Βρεφικό μασάζ: Στιγμές ευτυχίας για το μωρό σου με απλές τεχνικές!

4 Posted by - March 25, 2015 - Kids, Mommy

Ο ανθρωπολόγος Ashley Montagy είπε ότι οι άνθρωποι δε συνειδητοποιούν πως το άγγιγμα μπορεί να αποτελεί επικοινωνία για ένα βρέφος. Η πρώτη επικοινωνία του ενός μωρού και η πρώτη «γλώσσα» καθώς αναπτύσσεται είναι μέσω του δέρματος, μέσω του αγγίγματος. Εάν αυτό ήταν αντιληπτό τότε όλοι θα έδιναν στα μωρά τα σωματικά ερεθίσματα που είναι αναγκαία όπως είναι και το βρεφικό μασάζ.

Πώς γίνεται όμως το βρεφικό μασαζ ;

Το μασάζ αποτελεί μια ευχάριστη «τελετουργία» ανάμεσα στη μητέρα (ή στον πατέρα) και το μωρό, που μπορεί να γίνεται κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα συνήθως μετά το μπάνιο του.

- Σημαντικό είναι να μην πιέζετε τον εαυτό σας να κάνει μασάζ στο μωρό σας αν δεν έχετε διάθεση.

- Επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή μιας και το μωρό σας δεν πρέπει να είναι εκνευρισμένο, πεινασμένο ή κουρασμένο. Μην του κάνετε μασάζ αμέσως μετά το φαγητό ή όταν είναι έτοιμο να κοιμηθεί.

- Διαλέξτε ένα χώρο ήρεμο και ζεστό.

- Αντί να έχετε τα χέρια στεγνά, κάτι που κάνει την επαφή λίγο πιο τραχιά, προτιμήστε μια πλούσια ενυδατική κρέμα αποκλειστικά για βρεφική χρήση.

- Κάντε απαλές κινήσεις, αγγίγματα ή απαλές πιέσεις. Ξαπλώνετε το μωρό ανάσκελα και ξεκινάτε πάντα από το πάνω μέρος του σώματος και κατεβαίνετε προς τα πόδια. Στη συνέχεια, γυρίζετε το μωρό μπρούμυτα και προχωράτε από τα

πόδια προς το κεφάλι, κατά μήκος της πλάτης.

- Καλό είναι να γνωρίζετε ότι το απαλό μασάζ στους κροτάφους βοηθάει πολύ να ηρεμήσετε το μωρό σας.

- Στην αρχή, κάντε του μασάζ μόνο για μερικά λεπτά. Σταματήστε αμέσως μόλις δείτε την παραμικρή ενόχληση. Όσο το μωρό μεγαλώνει και συνηθίζει το μασάζ, τόσο μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκειά του.

 

 Μερικές απλές κινήσεις μασάζ

Εντριβή κατά μήκος της πλάτης: Βάλτε το ένα χέρι οριζόντια στο επάνω μέρος της πλάτης του μωρού και κατεβάστε το προς το μέρος σας. Κάντε το ίδιο και με το άλλο χέρι. Επαναλάβετε τις κινήσεις πολλές φορές. Το μασάζ στην πλάτη ηρεμεί, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην ενίσχυση των μυών που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη.

Μικροί κύκλοι στη σπονδυλική στήλη: Βάλτε τους αντίχειρές σας δεξιά και αριστερά από τη σπονδυλική στήλη του μωρού, ακριβώς κάτω από τον αυχένα.
Κάντε μικρές κυκλικές κινήσεις με τους αντίχειρες κατεβαίνοντας προς τα κάτω. Με αυτές τις κινήσεις διευρύνονται οι πνεύμονες, ενώ το μωρό χαλαρώνει.

Απαλές εντριβές κατά πλάτος του στήθους: Οι άκρες των δαχτύλων σας να βρίσκονται στο κάτω μέρος του στήθους. Γλιστρήστε και τα δύο χέρια ταυτόχρονα προς τα επάνω, τυλίξτε τους ώμους και προχωρήστε προς τα έξω για να πιάσετε τα χέρια του και να φτάσετε μέχρι τα ακροδάχτυλα. Επαναλάβετε αρκετές φορές. Το μωρό οξυγονώνεται καλύτερα και τονώνονται οι βασικές του λειτουργίες.

Μικροί κύκλοι γύρω από τον αφαλό: Βάλτε το δείκτη και τον μέσο δίπλα στον αφαλό. Πιέστε απαλά κάνοντας κυκλική κίνηση με τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Κινηθείτε από αριστερά προς τα δεξιά -είναι η ίδια κατεύθυνση που περνάει η τροφή από το πεπτικό σύστημα. Το μασάζ στην περιοχή αυτή καταπολεμά τους κολικούς και τη δυσκοιλιότητα.

Τεντώματα χεριών και ποδιών: Πιάστε με τα δάχτυλά σας τα δάχτυλα του μωρού, τεντώστε τα και σταυρώστε τα. Επαναλάβετε το ίδιο αρκετές φορές. Στη συνέχεια, πιάστε τους αστραγάλους του μωρού με τα δυο σας χέρια. Σταυρώστε τους και σπρώξτε τα γόνατα προς τα επάνω, προς την κοιλιά. Επαναλάβετε πολλές φορές. Τα τεντώματα διασκεδάζουν τα μωρά, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από χαρούμενες φωνές ή από ένα αρμονικό παιδικό τραγούδι.

Μαλάξεις στους γλουτούς: Ακουμπήστε τις παλάμες σας στη βάση των γλουτών του μωρού και κάντε απαλές κυκλικές κινήσεις. Οι μαλάξεις βελτιώνουν την πέψη και βοηθούν στη χαλάρωση της κοιλιάς.

Προσωπικά το βρεφικό μασαζ το χρησιμοποιώ σαν «κλειδί» επικοινωνίας με το μωρό μου, μιας και όταν αντιλαμβάνομαι ότι δυσανασχετεί (συνήθως στο αυτοκίνητο- στο ταξίδι) , χρησιμοποιώ συνδυασμό κινήσεων βρεφικού μασαζ για να το ηρεμώ.

Info Video: Πως να κάνεις μασάζ στο μωρό σου

Ένα πολύ καλό video που εύκολα θα σας μυήσει στον όμορφο αυτό κόσμο !

Καλή επιτυχία

Ανδριανή Ξιάρχου

andriani xiarxoy-1Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής (ΤΕΦΑΑ Αθηνών)
Μουσικοκινητική Αγωγή – εκπαιδευτικό παιχνίδι στο Petit Paris Π. Φαλήρου

http://www.petitparis.gr/

 

No comments

Leave a reply