Μελέτη εξηγεί γιατί η κανέλα βοηθά στο αδυνάτισμα

4 Posted by - December 1, 2020 - Nutrition

Η κινναμαλδεΰδη, έναν αιθέριο έλαιο που δίνει στην κανέλα την χαρακτηριστική της γεύση ενεργοποιεί θερμογενετικές και μεταβολικές αντιδράσεις στα λιποκύτταρα  και έτσι συντελεί στην απώλεια βάρους, υποστηρίζουν ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Οι ίδιοι επιστήμονες είχαν και στο παρελθόν παρατηρήσει ότι η κινναμαλδεΰδη φαίνεται να προστατεύει τα ποντίκια από την παχυσαρκία και την υπεργλυκαιμία, αλλά οι υποκείμενοι μηχανισμοί της δεν είχαν γίνει πλήρως κατανοητοί.
pexels-photo-3338676
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Metabolism, ο Δρ Τζουν Γου και οι συνεργάτες του επιχείρησαν να κατανοήσουν καλύτερα την δράση της κινναμαλδεΰδης και να καθορίσουν αν μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση και τους ανθρώπους. Μελετώντας ανθρώπινα κύτταρα οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κινναμαλδεΰδη βελτιώνει την μεταβολική υγεία ενεργοποιώντας τα λιποκύτταρα ώστε να αρχίσουν να καταναλώνουν ενέργεια μέσω της θερμογένεσης.
pexels-photo-3409353
Τα λιποκύτταρα που έλεγξαν οι επιστήμονες προέρχονταν από εθελοντές διαφόρων ηλικιών, εθνικοτήτων και Δεικτών Μάζας Σώματος. Όταν τα κύτταρα εκτέθηκαν σε κινναμαλδεΰδη παρατηρήθηκε αυξημένη έκφραση αρκετών γονιδίων και ενζύμων που ενισχύουν τον μεταβολισμών του λίπους. Επίσης, διαπιστώθηκε στις πρωτεΐνες Ucp1 και Fgf21, οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο ως ρυθμιστικοί παράγοντες στην θερμογένεση. «Τα λιποκύτταρα φυσιολογικά αποθηκεύουν ενέργεια με τη μορφή λιπιδίων. Αυτή η αποθήκευση ήταν επωφελής για τους προγόνους μας τα προϊστορικά χρόνια, καθώς είχαν δύσκολη πρόσβαση σε λιπαρά τρόφιμα και άρα μεγαλύτερη ανάγκη να αποθηκεύουν λίπος. Το αποθηκευμένο λίπος το χρησιμοποιούσε ο οργανισμός τους σε περιόδους πείνας ή χαμηλών θερμοκρασιών και το μετέτρεπε σε ενέργεια και θερμότητα για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Μόλις πρόσφατα το πλεόνασμα λίπους άρχισε να αποτελεί πρόβλημα για τον άνθρωπο», εξηγούν οι ειδικοί. Και ο Δρ Γου συμπληρώνει ότι επειδή η κανέλα χρησιμοποιείται ευρέως στην βιομηχανία των τροφίμων ενδεχομένως να είναι ευκολότερο να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και την ενίσχυση της μεταβολικής υγείας.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω το θέμα ώστε να εξευρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος αξιοποίησης της κινναμαλδεΰδης ώστε να επιφέρει μεταβολικά οφέλη χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες στην υγεία του ανθρώπους.

health.in.gr

No comments

Leave a reply