10 λόγοι να ξεκινήσετε την ημέρα σας με έναν περίπατο

6 Posted by - March 28, 2022 - Health, Motivation

Όταν ξυπνάτε το πρωί, η κίνηση μπορεί να μην είναι η πρώτη σας προτεραιότητα. Αλλά το να ξεκινάτε τη μέρα σας με μια βόλτα – είτε πρόκειται για μια βόλτα στη γειτονιά σας, είτε είναι μέρος της μετακίνησης σας προς τη δουλειά ή το σχολείο – μπορεί να προσφέρει στο σώμα σας μια σειρά από οφέλη για την υγεία σας. 

Εδώ είναι 10 λόγοι να ξεκινήσετε την μέρα σας με έναν περίπατο.

1. Ενισχύστε την ενέργειά σας

Το να ξεκινήσετε τη μέρα σας με μια βόλτα μπορεί να σας δώσει περισσότερη ενέργεια όλη την ημέρα.

Μελέτες δείχνουν ότι οι ενήλικες που περπάτησαν για 20 λεπτά σε εξωτερικούς χώρους είχαν περισσότερη ζωτικότητα και ενέργεια από εκείνους που περπάτησαν για 20 λεπτά σε εσωτερικούς χώρους.

Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι 10 λεπτά περπάτημα σε σκάλες ήταν πιο δυναμωτικό  από ένα φλιτζάνι καφέ για 18 γυναίκες που ένιωθαν τη στέρηση ύπνου.

2. Βελτιώστε τη διάθεσή σας

Υπάρχουν επίσης φυσιολογικά οφέλη από το περπάτημα το πρωί.

Το περπάτημα συμβάλει :

Στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης

Στην τόνωση της διάθεσης

Μπορεί να μειώσει το άγχος

Να μειώσει την κούραση

Να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης ή τον κίνδυνο για κατάθλιψη

Δοκιμάστε να περπατήσετε  για 20 έως 30 λεπτά τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα.

4. Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Το περπάτημα το πρωί μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας για απώλεια βάρους. Το περπάτημα με μέτριο ρυθμό για 30 λεπτά μπορεί να κάψει έως και 150 θερμίδες. Σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή και προπόνηση δύναμης, μπορεί να διαπιστώσετε ότι χάνετε βάρος.

5. Πρόληψη ή διαχείριση παθήσεων υγείας

Το περπάτημα μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού σας, καθώς και την πρόληψη και τη διαχείριση διαφόρων καταστάσεων υγείας.

Μελέτες δείχνουν ότι το περπάτημα για 30 λεπτά την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 19%. Εάν ζείτε με διαβήτη, το περπάτημα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας.

6. Δυναμώστε τους μύες

Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των μυών στα πόδια σας. Για καλύτερα αποτελέσματα, περπατήστε με μέτριο έως γρήγορο ρυθμό. Προσπαθήστε να αλλάξετε τη ρουτίνα σας και να ανεβείτε σκάλες, να ανεβείτε και να κατεβείτε λόφους ή να περπατήσετε με κλίση στον διάδρομο.

Προσθέστε ασκήσεις ενδυνάμωσης των ποδιών, όπως squats και lunges αρκετές φορές την εβδομάδα για περισσότερο μυϊκό τόνο.

7. Βελτιώστε τη διανοητική διαύγεια

Μια πρωινή βόλτα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διανοητικής διαύγειας και της ικανότητάς σας να έχετε συγκέντρωση όλη την ημέρα. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ των ηλικιωμένων, εκείνοι που ξεκίνησαν τις μέρες τους με μια πρωινή βόλτα βελτίωσαν τη γνωστική τους λειτουργία, σε σύγκριση με αυτούς που παρέμειναν καθιστικοί.

Το περπάτημα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να σκεφτείτε πιο δημιουργικά. Η έρευνα δείχνει ότι το περπάτημα ανοίγει μια ελεύθερη ροή ιδεών, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να λύσετε τα προβλήματα καλύτερα από ό,τι αν κάθεστε ή ακολουθείτε μια καθιστική ζωή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν περπατάτε σε εξωτερικούς χώρους.

