Γυμνάσου με το βάρος του σώματος σου. Δες τα πλεονεκτήματα σύμφωνα με τις έρευνες

3 Posted by - April 9, 2022 - Motivation, Workout

Η άσκηση είναι ευεργετική.  Ακόμη και σε συνδυασμό με άλλους τύπους προπονήσεων, η άσκηση με το βάρος  του σώματος έχει πολλά να προσφέρει. Δεν πρόκειται απλώς για μια εξαιρετική προπόνηση, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε μερικές κοινές δικαιολογίες για την αποφυγή της άσκησης, όπως «δεν έχω χρόνο να πάω γυμναστήριο» και «δεν έχω χώρο για στατικό ποδήλατο στο Σπίτι».

Δεν θα μπορούσε να είναι πιο βολικό

Όπου κι αν βρίσκεστε, έχετε το σώμα σας, ώστε να μπορείτε να ξεκινήσετε την άσκηση οπουδήποτε, οποτεδήποτε – στο υπνοδωμάτιο σας όταν ξυπνάτε, στην κουζίνα ενώ περιμένετε να βράσει το νερό, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας όταν ταξιδεύετε. 

Ακολουθώντας ένα πρόγραμμα με ασκήσεις με το βάρος του σώματος, δεν υπάρχει τίποτα να αγοράσετε εκτός από ένα ζευγάρι παπούτσια. Ίσως χρειαστείτε κάποια στηρίγματα πχ. Μια καρέκλα. Κατά τα αλλά χρειάζεστε σίγουρα τη διάθεση σας για γυμναστική. 

Είναι αποτελεσματικό.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physiology and Behavior διαπίστωσε ότι, ως μια μορφή προπόνησης με αντίσταση, η άσκηση με το βάρος του σώματος, (χωρίς εξοπλισμό δηλαδή) βοηθά στην οικοδόμηση μυών «ανεξάρτητα από ένα εξωτερικό φορτίο». Όταν Πολωνοί ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα 10 εβδομάδων άσκησης με σωματικό βάρος σε διάφορες παραμέτρους φυσικής κατάστασης σε μια μικρή ομάδα νεαρών γυναικών, βρήκαν βελτιώσεις σε επτά από τις εννέα παραμέτρους. Τα μεγαλύτερα κέρδη ήταν στην αερόβια ικανότητα, με βελτίωση 33%. Η μυϊκή αντοχή, ιδιαίτερα στον πυρήνα, αυξήθηκε κατά 11%, ενώ η ισχύς στο κάτω μέρος του σώματος σημείωσε αύξηση 6%. Ακόμη και η ευελιξία ήταν καλύτερη μετά την προπόνηση.

Δεν χρειάζεται απαραίτητα να κάνετε πολλά πράγματα 

Αν και είναι καλό να τηρείτε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητα, τα μικρότερα σε διάρκεια διαστήματα που αφιερώνετε στην άσκηση με σωματικό βάρος μπορούν επίσης να αποφέρουν αποτελέσματα. Σε μια μικρή μελέτη ενεργών ατόμων στα 60 τους, Ιάπωνες ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια προπόνηση που αποτελείται από οκτώ απλές ασκήσεις στο κάτω μέρος του σώματος αύξησε τη μυϊκή δύναμη και τη δύναμη των συμμετεχόντων κατά περίπου 15% μετά από 10 μήνες. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά σε αυτό το στάδιο της ζωής, η δύναμη μειώνεται. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες πέτυχαν αυτά τα κέρδη κάνοντας μόνο έξι προπονήσεις το μήνα.

Παρέχει «λειτουργικότητα»

Οι περισσότερες ασκήσεις με το βάρος του σώματος δουλεύουν πολλούς μύες ταυτόχρονα αντί να δουλέψουν 

 έναν απομονωμένο μυ ή ομάδα μυών, όπως συμβαίνει  κάνοντας ασκήσεις με αλτήρες ή κάποιο μηχάνημα Ως εκ τούτου, οι ασκήσεις με σωματικό βάρος θεωρούνται πιο λειτουργικές, χρησιμοποιώντας περισσότερους μύες και αρθρώσεις τη φορά, ασκώντας ισορροπία ενώ μιμούνται τις καθημερινές δραστηριότητες.

Προσαρμόζονται  στο επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης

 Όταν χρησιμοποιείτε το σώμα σας ως βάρος, δεν μπορείτε απλώς να αφαιρέσετε 10 ή 20 κιλά όπως μπορείτε με μηχανήματα ή αλτήρες. Αλλά υπάρχουν τρόποι να τροποποιήσετε τις κινήσεις για να μειώσετε ή να αυξήσετε την αντίσταση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τη θέση του σώματός σας—για παράδειγμα, κάνοντας push-ups σε έναν τοίχο και όχι στο πάτωμα—ή μπορείτε να αλλάξετε τον αριθμό των φορών που επαναλαμβάνετε μια άσκηση ή να τροποποιήσετε τον ρυθμό με τον οποίο δουλεύεται. 

Είναι καλό για την υγεία σας

Χιλιάδες μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο κινείσαι, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, παχυσαρκία, πολλαπλούς τύπους καρκίνου, πόνο στις αρθρώσεις και νόσο του Αλτσχάιμερ. Η άσκηση μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διάθεσή σας, να μειώσει το επίπεδο του άγχους και να βελτιώσει τον ύπνο σας. Η άσκηση με το σωματικό βάρος δεν αποτελεί εξαίρεση.

Harvard

No comments

Leave a reply