4 ασφαλείς και εύκολες ασκήσεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

3 Posted by - July 22, 2014 - Mommy

Η σωματική δραστηριότητα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης , αποφέρει πολλά οφέλη για τη σωματική αλλά και ψυχολογική υγεία της γυναίκας. Στις περισσότερες εγκυμοσύνες, η ήπια έως μέτρια σωματική δραστηριότητα ωφελεί και δεν επηρεάζει το αγέννητο παιδάκι σας.

Σε τι όμως μπορεί να βοηθήσει η άσκηση όταν είστε έγκυες ?

Αρχικά , θα σας φτιάχνει τη ψυχολογία σας, μιας και μπορεί από το πρώτο κιόλας τρίμηνο να νιώθετε περίεργα με τις αλλαγές του σώματος σας . Η γυμναστική αυξάνει τη μυϊκή σας μάζα, την αντοχή και φυσικά τη δύναμη σας, θα μειώσει αισθητά τους πόνους στη μέση, στην πλάτη, το πρήξιμο των ποδιών και κατ επέκταση το φούσκωμα που μπορεί να νιώθετε και τη δυσκοιλιότητα που σας ταλαιπωρεί αυτή την περίοδο!
Πολύ σημαντικό είναι, ότι θα βοηθήσει να έχετε μια σωστή στάση σώματος και ισορροπία , η οποία είναι πολύ σημαντική μιας και το κέντρο του βάρους σας μετατοπίζεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Διανύοντας πλέον τον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης μου μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι όταν γυμνάζεστε, κοιμάστε καλύτερα! Προετοιμάζετε με τον καλύτερο τρόπο το σώμα σας για τον τοκετό, αλλά και συμβάλλετε ώστε να αποκτήσετε μετά τον τοκετό, το σώμα που είχατε πριν την εγκυμοσύνη σας.
Γι’ αυτό συνεχίστε άφοβα να γυμνάζετε το σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, αφού πρώτα έχετε συμβουλευτεί το γιατρό σας.

Οι παρακάτω ασκήσεις λοιπόν , επιτρέπονται και σας βοηθούν στα εξής :

1. Τρέξιμο ή περπάτημα : περπατήστε ή τρέξτε όσο θέλετε και εισπνεύστε καθαρό αέρα. Προσέξτε, να μην ξεπερνάτε ποτέ τις αντοχές σας.

2. Καθίσματα : απαραίτητη άσκηση που γυμνάζει τη λεκάνη σας και τα πόδια σας. Θα έχετε σίγουρα πιο εύκολη εγκυμοσύνη.

3. Μικροί κοιλιακοί : Αυτή η άσκηση τονώνει τους κοιλιακούς σας μυς, οι οποίοι παρέχουν στήριξη στη σπονδυλική στήλη και βοηθούν συνεπώς στη μείωση των πόνων χαμηλά στη μέση. Αυτοί οι μυς θα βοηθήσουν επίσης στην ώθηση του μωρού σας κατά τη διάρκεια του δεύτερου σταδίου του τοκετού σας.

4. Ασκήσεις πυελικού τοιχώματος : Αυτές μπορούν να γίνουν οπουδήποτε, οποιαδήποτε ώρα και χωρίς να το ξέρει κανείς ! Βοηθάνε τους πυελικούς μύες να γίνουν πιο ελαστικοί ώστε το μωρό σας να μπορεί να περάσει μέσα από τη λεκάνη πιο εύκολα. Για να τις κάνετε, συσπάστε τους μύες γύρω από την ουρήθρα, τον κόλπο και το ορθρό έντερο , σαν να προσπαθείτε να συγκρατήσετε τα ούρα σας. Κρατήστε για αρκετά δευτερόλεπτα , μετά χαλαρώστε. Επαναλάβατε σε σετ των 10, αρκετές φορές κάθε μέρα.

Να θυμάστε, η αναπλήρωση των υγρών είναι σημαντική για την υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδίως εάν κάνετε κάποια σωματική δραστηριότητα. Εάν δεν πίνετε αρκετά υγρά, είστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο για την αφυδάτωση, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του αγέννητου μωρού σας.

Τέλος , σε οποιαδήποτε άσκηση μην υπερβαίνετε τις δυνάμεις σας, αντιθέτως σταματήστε λίγο πριν νιώσετε αρκετά κουρασμένη !

Για εμάς τις μέλλουσες μανούλες το σύνθημα είναι ένα “αγαπώ και φροντίζω το σώμα μου”!

Ανδριανή Ξιάρχου

andriani photo(1)Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Μουσικοκινητική αγωγή στο Petit Paris , Π. Φαλήρου
http://www.petitparis.gr/

 

No comments

Leave a reply