Σταύρος Αμανατίδης: Το Beach Soccer μέσα απο τα μάτια ενός διεθνή παίκτη

19 Posted by - November 17, 2016 - Motivation

Όταν το Beach soccer είναι αρκετά δημοφιλή ανά την υφήλιο, με τα πιο πολλά τουρνουά να βρίσκονται σε τροπικά νησιά, στην Ελλάδα γίνονται προσπάθειες ανάπτυξης αυτού του σπορ, μέσω της συμμετοχής παικτών που αγαπούν τόσο το κλασικό ποδόσφαιρο, όσο και αυτό στην άμμο. Ένας από αυτούς είναι ο Σταύρος Αμανατίδης, 3 φορές πρωταθλητής Ελλάδος beach soccer (2013 ΑΟ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ, 2015 ΑΤΛΑΣ ΑΟ, 2016 ΑΤΛΑΣ ΑΟ), Διεθνής Εθνικής Ελλάδος  (55 συμμετοχές-17 γκολ). Ο 31χρονος ποδοσφαιριστής, είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ, προπονητής  UEFA Β και εξηγεί πόσο εύκολο είναι το Beach soccer, τι προϋποθέτει η συμμετοχή ενός παίκτη σε μια τέτοια ομάδα, αναφέρεται στις προσπάθειες  ανάπτυξης του σπορ στην χώρα μας αλλά και που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στην άμμο.

-          Πόσο εύκολο είναι για έναν ποδοσφαιριστή να μεταβεί από το απλό ποδόσφαιρο στο beach Soccer;

«Όλοι όσοι ασχολούνται με το κλασικό ποδόσφαιρο, έχει τύχει κάποιο καλοκαίρι να παίξουν στην άμμο με την παρέα τους. Από μια τέτοια απλή επαφή με το ποδόσφαιρο στην άμμο, μπορείς εύκολα να αντιληφθείς τις διαφορές στον τρόπο παιχνιδιού. Η μετάβαση για έναν αθλητή προϋποθέτει  το να του αρέσει πραγματικά. Γιατί θέλει χρόνο να μάθεις τη σωστή τεχνική, να μάθεις να παίζεις με γυμνά πόδια, να καταλάβεις πότε και πως πρέπει να τρέξεις αλλά και να εξοικειωθείς με τα σκασίματα της μπάλας. Οπότε, αν δεν σου αρέσει  πολύ, μπορεί να ξενερώσεις πολύ γρήγορα ακόμα και με τους διαφορετικούς-περίεργους κανονισμούς που έχει».

 

-          Πέρα από το να αρέσει σε κάποιον να παίζει ποδόσφαιρο στην άμμο, τι άλλο κερδίζει;

«Μια απλή προπόνηση στην άμμο, έχει πολλά οφέλη για έναν αθλητή, ανεξαρτήτως αθλήματος. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι  εδώ και πολλά χρόνια κορυφαίοι αθλητές όλων των αγωνισμάτων, κάνουν  κάποιες  προπονήσεις, είτε σε περίοδο προετοιμασίας ή φορμαρίσματος. είτε σε καταστάσεις αποθεραπείας και αποκατάστασης τραυματισμών. Με την ενασχόληση με το beach soccer, είναι σίγουρη η βελτίωση αερόβιας αλλά και αναερόβιας ικανότητας, η ενδυνάμωση των κάτω άκρων, η μεγάλη βελτίωση στην τεχνική και την επαφή με την μπάλα και όλα αυτά σε ένα ευχάριστο καλοκαιρινό περιβάλλον  χωρίς κραδασμούς και επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης και των συνδέσμων γενικά.

 

-          Θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να ακολουθήσει αυτό το σπορ, ανεξάρτητα αν είναι ποδοσφαιριστής;

«Είναι αρκετά δύσκολο να ασχοληθεί ο οποιοσδήποτε με το beach soccer. Ακόμα και αν δεν είναι ενεργός ποδοσφαιριστής, θεωρώ ότι πρέπει να έχει έστω και μια απλή επαφή με το κλασικό ποδόσφαιρο. Αυτό γιατί πρέπει να έχεις μία στοιχειώδη τεχνική κατάρτιση καθώς και  ποδοσφαιρική σκέψη, για να μπορέσεις να το απολαύσεις».

