6 Τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

2 Posted by - September 21, 2020 - Nutrition

Τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο, ο καιρός άρχισε να αλλάζει και εμείς θα πρέπει να φροντίσουμε τον οργανισμό μας και να τον κρατήσουμε – όσο περνάει από το χέρι μας – μακριά από τους ιούς. Ενώ προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό, δεν μπορούμε να παραβλέπουμε, ότι υπάρχει ο ιός της γρίπης αλλά και τα κοινά κρυολογήματα.

Δεν υπάρχουν μαγικές τροφές, ωστόσο υπάρχουν προϊόντα με θρεπτικά συστατικά, που είναι ικανά να διατηρήσουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα δυνατό.

Δες αγαπημένες τροφές που θα σου χαρίσουν βιταμίνες και θα μειώσουν την πιθανότητα να… αρπάξεις κάποιο μικρόβιο.  Απλώς να θυμάσαι πως για έναν γερό οργανισμό, χρειάζεσαι ποιοτικό ύπνο, λίγη άσκηση και σωστό  πλύσιμο των χεριών.

 Χυμός πορτοκάλι

Τα πορτοκάλια είναι στην εποχή τους. Φρέσκα, γλυκά και δημοφιλή για την   βιταμίνη C. Ένα θρεπτικό συστατικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και το αυτό το γνωρίζεις από τότε που ήσουν μικρό παιδί.

Ρόδι

Τα ρόδια θεωρούνται superfood λόγω των μοναδικών θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Θεωρείται αντιμικροβιακό, πράγμα που σημαίνει ότι αυτός ο εποχιακός καρπός μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη βακτηρίων και ιών. Επιπλέον, τόσο ο χυμός ροδιού όσο και οι σπόροι διαθέτουν πλούτο θρεπτικών ουσιών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C.

Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει αλισίνι. Σε αυτή αποδίδεται η έντονη και χαρακτηριστική οσμή του. Είναι ένας ισχυρός αντιμικροβιακός παράγοντας που σε συνδυασμό με την βιταμίνη C,  ενισχύει την αντιβακτηριδιακή του δράση. Τα αποτελέσματα μιας μελέτης δείχνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη σκόρδου  μειώνει την πιθανότητα να δούμε συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης.

Γλυκοπατάτα

Το φυσικό πορτοκαλί χρώμα που βρίσκεται στη σάρκα των γλυκοπατάτων οφείλεται στην πλούσια περιεκτικότητα σε β καροτίνη, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα. Ψήστε μερικές γλυκοπατάτες και χρησιμοποιήστε τη σάρκα τους σε πολλές συνταγές.

Κολοκύθα

Η κολοκύθα, όπως η γλυκοπατάτα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά όπως η β-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα σας. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η βιταμίνη Α μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Η κολοκύθα περιέχει επίσης βιταμίνη C.

Σταφύλια

Τα σταφύλια είναι κάτι περισσότερο από καλοκαιρινά φρούτα! Σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής, τα σταφύλια αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α και βιταμίνης Κ και ταυτόχρονα προσφέρουν πολύτιμα καροτένια, βιταμίνες τουσυμπλέγματος Β (όπως η πυριδοξίνη, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη) και τέλος περιέχουν υψηλή συγκέντρωση ηλεκτρολυτών όπως το κάλιο.

No comments

Leave a reply