5 σημαντικά tips που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πριν από έναν μαραθώνιο, ήμιμαραθωνιο ή και 10 km

3 Posted by - March 30, 2015 - Running
•Διατροφή : Τις τελευταίες 3 μέρες πρέπει να καταναλώσετε φαγητά πλούσια σε υδατάνθρακες ως καύσιμη ύλη με λίγη πρωτεΐνη ( μακαρόνια ,ρύζι, φρούτα, ψωμί ολικής αλέσεως, πατάτες ψητές ή βραστές).
Σε καμία περίπτωση πολύ κρέας και γλυκά.
•Υγρά : Φροντίστε τις 2-3 τελευταίες μέρες να πίνετε άφθονο νερό και γενικότερα υγρά χυμούς ισοτονικά ποτά κ.λ.π ώστε ο οργανισμός να ξεπλύνει τα εσωτερικά του όργανα καθώς επίσης να είναι και ενυδατωμένος.•Προπόνηση : Δεν χρειάζεται να κάνετε προπόνηση ακόμα και τρείς μέρες πριν. Ο οργανισμός σας πρέπει να ξεκουραστεί και να σας έρθει και η επιθυμία να τρέξετε με χαρά και δίψα για χιλιόμετρα την μέρα του αγώνα.
Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι κάποιο μασάζ 2 μέρες πριν και καλές διατάσεις.

•Ενδυμασία : Επιλέξτε προσεκτικά αυτά που θα φορέσετε στον αγώνα σας. Θα πρέπει να είναι τεσταρισμένα σε προπονήσεις ώστε να μην σας ενοχλεί κάτι πάνω στο σώμα σας (αυτό μπορεί να είναι από το ύφασμα μέχρι το πόσο σφίγγει στο σώμα σας και το δέρμα σας). Επίσης ποτέ δεν φοράτε παπούτσια καινούργια σε αγώνα αλλά μόνο αυτά που έχετε δοκιμάσει σίγουρα 1-2 μήνες στην προπόνηση (ώστε να μην έχουν χάσει και το αντικραδασμικό τους υλικό)

•Ύπνος: Προσοχή, ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός ειδικά την τελευταία εβδομάδα.
Θα πρέπει να ξεκουράζεστε το βράδυ οπωσδήποτε από 8-9 ώρες και ίσως και το μεσημέρι για 1 ώρα. Φυσικά δεν θέλει το τελευταίο διάστημα καθόλου ξενύχτια.

Μιχάλης Τομαράς
Πρωταθλητής στίβου στο άλμα εις ύψος, καθηγητής φυσικής αγωγής.
Υπεύθυνος ακαδημίας στίβου Athens track and field academy στο ΟΑΚΑ

being_011

Athens Track & Field Academy

1 Comment

  • Greg Amvrazis March 30, 2015 - 10:14 Reply

    3 ημερες πριν τον αγωνα χωρις προπονηση = μαθηματικα μεγαλο ρισκο για τραυματισμο !
    οπως επισης και μασαζ πριν τον αγωνα, δεν προτεινεται εκτος αν γινεται ηδη περιοδικα ολη τη χρονια , πριν απ τα μεγαλα event , τυπου τεστ !
    κατα τα αλλα ωραιες συμβουλες !

  • Leave a reply