Η επιστήμη λέει ότι η αυτή η άσκηση μπορεί να μας να δείξει μέχρι 9 χρόνια νεότερους

43 Posted by - September 2, 2017 - Health, Motivation

Ποιος δεν θα ήθελε να μείνει για πάντα νέος; Η δυσφορία προς τον χρόνο που περνά και που μας αλλοιώνει, είναι μια κατάσταση για την οποία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ωστόσο, αν δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα νέοι, μπορούμε τουλάχιστον να επιβραδύνουμε τη διαδικασία γήρανσης και να διατηρήσουμε για κάποια χρόνια ακόμη την… δροσιά μας!

Ερευνητές από το Brigham Young University, λένε ότι έχουν βρει ότι ένας συγκεκριμένος τύπος σωματικής άσκησης, μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης μέσα από τα κύτταρα μας, κάνοντας μας να δείχνουμε  μέχρι και εννέα χρόνια νεότεροι.

Όταν όλοι αναζητούν το ελιξίριο της νεότητας, αξίζει να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να παρατείνουμε το γήρας που κανείς δεν το θέλει.  Σύμφωνα πάντως με τους ερευνητές, η άσκηση είναι μια λύση αλλά μένει να δούμε, πόση άσκηση χρειάζεται για  να επιτύχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Τα δεδομένα και η έρευνα

Οι ερευνητές της BYU, με επικεφαλής τον καθηγητή φυσικής άσκησης Larry Tucker, μελέτησαν 5.823 ενήλικες που συμμετείχαν σε ερευνητικό πρόγραμμα Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών που ονομάζεται Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής. Μεταξύ άλλων, στην μελέτη παρακολούθησαν  την καθημερινή σωματική δραστηριότητα των συμμετεχόντων. Συγκεκριμένα, παρακολούθησαν το βαθμό στον οποίο τα άτομα αυτά ασχολούνταν με 62 τύπους άσκησης σε διάστημα 30 ημερών.

Η μελέτη του CDC μέτρησε επίσης κάτι που ονομάζεται “τιμές μήκους τελομερών”. Τα τελομερή είναι “τα τελικά σημεία των νουκλεοτιδίων των χρωμοσωμάτων μας”, όπως εξηγεί το δελτίο τύπου BYU, συνεχίζοντας:

Είναι σαν το βιολογικό μας ρολόι και είναι εξαιρετικά συσχετισμένα με την ηλικία. Κάθε φορά που αναπαράγεται ένα κύτταρο, χάνουμε ένα μικρό κομμάτι των τελικών σημείων. Επομένως, όσο μεγαλώνουμε, τόσο μικρότερα είναι τα τελομερή μας.

Βάζοντας τα δεδομένα στη μελέτη του CDC, ο Tucker του BYU ισχυρίζεται ότι ήταν σε θέση να συσχετίσει το σχετικό μήκος των τελομερών των ανθρώπων με τα διάφορα επίπεδα φυσικής τους δραστηριότητας. Εάν χωρίσουμε τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας των ανθρώπων σε τέσσερις κατηγορίες – καθιστική, χαμηλή, μέτρια και υψηλή – ο Tucker βρήκε ότι οι άνθρωποι στις πρώτες τρεις κατηγορίες είχαν περίπου παρόμοια μήκη τελομερών.

Αλλά για αυτή την τελευταία κατηγορία, οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας είχαν «140 ζεύγη DNA βάσης [στο τέλος] των τελομερών» από ό, τι όλοι οι άλλοι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Tucker, που δημοσιεύθηκε στην έκδοση της Προληπτικής Ιατρικής του Ιουλίου του 2017, αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα “βιολογικό γήρανσης πλεονέκτημα εννέα ετών”.

Αυτό σημαίνει πως με  μια έντονη δραστηριότητα, είναι πολύ πιθανό να μοιάζουν τα κύτταρα μας με ενός πολύ νεότερου ατόμου.

 

Πόση άσκηση και πώς βοηθά;

Οι ερευνητές της BYU έπρεπε να σχεδιάσουν ένα πλάνο. Έτσι για τους σκοπούς της μελέτης τους, ορίστηκαν “υψηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας” όπου οι ασκούμενοι  συμμετείχαν σε 30 λεπτά τζόκινγκ για τις  γυναίκες ή 40 λεπτά τζόκινγκ για τους άνδρες  και έπρεπε να το κάνουν πέντε φορές την εβδομάδα.

Αυτό είναι το είδος της προπόνησης που απαιτεί μια δέσμευση από όποιον πάρει την απόφαση να είναι πιο υγιής και να φαίνεται πιο νέος.

Όσον αφορά το ερευνητικό πρόγραμμα BYU, το θέμα του πώς ακριβώς η σωματική άσκηση διατηρεί το μήκος των τελομερών δεν ήταν μέρος της μελέτης. Ο Tucker υποθέτει ότι μπορεί να συνδέεται, είτε με οξειδωτικό στρες, είτε με φλεγμονή. Αλλά σε κάθε περίπτωση, δείχνει ότι ενώ η γήρανση είναι αναπόφευκτη, ο ρυθμός με τον οποίο γερνάμε είναι κάτι που μπορούμε τουλάχιστον μερικώς να ελέγξουμε.

Πηγή: INC

 

 

No comments

Leave a reply