8.Κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ

Το πρωινό βάδισμα μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ. Μια μικρή μελέτη του 2017 παρατήρησε ηλικιωμένους ενήλικες ηλικίας 55 έως 65 ετών που αντιμετώπιζαν δυσκολία να κοιμηθούν τη νύχτα ή ζούσαν με ήπια αϋπνία.

Όσοι ασκούνταν το πρωί σε σχέση με το βράδυ είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου το βράδυ. Βέβαια, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί γιατί η πρωινή άσκηση μπορεί να είναι καλύτερη από τη νυχτερινή άσκηση, όσον αφορά τον ύπνο. 

9. Αποφεύγετε τη ζέστη 

Ένα πλεονέκτημα του περπατήματος το πρωί, ειδικά το καλοκαίρι, είναι ότι μπορείτε να ασκηθείτε πριν κάνει πολύ ζέστη έξω.

Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό για να παραμένετε ενυδατωμένοι πριν και μετά την προπόνησή σας. Πάρτε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό, εάν χρειάζεται.

10. Κάντε πιο υγιεινές επιλογές όλη την ημέρα

Το να ξεκινάς τη μέρα σου με μια βόλτα μπορεί να σε βάλει να κάνεις πιο υγιεινές επιλογές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μετά τη βόλτα σας, μπορεί να νιώθετε περισσότερη ενέργεια.

Όταν πέφτει η ενέργειά σας ή είστε κουρασμένοι, είναι πιο πιθανό να αναζητήσετε οτιδήποτε για σνακ. Το περπάτημα το πρωί μπορεί να σας εμπνεύσει να επιλέξετε ένα υγιεινό γεύμα γενικότερα. 

Κάντε το μέρος της ρουτίνας σας

Βγάλτε  τα ρούχα για τη βόλτα σας το προηγούμενο βράδυ. Αφήστε τις κάλτσες και τα αθλητικά σας παπούτσια στην πόρτα για να μην χρειάζεται να τα ψάχνετε το πρωί.

Προσπαθήστε να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι σας 30 λεπτά νωρίτερα, ώστε να μπορείτε να περπατήσετε τουλάχιστον 20 λεπτά το πρωί.

Εάν δεν έχετε πολύ χρόνο το πρωί, σκεφτείτε να κάνετε το περπάτημα μέρος της διαδρομής σας.

Πρέπει να περπατάτε πριν ή μετά το πρωινό;

Αν περπατάτε το πρωί, μπορεί να αναρωτιέστε αν το περπάτημα πριν ή μετά το πρωινό έχει σημασία και αν θα σας βοηθήσει αν έχετε στόχους απώλειας βάρους. Η έρευνα είναι ανάμεικτη για το εάν η παράλειψη του πρωινού θα αυξήσει ή όχι τον μεταβολισμό σας ή θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος πιο γρήγορα.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση σε κατάσταση νηστείας (πριν από το πρωινό) βοηθά το σώμα σας να κάψει περισσότερο λίπος. Χρειάζονται όμως περισσότερες μελέτες.

Εν τω μεταξύ, εξαρτάται από το σώμα σας. Εάν αισθάνεστε καλά κάνοντας μια βόλτα πριν φάτε ή εάν το στομάχι σας αισθάνεται καλύτερα αν δεν τρώτε, δεν πειράζει. Ή, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αισθάνεστε καλύτερα τρώγοντας ένα μικρό σνακ όπως μια μπανάνα πριν βγείτε στη βόλτα σας.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, μετά την άσκηση, φροντίστε να τρώτε ένα υγιεινό πρωινό και να πίνετε άφθονο νερό.

Συμπερασματικά

Το να ξεκινάτε τη μέρα σας με έναν σύντομο περίπατο μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Μπορεί να νιώθετε περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, να δείτε τη διάθεση να βελτιώνεται και να κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα. Φροντίστε να κάνετε κάποιες διατάσεις ή αλλιώς να τεντώνεστε,  πριν και μετά τη βόλτα σας και να πίνετε άφθονο νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

No comments

Leave a reply