Πώς θα επιλέξω το σωστό άθλημα για το παιδί μου

50 Posted by - April 28, 2017 - Kids

Πολλοί γονείς ανέκαθεν έχουν άγχος για το ποιο άθλημα θα πρέπει να επιλέξουν για το παιδί τους.

Σας λέω λοιπόν, πως δεν θα πρέπει να σας πιάνει πανικός και άγχος, διότι στις ηλικίες 5-10 ετών τα παιδιά, έχουν την δυνατότητα να περάσουν από πολλά αθλήματα και όχι μόνο από ένα.

Αυτό γιατί τα αθλήματα -ειδικότερα στις ηλικίες έως και 7 χρονών-, ενδεχομένως να τα επιλέγουν οι γονείς και όχι τα ίδια τα παιδιά ή επειδή κάπου τα παιδιά είδαν ένα άθλημα (στην τηλεόραση-από φίλους τους κ.λ.π) και θα ήθελαν να το δοκιμάσουν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα τους κερδίσει κιόλας.

Αρχικά αυτό που σας προτείνω, είναι να ακούσετε ή να παρατηρήσετε το παιδί σας στην καθημερινότητά του.

Αν το βλέπετε να τρέχει ασταμάτητα, να πηδάει, να κολυμπάει με μεγάλη χαρά ή να κάνει κάποιες κινήσεις που να θυμίζουν μια πολεμική τέχνη, τότε πράξτε σύμφωνα με αυτό που σας δείχνει. Άλλωστε τα πιο δημοφιλή αθλήματα στις ηλικίες 4-7 χρονών είναι ο στίβος, το κολύμπι και οι πολεμικές τέχνες. (Είναι τα αθλήματα που βοηθούν στην ολοκληρωμένη και σωστή μυική ανάπτυξη ενός παιδιού, καθώς και στην ικανότητα ελέγχου του σώματός του).

Προσοχή όμως. Σε αυτήν την ηλικία, καλό θα ήταν για τα παιδιά, να μην ξεκινούν αθλήματα με ένα όργανο όπως μπάλα -ρακέτα ή οποιοδήποτε άθλημα έχει να κάνει με ένα έξτρα όργανο που πρέπει να κρατήσουν και να ελέγξουν. Αυτό τους δυσκολεύει ακόμη περισσότερο. Στην ηλικία αυτή δεν έχουν αποκτήσει τον έλεγχο, την ισορροπία και τον ρυθμό του ίδιου του σώματός τους.

Όταν όμως έχουν φτάσει πια σε ηλικία που έχουν κάνει μια βασική γυμναστική για περίπου 2-3 χρόνια (όπως αυτή που προσφέρουν τα προαναφερθέντα αθλήματα), θα μπορέσουν να επιλέξουν και άλλα πιο σύνθετα αθλήματα, καθώς θα είναι έτοιμα σωματικά και επιδέξια, ώστε να εκτελέσουν με επιτυχία τις κινήσεις με ένα όργανο που θα πρέπει να κρατούν ή να ελέγχουν (μπάσκετ-τένις-ποδόσφαιρο κ.λ.π).

Στην ηλικία όμως των 11-13 ετών θα πρέπει σιγά σιγά να επιλέξουν το άθλημα που τους αρέσει περισσότερο αλλά και αυτό που θα σας προτείνει ο γυμναστής του σχολείου του ή ένας προπονητής που γνωρίζει το αθλητικό ιστορικό του παιδιού σας. Είναι πολύ σημαντικό να ακούσετε έναν γυμναστή ή έναν προπονητή που γνωρίζει το παιδί σας και σαφώς το έχει δει σε κάποιες δραστηριότητες και έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω πως το πιο σημαντικό από όλα δεν είναι το άθλημα που τελικά θα αποφασίσει, να κάνει ένα παιδί (είμαι σίγουρος πως θα το βρει εφ’ όσον βρίσκεται κοντά στον αθλητισμό), αλλά το να μπορέσετε εσείς οι γονείς -από την στιγμή που το ίδιο το παιδί κλείσει τα 3 του χρόνια- να το βάλετε σε μια δραστηριότητα ώστε να μπαίνει στην νοοτροπία της διά βίου άθλησης.

Μιχάλης Τομαράς

being_011Πρωταθλητής στίβου στο άλμα εις ύψος, καθηγητής φυσικής αγωγής.
υπεύθυνος ακαδημίας στίβου Athens track and field academy στο ΟΑΚΑ
http://www.atfa.gr/

image

No comments

Leave a reply