img_4707

 

-          Στην Ελλάδα υπάρχει πρωτάθλημα beach soccer, υπάρχουν ομάδες, διεξάγονται αγώνες όλο τον χρόνο;

«Στην Ελλάδα έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε πάρα πολλές παραλίες με εξαιρετική άμμο, στερούμαστε όμως  γηπέδων beach soccer. Γενικά, το άθλημα είναι υπό ανάπτυξη. Υπάρχει πρωτάθλημα εδώ και πολλά χρόνια αλλά ήταν σε μορφή τουρνουά. Από το 2012, η Ε.Π.Ο. ανέλαβε το άθλημα και διοργανώνει πανελλήνιο πρωτάθλημα, με κανονικούς διαιτητές, δελτία αθλητών και αναγνωρισμένες ομάδες με καταστατικά. Διοργανώνεται  επίσης και Κύπελλο Ελλάδος. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα από Ιούνιο μέχρι Αύγουστο, ανάλογα με τον αριθμό των ομάδων και τις υποχρεώσεις της Εθνικής. Δυστυχώς, οι ομάδες είναι λίγες, 10-12, και έτσι το πρωτάθλημα διεξάγεται σχετικά σύντομα».

 

-          Αν κάποιος θέλει να παρακολουθήσει έναν τέτοιο αγώνα, που μπορεί να απευθυνθεί;

«Η Ε.Π.Ο. ανακοινώνει το πρόγραμμα των αγώνων και τις περιοχές διεξαγωγής. Ως τώρα οι αγώνες διεξάγονταν  στο γήπεδο της Παλλήνης, στη Χαλκίδα, στην Πάτρα, στη Μάνη, ενώ το τελευταίο finalfour καθώς  και τα διεθνή φιλικά με Ρουμανία, έγιναν στο καταπληκτικό γήπεδο του Ξυλόκαστρου».

img_4717

-          Στην περίπτωση που κάποιος θα ήθελε να εκπαιδευτεί σε αυτό το σπορ, έχει την δυνατότητα;

«Δυστυχώς ο μόνος τρόπος για να εκπαιδευτεί κάποιος είναι να ενταχθεί σε κάποια από τις αναγνωρισμένες ομάδες ή να απευθυνθεί στην Ε.Π.Ο. Η Πρωταθλήτρια Ομάδα ΑΤΛΑΣ Α.Ο. που αγωνίζομαι, προσανατολίζεται στο να λειτουργήσει φέτος τμήματα υποδομής στο ιδιόκτητο γήπεδο της, στην Παλλήνη».

 

-          Ένας παίκτης beach soccer, έχει την δυνατότητα να ξεχωρίσει ατομικά μέσα από αυτό;

«Σίγουρα μπορείς να ξεχωρίσεις ατομικά, με τη βοήθεια και της ομάδας σου, και να κληθείς στην Εθνική ομάδα. Από εκεί και πέρα, έχεις τη δυνατότητα να γίνεις γνωστός και σε διεθνές επίπεδο, να αγωνιστεί και σε ξένους συλλόγους  όπως ήδη συμβαίνει με κάποιους διεθνείς».

 

-          Εσύ που έχεις την εμπειρία του ποδοσφαίρου και του beach soccer, ποια θεωρείς ότι είναι τα υπέρ και τα κατά σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά;

«Λατρεύω  το ποδόσφαιρο σε όλες του τις μορφές. Με το κλασικό, έχω μάθει να ζω, ασχολούμαι από 6 ετών, προπονούμαι και προπονώ και το αγαπάω τόσο που δεν βρίσκω αρνητικά. Ίσως μόνο τα γήπεδα με πλαστικό χλοοτάπητα, ιδιαίτερα παλιάς γενιάς. Το beach soccer είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα στον ποδοσφαιριστή, τους καλοκαιρινούς μήνες που θα τον βοηθήσει να κρατηθεί σε καλό επίπεδο φυσικής κατάστασής και θα τον εξελίξει τεχνικά. Προσωπικά, θεωρώ ότι προπονήσεις ποδοσφαίρου την άμμο πρέπει να γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, 2-4 φορές το μήνα, ανάλογα με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις».

 

11057859_875491929184284_7312122302734233767_n

 

No comments

Leave a reply