιγμή που μπήκα στο στάδιο στους ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου ήταν μοναδική! Είχα εκπληρώσει ένα άπιαστο για μένα όνειρο να ξανά αγωνιστώ σε Ολυμπιακούς αγώνες μετά απο δώδεκα χρόνια. Όταν μπήκα μέσα στο στάδιο είπα
“τα κατάφερα!”
11. Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου;
Ο επόμενος στόχος για φέτος είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα τον Οκτώβρη στη Γλασκώβη. Είναι πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του ΡΙΟ. Δύο είναι οι τρόποι, ή μετάλλιο ή το καλύτερο σύνθετο της ομάδας. Εύχομαι να καταφέρω και τα δυο .. Ή έστω ένα από τα δυο !
No comments