Κάνεις γυμναστική και δεν βλέπεις διαφορά; Ξεκίνα τώρα να δουλεύεις έξυπνα!

39 Posted by - November 14, 2020 - Motivation, Workout

Αφιερώνεις χρόνο για την άσκηση σου αλλά δεν σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα;  Ίσως βλέπεις κάποια αλλαγή στο σώμα σου αλλά μπορεί να μην είναι αυτή που θέλεις; Επειδή όταν κοπιάζουμε, είναι δύσκολο να μην δούμε αποτέλεσμα, ας δούμε ποιες είναι οι περιπτώσεις που ενδέχεται να μην σου αποδίδει τόσο η προπόνηση που ακολουθείς.

Καταρχάς ας ξεκινήσουμε σημειώνοντας πως πρέπει να δουλεύεις έξυπνα, ακόμα κι αν αυτό προϋποθέτει να δυσκολευτείς λίγο.

  1. Πόση προσοχή δίνεις σε αυτό που κάνεις;

Πολλές φορές κουραζόμαστε αλλά χωρίς να είμαστε επικεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε. Έχοντας το μυαλό μας αλλού, χάνουμε – εκτός από ενέργεια- μεγάλο μέρος του οφέλους της άσκησης.  Μερικές φορές, το κλειδί για μια επιτυχημένη πορεία είναι να δίνουμε το 100% της προσοχής μας σε αυτό που κάνουμε. Ό, τι κι αν είναι αυτό. Όταν είσαι αφηρημένος, ακόμα και όταν είσαι εν ώρα εργασίας, κάτι μπορεί να πάει λάθος. Έτσι και στην άσκηση. Πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος ώστε να έχεις σωστή τεχνική, να αναπνέεις σωστά και δουλεύει το «σύστημα» άριστα.

2. Πόσο σκληρά γυμνάζεσαι;

Αξιοποιείς πάντα τις δυνατότητές σου; Έχεις σκεφτεί ποτέ πόση αντοχή έχεις, σε σχέση με αυτή που νομίζεις πως έχεις, όταν αισθάνεσαι ότι δεν θέλεις να συνεχίσεις; Προσπάθησε να δώσεις λίγο περισσότερη από την ενέργεια που έχεις και θα δεις ότι έχεις περισσότερες δυνατότητες από αυτές που νομίζεις. Όταν σου λέει ο γυμναστής σου «συνέχισε», μην τα παρατάς. Προφανώς, γνωρίζει ότι έχεις λίγο ακόμα να δώσεις και  θα το κάνεις για σένα. Για την βελτίωση σου και το αποτέλεσμα που ονειρεύεσαι. Πχ. Αν συνήθισες να σηκώνεις κάποια συγκεκριμένα βάρη και οτιδήποτε περισσότερο σου φαίνεται πολύ, δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις. Δεν χρειάζεται να κάνεις όσες επαναλήψεις έχεις συνηθίσει. Τώρα θα κάνεις λιγότερες αλλά θα δουλέψεις πιο σκληρά για να εξελίξεις την απόδοση σου.

3. Μάθε να ρωτάς το οτιδήποτε

Εσένα το μόνο που σε νοιάζει είναι να βελτιωθείς. Μην περιφέρεσαι κάνοντας μόνο ό, τι νομίζεις. Έχει σημασία να έχεις πρόγραμμα. Να έχεις πρόγραμμα ακόμα και όταν τρέχεις. Πρόγραμμα για τον χρόνο, την απόσταση, τις ασκήσεις και τις επαναλήψεις τους για κάθε σου προπόνηση. Το να κάνεις πάντα το ίδιο ή να μένεις στον διάδρομο για συγκεκριμένο χρόνο και ταχύτητα, το πιθανότερο είναι να διακρίνεις μια στασιμότητα.

  1. Ξεπέρασε τον εαυτό σου

Στην επόμενη σου προπόνηση, γίνε πιο δυνατός. Σκέψου ότι σήμερα μπορείς να προσθέσεις περισσότερη ταχύτητα και να δυσκολέψεις λίγο τις ασκήσεις σου. Όλα βρίσκονται στην διάθεση και στην θέληση μας. Γι αυτό, πάρε ενέργεια από την σκέψη σου για αρχή και πες: «Σήμερα μπορώ και θα είμαι πιο δυνατός».

5. Έχεις σκεφτεί ότι πρέπει να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου;

Δεν μπορείς να κάνεις 1.000 κάμψεις αν η φυσική σου κατάσταση δεν σου το επιτρέπει.  Μπορείς όμως να δουλέψεις τις κάμψεις προσθέτοντας λίγες ακόμα κάθε φορά.   Μην ξεχνάς πως δεν υπάρχει καμία μαγική άσκηση που να σε μεταμορφώνει μέσα σε μια ημέρα. Η επιμονή και η σκληρή δουλειά είναι αυτή που μέρα με την ημέρα θα σε κάνει καλύτερο, πιο δυνατό, με περισσότερες δυνατότητες, άρα και πιο αποτελεσματικό.

6. Μήπως ανταμείβεις τον εαυτό σου  με πάρα πολύ φαγητό;

Όλοι έχουμε αισθανθεί την ανάγκη να φάμε ό, τι μας αρέσει, προκειμένου να ικανοποιήσουμε τον εαυτό μας μετά από ένα σκληρό workout. Μπορεί όντως να έχεις κερδίσει το δικαίωμα να ανεφοδιάσεις το σώμα σου αλλά πρέπει συγχρόνως να σκέφτεσαι κάτι πιο σημαντικό. Έχεις εργαστεί τόσο σκληρά για να πετύχεις ένα υψηλότερο επίπεδο φυσικής κατάστασης, να χάσεις βάρος, να αισθανθείς καλά για τον εαυτό σου. Μην το σαμποτάρεις δίνοντας του ένα «κακό» γεύμα μόνο και μόνο για να νιώσεις καλύτερα.  Το πιθανότερο είναι να το μετανιώσεις, όταν νιώσεις την δυσφορία του φουσκώματος. Άλλωστε, μπορείς να χορτάσεις κάνοντας μια πιο υγιεινή επιλογή.

evelina-nukta-1-e1424281402679Εβελίνα Νύκτα
Personal Trainer/ Fitness Editor
evelinanykta@gmail.com

@evelinanykta

No comments

Leave a reply