Διατροφή: Η δύναμη της συνήθειας

2 Posted by - June 1, 2014 - Nutrition

Ο άνθρωπος εξαρτάται από τις συνήθειές του. Αυτές καθορίζουν την έκβαση των επιλογών του. Πολλές φορές θέτουμε στόχους, όπως να χάσουμε κιλά ή να βάλουμε την άθληση στη ζωή μας και αποτυγχάνουμε.

Δεν είναι ότι δεν το θέλουμε πολύ. Απλά δεν δίνουμε σημασία στις μικρές λεπτομέρειες, που όντως μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Για παράδειγμα, η διατροφή είναι από τις συνήθειες που δύσκολα μπορούμε να αλλάξουμε.

Όταν πλησιάζει το καλοκαίρι ή ένα σημαντικό κοινωνικό γεγονός, παρατηρείται έξαρση σκέψεων, στόχων και μπόλικου άγχους. Πολλοί ξεκινούν ένα πρόγραμμα απαιτητικό -γνωστό και ως «της λιμοκτονίας» – για να καταφέρουν να πετύχουν αυτό που επιθυμούν. Ξεκινούν με πάθος, κάνουν σχέδια, αγοράζουν ρούχα και οραματίζονται το πως θα είναι μετά το πέρας της τωρινής τους «τιμωρίας».

Το αποτέλεσμα είναι τις περισσότερες φορές ή παροδικό ή μισοτελειωμένο ή και χειρότερο από την αρχική κατάσταση.

Δε γίνεται από την μία μέρα στην άλλη να πείσουμε τον εγκέφαλό μας να αλλάξει τις συνήθειες που έχει ήδη δεχτεί, επειδή εμείς το θέλουμε και το θέλουμε τώρα.

Αν με το που ξυπνάμε, ενώ είχαμε συνηθίσει να αναζητούμε σφολιατοειδή, είναι αδιανόητο να απαιτούμε πως με το πάτημα ενός διακόπτη-φάντασμα θα αλλάξει αυτό. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο είναι δύσκολο να δεχτεί ξαφνικά ο οργανισμός μας, μόνο έναν πετιμέζι καφέ. Είναι αποδεδειγμένο, ότι όσο κι αν προσπαθήσετε να κρατηθείτε, δεν θα μείνετε μόνο στον καφέ.

Πως γίνεται όμως να καταφέρουμε να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια της κακιάς συνήθειας;
-Αρχικά, πετάμε από το λεξιλόγιο την φράση «δε βαριέσαι».

-Αντικαθιστούμε το έτοιμο φαγητό, με σπιτικό.
(Αν δεν έχετε χρόνο να μαγειρέψετε, προετοιμάστε το γεύμα σας από το προηγούμενο βράδυ).

- Υιοθετούμε την συνήθεια των 5 γευμάτων. Πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό και 2 ενδιάμεσα σνακ. Έτσι, με το να δίνουμε ενέργεια στον οργανισμό μας, τον βοηθάμε να μην υποκύπτει στις κρίσεις πείνας που συνήθως καταλήγουν στο να φάμε ό,τι βρίσκεται μπροστά μας.

- Όταν θα βγούμε έξω, είναι καλό να έχουμε ήδη φάει κάτι από το σπίτι. Αν εκεί που θα πάμε έχει φαγητό, επιλέγουμε τους πιο υγιεινούς πειρασμούς και “ξεγελάμε” τον εαυτό μας, επιτρέποντάς του να διαλέξει μια μικρή ποσότητα από το “απαγορευμένο¨.

- Καλό είναι να είμαστε χορτασμένοι όταν πηγαίνουμε στο super market και να έχουμε κάνει λίστα. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε τα «απαγορευμένα» τρόφιμα που άλλοτε αγοράζαμε.

Έτσι, αλλάζοντας συνήθειες, μπορούμε με μεγαλύτερη ευκολία, να ακολουθήσουμε και να επιλέξουμε ένα διατροφικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στο να:

-καλύπτει τις ανάγκες μας και

-να μας βοηθάει να βγάλουμε εις πέρας με επιτυχία την απαιτητική καθημερινότητα.

No comments

Leave a reply