Τα 7 λάθη που ενώ γυμνάζεσαι μπορεί να σου κοστίσουν

10 Posted by - December 22, 2018 - Motivation, Workout

Αφιερώνεις ώρες στο γυμναστήριο και αναρωτιέσαι γιατί δεν βλέπεις αποτέλεσμα. Όλα θέλουν τρόπο, όχι κόπο. Έτσι και η άσκηση. Όσες ώρες και αν σπαταλήσεις, αν δεν το κάνεις σωστά, δεν θα δεις τους… καρπούς των κόπων σου.

Δες τι κάνεις λάθος και θα δεις πως ο χρόνος που χρειάζεσαι, είναι πολύ λιγότερος απ όσο νομίζεις ενώ η απόδοση θα αποδειχθεί μεγαλύτερη.

1. Κάνε Stretch, όχι μόνο μετά αλλά και πριν την γυμναστική.
Όταν η άσκηση δεν είναι η κύρια ασχολία σου, ενώ γυμνάζεσαι κάποιες φορές την εβδομάδα, έχεις ένα λόγο παραπάνω, να «τεντώνεσαι» σωστά. Προετοίμασε το σώμα σου να δεχτεί την «πίεση» και επανέλαβε μετά το τέλος της προπόνησης σου.

2. Δούλεψε τις αναπνοές σου
Η αναπνοή θα πρέπει να γίνεται «ομοιόμορφα» με έναν ρυθμό. Στην περίπτωση που δεν έχεις έναν έλεγχο στην αναπνοή σου τότε κάνεις άσκοπη κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό συμβαίνει όταν αναπνέεις πολύ γρήγορα ή και όταν κρατάς την αναπνοή σου και μετά αναπνέεις πολύ γρήγορα. Ο σωστός τρόπος για να μάθεις και να διορθώσεις την αναπνοή σου είναι να τρέξεις αργά σε κάποιες προπονήσεις ώστε να εξασκηθείς σταδιακά.

3. Εστίασε, μην αφαιρείσαι
Ένα ενδιαφέρον τηλεοπτικό πρόγραμμα, θα μπορούσε να είναι όντως ένα κίνητρο για να μείνεις στον διάδρομο τον χρόνο που σου συνέστησε ο γυμναστής σου, ωστόσο έχει μεγάλη σημασία που εστιάζεις τελικά. Η συγκέντρωση σε αυτό που κάνεις, θα σε βοηθήσει στον ρυθμό σου, στις σωστές αναπνοές και κατ επέκταση στην απόδοση σου.

4. Μην σπαταλάς τον χρόνο σου
Είναι σύνηθες φαινόμενο, να μην μετράμε ακριβώς τα διαλείμματα ανάμεσα στις ασκήσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων, είναι σε αναμονή της επανάληψης στο «περίπου ένα λεπτό». Ενδιάμεσα στο «περίπου» θα δούμε το τηλέφωνο μας, τα email μας και θα απαντήσουμε σε μηνύματα. Το πιθανότερο είναι να ξεπεράσουμε το 1’ και χωρίς να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτό.
Χρησιμοποίησε χρονόμετρο. H προπόνηση σου θα είναι σωστή και ο χρόνος σου στο γυμναστήριο θα μειωθεί αισθητά.

5. Μην είσαι τόσο κοινωνικός κατά την διάρκεια της προπόνησης
Είναι ευχάριστο να είσαι κοινωνικός, χαμογελαστός και να μιλάς με όλους. Ωστόσο, η μια ώρα που ξέκλεψες προκειμένου να ασκηθείς, είναι πολύτιμη και πρέπει να την εκμεταλλευτείς στο έπακρο. Δεν είναι εύκολο να δουλέψεις σωστά, όταν συγχρόνως λες τα νέα σου. Επικεντρώσου στον στόχο σου και άσε το κους κους για μετά.

6. Δούλεψε με ρυθμό
Κατά την διάρκεια της ενδυνάμωσης με βάρη, να προσέχεις τον ρυθμό και να αξιοποιείς τις αναπνοές σου σωστά. Αυτό θα σε βοηθήσει πολύ να φτάσεις στο αποτέλεσμα που θέλεις, ενώ θα αποφύγεις τυχόν τραυματισμούς.
Μην ξεχνάς: Εκπνοή πάντα όταν τελειώνει το δύσκολο κομμάτι της άσκησης.

7. Δούλεψε με παλμούς
Στην περίπτωση που έχεις στόχο την καύση λίπους, προμηθεύσου μια ζώνη και ένα ρολόι παλμών. Συζήτησε το με τον προπονητή σου, ρώτησε να μάθεις ποια πρέπει να είναι τα δικά σου «όρια» για να επιτύχεις τον στόχο σου και θα δεις ότι όλα γίνονται, αρκεί να κάνεις… focus!

Λεωνίδας Λύτρας

Personal Trainer– Απόφοιτος Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών
lytras@gmail.com
facebook name: Lytras Leonidas

No comments

Leave a reply