7 λόγοι που όταν γυμνάζεσαι δεν αισθάνεσαι την ίδια δύναμη με χθες

20 Posted by - October 11, 2016 - Motivation, Workout

Κατάφερες να ολοκληρώσεις μια προπόνηση χθες με επιτυχία και σήμερα αγωνίζεσαι για να βρεις το κουράγιο να ξεκινήσεις; Η διάθεση μας είναι διαφορετική μέρα με την ημέρα, το ίδιο και η αντοχή μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τα παρατήσεις και να παραλείψεις την άσκηση σου. Απλώς, μπορείς να ακολουθήσεις κάποιες συμβουλές, μέσω των οποίων θα βρεις την λύση, ώστε να βγάζεις κάθε προπόνηση σου, όσο δύσκολη κι αν είναι η ημέρα σου.

Όταν πρόκειται για προπόνηση, ο καθένας έχει καλές μέρες και κακές μέρες στο γυμναστήριο ή σε κάποιο στάδιο/ πάρκο. Το τρέξιμο 5χλμ μπορεί να το αισθάνεσαι σαν να έτρεξες μόλις 1χμλ. ή αντιστρόφως, σηκώνοντας βάρος 5 κιλών, να σου φανούν  50 κιλά. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση σου.

1. Δεν κοιμάσαι αρκετά.
Σύμφωνα με έρευνες, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, λαιμαργία, ατονία- αδυναμία, υπνηλία και  όλα αυτά είναι επιζήμια για την προπόνηση σου. Για μια καλή επίδοση, οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν μεταξύ επτά και εννέα ώρες ύπνου κάθε νύχτα.
2. Δεν τρως σωστά.
Οι έξυπνες επιλογές τροφίμων είναι απαραίτητες για μια επιτυχημένη προπόνηση. Πχ. Αν έχεις προγραμματίσει να γυμναστείς πρωί, απέφυγε τα πικάντικα φαγητά το βράδυ, δεδομένου ότι μπορεί να προκαλέσουν στομαχική διαταραχή. Επίσης, πριν απο την άσκηση προτίμησε εύπεπτες τροφές όπως μια μπανάνα.

3. Είναι απλά μια κακή ημέρα.
Είτε πρόκειται για μια απογοητευτική μέρα στη δουλειά σου ή γιατί οτιδήποτε άλλο δεν πηγαίνει όπως θα το ήθελες, είναι προτιμότερο να αποφύγεις την αρνητική σκέψη γιατί και αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα. Η αρνητική σκέψη είναι πολύ πιθανό να σου χαλάσει τη διάθεση και να σε αποτρέψει απο την γυμναστική, ωστόσο είναι στο χέρι σου να αντιστρέψεις την κατάσταση, καθώς οι μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να εκτονωθούμε και για να μειώσουμε το άγχος.

4. Η θερμοκρασία δεν ευνοεί.
Είναι δύσκολο να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα μας αν έχει υπερβολική ζέστη και δύσκολα να το ξεκινήσουμε όταν έχει υπερβολικό κρύο. Η καλή προθέρμανση είναι αυτή που θα μας βοηθήσει στις χαμηλές θερμοκρασίες, και η σωστή ενυδάτωση όταν πρόκειται για θερμοκρασία υψηλή.

5. Δεν αλλάζεις τη ρουτίνα.
Αν ακολουθείς διαρκώς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, από κάποια στιγμή και μετά είναι τόσο μονότονο για σένα, όσο και για το σώμα σου.  Αν θέλεις να κρατήσεις ενεργούς τους μυς σου αλλά και εσένα δοκίμασε μια νέα άσκηση ή άλλαξε τον ρυθμό και την ταχύτητα σου.

6. Δεν κάνεις διατάσεις.
Στην περίπτωση που παραλείπεις τις διατάσεις πριν και μετά την προπόνηση σου, είναι πολύ πιθανό να αισθάνεσαι το σώμα σου σφιχτό και δύσκαμπτο την επόμενη μέρα. Ένας σφιχτός μυς περιορίζει το εύρος της κίνησης, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να δουλέψεις σκληρότερα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

7. Υπερβάλεις

Μπορεί να χρειάζεται σκληρή δουλειά για να αποκτήσεις τα αποτελέσματα που ονειρεύεσαι, ωστόσο το σώμα χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει και να είναι έτοιμο να δώσει ξανά το 100%.  Άκουσε το σώμα σου, και στην περίπτωση που το χρειάζεται ξεκούρασε το ή διάλεξε μια ήπια μορφή άσκησης τις ημέρες που δεν αισθάνεσαι την ίδια δύναμη.

No comments

Leave a reply