Συμμετοχή σε Αθλήματα: Σε ποιους λέμε ναι, σε ποιους όχι, και ποιους παρακολουθούμε στενά

1 Posted by - May 27, 2014 - Health, Kids

Είναι αλήθεια πως υπάρχουν παθήσεις που είναι μάλλον απαγορευτικές για την συμμετοχή ενός παιδιού σε κάποιες ή όλες τις αθλητικές δραστηριότητες. Πολλές όμως παθήσεις, ακόμα και θεωρούμενες «σοβαρές», απαιτούν συχνό έλεγχο, ή απαγορεύουν κάποια είδη άσκησης, αλλά δεν απαγορεύουν κάθε τύπο άσκησης.

Δεδομένων των πολλαπλών οφελών της άσκησης, αλλά και του ενδεχόμενου στιγματισμού ενός παιδιού που «κόβεται» στην γυμναστική, καλό είναι να ξεχωρίζουμε ανάμεσα στο «ΝΑΙ», το «ΟΧΙ» και το «ΝΑΙ, με παρακολούθηση».

Η παρακάτω λίστα είναι τροποποιημένη από την λίστα που δημοσιεύτηκε το 2008 στο περιοδικό Pediatrics, και περιλαμβάνεται στο έγκριτο εγχειρίδιο παιδιατρικής Nelson’s Pediatrics. Αναφέρει την πάθηση, την απάντηση στην ερώτηση «Ναι ή Όχι» στα σπορ, και την αιτιολόγηση της απάντησης.

Αστάθεια της σπονδυλικής στήλης (λαιμός) – Έλεγχος από ορθοπεδικό

Διαταραχές της πήξης του αίματος – ανάλογα την πάθηση, εργαστηριακός έλεγχος. Συχνά αποφεύγονται τα αθλήματα σωματικής επαφής υψηλής έντασης.

Σακχαρώδης διαβήτης – ΝΑΙ. Οι ασθενείς μπορούν να συμμετέχουν σε όλα τα αγωνίσματα με ιδιαίτερη προσοχή στην δίαιτα και συχνούς ελέγχους του σακχάρου αίματος (πριν, κάθε μισή ώρα, 15 λεπτά μετά το πέρας της άσκησης, και πριν τον ύπνο). Απαιτείται αυστηρός έλεγχος της ενυδάτωσης.

Διατροφικές διαταραχές (π.χ. ανορεξία) – οι ασθενείς πρέπει να ελεγχθούν εργαστηριακά (για διαταραχές των ηλεκτρολυτών) αλλά και από ψυχίατρο πριν την άθληση. Για κάποιους από αυτούς τους ασθενείς η υπερβολική άσκηση αποτελεί μέθοδο απώλειας βάρους, και πρέπει να αποφεύγεται όταν είναι υπερβολική.

Πυρετός – ΟΧΙ. Ασθενείς με πυρετό ΔΕΝ πρέπει να αθλούνται καθώς ο πυρετός μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρής νόσου. Επιπλέον κατά την άσκηση ενδέχεται να ανέβει κι άλλο η θερμοκρασία του σώματος.

Ιστορικό θερμοπληξίας – Ελέγχεται ανά περίπτωση.

Μόλυνση με τον ιό HIV – NAI. Ο όποιος περιορισμός στην άθληση δεν προέρχεται από την ίδια την λοίμωξη, αλλά από την γενικότερη κατάσταση υγείας του παιδιού. Αθλήματα όπως πάλη, καράτε κλπ, πρέπει να αποφεύγονται εφόσον το ιικό φορτίο είναι ανιχνεύσιμο.

Κακοήθειες – Ανά περίπτωση.

Μυοσκελετικές διαταραχές – Ανά περίπτωση.

Παχυσαρκία – ΝΑΙ. Σημαντική είναι η ενυδάτωση, και η πολύ καλή προθέρμανση.

Ανοσοκατεσταλμένοι και λήπτες οργάνων – Ανά περίπτωση.

Μολυσματικές δερματικές παθήσεις – Ανά περίπτωση.

Διόγκωση σπληνός – επί οξείας διόγκωσης (π.χ. επί λοιμώδους μονοπυρήνωσης) καλό είναι η άσκηση να αποφεύγεται λόγω κινδύνου ρήξης. Ασθενείς με χρονίως διογκωμένο σπλήνα πρέπει να εκτιμώνται ανά περίπτωση.

Καρδίτιδα – ΟΧΙ. Άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο.

Υπέρταση – Αποφυγή άρσης βαρών, bodybuilding και στατικών ασκήσεων υψηλής έντασης. Για τα υπόλοιπα αθλήματα, εκτιμάται ο κίνδυνος ανά περίπτωση.

Συγγενείς καρδιοπάθειες – (παιδιά που γεννήθηκαν με ανατομικό πρόβλημα στην καρδιά) Πρέπει να εκτιμάται από ειδικό παιδο-καρδιολόγο, ανά περίπτωση.

Φυσήματα – αθώα φυσήματα επιτρέπουν πλήρη άσκηση. Λοιπές βλάβες που οδηγούν σε φύσημα διερευνώνται ανά περίπτωση.

Λοιπές καρδιολογικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένων αρρυθμιών – εκτίμηση από καρδιολόγο είναι απαραίτητη.

Σύνδρομα εντερικής δυσαπορρόφησης – ΝΑΙ, εφόσον το επιτρέπει η γενική κατάσταση του ασθενούς.

Ηπατίτιδα – ΝΑΙ. Όλοι οι αθλητές πρέπει να εμβολιάζονται έναντι της ηπατίτιδας Β.

Διόγκωση του ήπατος – συνήθως ναι, αλλά εκτιμάται ανά περίπτωση.

Λοιμώδης διάρροια – ΌΧΙ, εκτός αν τα συμπτώματα είναι ελαφρά και ο αθλητής είναι πολύ καλά ενυδατωμένος.

Απουσία όρχος/ωοθήκης – ΝΑΙ.

Κύηση – συνήθως ναι, με προσοχή στην κόπωση. Εφόσον εμφανίζονται προβλήματα στην κύηση πρέπει να εκτιμηθεί πρώτα από τον γυναικολόγο. Επίσης να αποφεύγονται αθλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε στέρηση οξυγόνου, όπως οι καταδύσεις και η ορειβασία.

Σπαστική παράλυση – Ναι, αλλά εκτιμάται ανά περίπτωση, ανάλογα τους κινητικούς περιοριμούς

Ιστορικό σημαντικής εγκεφαλικής βλάβης – εκτιμάται ανά περίπτωση

Πονοκέφαλοι – ΝΑΙ

Ιστορικό καλά ελεγχόμενων σπασμών – ΝΑΙ

Σπασμοί μη καλώς ελεγχόμενοι – ανά περίπτωση.

Κυστική ίνωση – ΝΑΙ, εκτιμάται ανά περίπτωση

Ασθμα – ΝΑΙ

Λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού – ΝΑΙ, εκτιμάται ανά περίπτωση.

Ρευματικές παθήσεις (αρθρίτιδες, ΣΕΛ) – ΝΑΙ, εκτιμάται ανά περίπτωση.

Δρεπανοκυτταρική αναιμία – ΝΑΙ, εκτιμάται ανά περίπτωση.

Στίγμα δρεπανοκυτταρικής αναιμίας – ΝΑΙ.

Θα ακολουθήσουν αναλυτικότερες δημοσιεύσεις για αρκετές από τις παραπάνω ειδικές υποομάδες παιδιών με διαβήτη και παιδιά με άσθμα.

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP
http://www.renierispediatrics.gr/

Attachment-1

 

No comments

Leave a reply