Τα πιο συνηθισμένα λάθη στην προπόνησή μας, βάσει ηλικίας

1 Posted by - August 25, 2023 - Workout

Υπάρχει τρόπος για να γυμνάζεσαι αποτελεσματικά όσα κι αν είναι τα χρόνια που ‘βαραίνουν’ την πλάτη σου.

O θαυμαστός κόσμος του fitness μπορεί να θεωρηθεί ως ένα συναρπαστικό ταξίδι, που δύναται να διαρκέσει μια ζωή και να σου δώσει πολλές χαρές. Αν, όμως, το ξεκινήσεις με λάθος τρόπο, αντί να το απολαύσεις μάλλον θα βλάψει την υγεία σου και μάλιστα σοβαρά. Ναι, καλά το κατάλαβες. Στη συνέχεια θα σου μιλήσουμε για τα λάθη που κάνεις στην προπόνηση, ενώ για να σε βοηθήσουμε να τα αποφύγεις, τα παρουσιάζουμε ομαδοποιημένα, ανάλογα με την ηλικία που παρουσιάζονται πιο συχνά.

Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν στην προπόνηση όσοι είναι από 20 έως 30 ετών
Όταν είσαι νέος θέλεις να πιάσεις τον ταύρο από τα κέρατα, αδιαφορώντας για τις όποιες συμβουλές. Παρ’ όλα αυτά, το πρώτο πράγμα που έχουμε να σε συμβουλεύσουμε, αν είσαι από 20 έως 30 ετών, είναι το να μην πηγαίνεις στα κουτουρού αλλά να μένεις εστιασμένος στους στόχους σου, που πρέπει να είναι μετρήσιμοι, λογικοί, συγκεκριμένοι, να έχουν υπολογιστεί στη βάση χρονοδιαγράμματος και να μπορούν όντως να πραγματοποιηθούν.

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να αποφύγεις στην προπόνηση είναι το να κάνεις συνέχεια τις ίδιες ασκήσεις, καθώς αυτό ως τακτική θα σε κάνει να βαρεθείς και να τα παρατήσεις εύκολα. Βάλε, λοιπόν, την ποικιλία στο πρόγραμμά σου.

Το τρίτο μεγάλο προπονητικό λάθος που κάνουν συχνά οι (σχετικά) νέοι είναι πως νομίζουν ότι είναι άτρωτοι, κάτι που τους οδηγεί στο να μη βάζουν όρια. Αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από τραυματισμούς.

Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν στην προπόνηση όσοι είναι από 40 έως 50 ετών
Οι πιο ώριμοι αθλούμενοι άντρες, είτε έχουν μάθει πώς να γυμνάζονται στην πρώτη νιότη τους είτε ξεκινούν τη γυμναστική, για δικούς τους λόγους, σε μεγαλύτερη ηλικία, τείνουν να μην κάνουν ερωτήσεις στον γυμναστή τους ή να σταματούν να μαθαίνουν νέους τρόπους προπόνησης – δύο μέγα λάθη.

Αν βρίσκεσαι σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ και ξεκινάς να γυμνάζεσαι τώρα, πρέπει να κάνεις πριν έναν προληπτικό ιατρικό έλεγχο και στη συνέχεια τσεκ απ ανάλογα με την κατάσταση του οργανισμού σου. Επίσης, αν μπορεί να το αντέξει η τσέπη σου, ξεκίνα με έναν personal trainer. Αλλιώς, κάνε ερωτήσεις στον γυμναστή που επιβλέπει τον χώρο που γυμνάζεσαι, καθώς έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία τώρα το να κάνεις τις ασκήσεις σου σωστά.

Ένα άλλο λάθος που κάνουν συχνά οι σαραντάρηδες και οι πενηντάρηδες όταν προπονούνται είναι το να μην κάνουν διατάσεις και ασκήσεις ισορροπίας ή ευλυγισίας, παρότι τις έχουν περισσότερο ανάγκη από τους νεότερους, μιας και προλαβαίνουν μια σειρά από τραυματισμούς που, στους μεγαλύτερους, παίρνει πιο πολύ χρόνο για να γιατρευτούν.

Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν στην προπόνηση όσοι είναι από 50 και πάνω
Τα σλόγκαν του τύπου “τα 50 είναι τα νέα 40″ έχουν νόημα αλλά η αλήθεια είναι ότι από μια ηλικία και μετά το σώμα δεν λειτουργεί όπως λειτουργούσε κάποτε. Αυτό τείνουν να το ξεχνούν όσοι ξεκινούν να γυμνάζονται σε μεγάλη ηλικία (ποτέ δεν είναι αργά, μην παρεξηγηθούμε). Το μεγαλύτερο προπονητικό λάθος γι’ αυτό το ηλικιακό γκρουπ, λοιπόν, έχει να κάνει με τις προσδοκίες.

Μετά τα 50, θα πρέπει να αποφεύγεις την έντονη καρδιοαναπνευστική άσκηση, ειδικά αν έχεις υψηλή πίεση, και να μην γυμνάζεσαι τόσο σκληρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πεις αντίο στους αλτήρες. Απλώς πως πρέπει να τους σηκώνεις με μέτρο και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου.

Esquire

No comments

Leave a reply