Προσπαθείς να χάσεις βάρος αλλά η ζυγαριά έχει κολλήσει; Πολλές φορές μπορεί να καταναλώνεις τρόφιμα που περιέχουν περισσότερες θερμίδες από όσες νομίζεις. Ένα πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους και ηφυσική δραστηριότητα θα σε βοηθήσουν να δεις άμεσα αποτελέσματα στο βάρος σου, όμως για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα θα πρέπει να κάνεις αλλαγές στη ζωή σου. Αν δεν θες να δεις τη ζυγαριά να ανεβαίνει ξανά, η σημαντικότερη αλλαγή είναι να μάθεις να αναγνωρίζεις τα “καλά” και τα “λιγότερο καλά” τρόφιμα και να προτιμάς φυσικά την πρώτη κατηγορία. Μία μέθοδος εκμάθησης είναι οι ετικέτες τροφίμων.
Στα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα θα βρεις έναν πίνακα που περιέχει διατροφικές πληροφορίες. Το πιο σημαντικό στοιχείο για εσένα που είσαι σε δίαιτα είναι οι θερμίδες. Διαβάζοντας την ετικέτα μπορείς να υπολογίσεις τις θερμίδες που θα πάρεις αν φας το περιεχόμενο της συσκευασίας ή μέρος αυτού. Τις περισσότερες φορές οι θερμίδες αναγράφονται ανά μερίδα των 100 γραμμαρίων, οπότε θα πρέπει να αντιστοιχίσεις τις θερμίδες στο ποσό του τροφίμου που πραγματικά έφαγες. Πολλές φορές θα εκπλαγείς από το υψηλό περιεχόμενο θερμίδων κάποιων τροφίμων και το χαμηλό άλλων! Ήξερες ότι μία σοκολάτα γάλακτος περιέχει έως και 600 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια;
Στις ετικέτες δεν θα βρεις μόνο πληροφορίες για τις θερμίδες, αλλά και σημαντικά στοιχεία για συστατικά που σε ενδιαφέρουν: ζάχαρη, λιπαρά, κορεσμένα (ή “κακά”) λιπαρά, αλάτι και πιθανώς πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Πολλά τρόφιμα είναι υψηλά σε ζάχαρη ή κορεσμένα λιπαρά και θα πρέπει να τα αποφεύγεις, διότι περιέχουν θερμίδες που δεν χρειάζεσαι αλλά είναι και λανθασμένες διατροφικές επιλογές. Υπάρχουν “υγιεινά” τρόφιμα που περιέχουν πολλή ζάχαρη, στοιχείο που δεν θα μάθεις αν δεν κοιτάξεις την ετικέτα τροφίμων. Για παράδειγμα, μία μπάρα δημητριακών του εμπορίου μπορεί να έχει μόλις 100 θερμίδες, αλλά οι μισές εξ αυτών να προέρχονται από ζάχαρη (12 γραμμάρια ζάχαρης)! Αν και το τρόφιμο αυτό έχει λίγες θερμίδες, δεν είναι και η καλύτερη δυνατή επιλογή για τη διατροφή σου. Σε πιο ειδικές περιπτώσεις, όπως μία μεταβολική ασθένεια, οι ετικέτες θα σε βοηθήσουν να κάνεις τις σωστές επιλογές για την υγεία σου. Για παράδειγμα, στην περίπτωση διαβήτη θα πρέπει να αποφύγεις τη ζάχαρη ενώ αν έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να ενημερώνεσαι για το περιεχόμενο του αλατιού στα τρόφιμα. Αν αθλείσαι συστηματικά, το πρωτεΐνικό περιεχόμενο ενός τροφίμου μπορεί να σου φανεί εξίσου ενδιαφέρον.
Αν λοιπόν νιώθεις έτοιμη να μάθεις τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων που τρως καθημερινά, δεν έχεις να κάνεις τίποτε άλλο παρά να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο στο σούπερ μάρκετ κοιτώντας το (συνήθως) πίσω μέρος της συσκευασίας. Ίσως αυτός να είναι ένας επιπλέον τρόπος που θα σε βοηθήσει να χάσεις περιττό βάρος, αλλά είναι μία σίγουρη μέθοδος να μάθεις τι τρως.
No comments