Παιδιά και τρέξιμο: Νέα επιστημονικά δεδομένα

4 Posted by - September 29, 2014 - Kids

Οίδημα των ποδιών μετά την εισαγωγή των «μίνιμαλ» παπουτσιών τρεξίματος

Μελετήθηκε με Μαγνητική Τομογραφία η επίδραση της χρήσης «μινιμαλιστικών» παπουτσιών τρεξίματος στα οστά του ποδιού. Μια ομάδα έμπειρων δρομέων (36 άτομα με μέσο όρο απόστασης 15-20 μίλια/εβδομάδα για τουλάχιστον 6 μήνες πριν την έναρξη της μελέτης) χωρίστηκε σε δύο υποομάδες – η πρώτη συνέχισε με τα κλασικά παπούτσια τρεξίματος, ενώ η δεύτερη άλλαξε στα VibramFineFinger.

Μετά απο 10 εβδομάδες προπόνησης οι αθλητές μελετήθηκαν με μαγνητική τομογραφία του άκρου πόδα. Βρέθηκε πως η ομάδα που άλλαξε στα Vibram είχε σημαντικά περισσότερο οίδημα του μυελού των οστών σε τουλάχιστον ένα οστό του ποδιού. Έντεκα απο τους 16 αθλητές της δεύτερης ομάδας είχαν κάποιον «τραυματισμό», ενώ μόνο 1 απο την ομάδα των κλασικών παπουτσιών.

Απαιτούνται κι άλλες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, αλλά επί του παρόντος φαίνεται πως οι δρομείς που θέλουν να αλλάξουν κατηγορία παπουτσιού θα πρέπει να το κάνουν σταδιακά, μέσα σε διάστημα εβδομάδων, κατά την διάρκεια των οποίων θα μειώσουν σημαντικά την συνολική απόσταση, αλλά και την ένταση του τρεξίματος.

Πηγή

Nelson’s Pediatrics, 19th edition

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Attachment-1http://www.renierispediatrics.gr/

https://www.facebook.com/EnimeromenoiGoneis

No comments

Leave a reply