9 +1 φράσεις να ενθαρρύνεις το παιδί σου

3 Posted by - June 25, 2014 - Kids

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα λόγια που λέμε στα παιδιά μας καθώς και ο τρόπος, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και μπορούν να επηρεάσουν είτε στη δημιουργία προβληματικών συναισθηματικών καταστάσεων (π.χ. χαμηλή αυτοπεποίθηση , άρνηση για συμμετοχή σε ομαδικά παιχνίδια) είτε στην υγιή ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη.

Γι’ αυτό σας παραθέτω 9 +1 φράσεις «κλειδιά» ,που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από γονείς και προπονητές,

- Είμαι περήφανος-η για σένα!

- Θα πρέπει να είσαι περήφανος για αυτό που έκανες!

- Δες πόσο καλά το έκανες!

- Βελτιώθηκες πάρα πολύ!

- Τι πιστεύεις εσύ;

- Πρόσεξα ότι έκανες πολλή υπομονή

- Πολύ σωστή η παρατήρησή σου

- Πού το πρόσεξες, μπράβο!

- Έχεις γίνει πολύ καλός/-ή σε αυτό!

- Κουράστηκες, αλλά άξιζε το αποτέλεσμα

Θυμηθείτε, τα καλά λόγια πρέπει να χρησιμοποιούνται και με τον σωστό τρόπο, οπότε να είστε συγκεκριμένοι και όχι ασαφής στην παρατήρηση σας !
Μια πολύ καλή τεχνική που πάντα «πιάνει» στα παιδιά είναι να συνοδεύονται τα λόγια σας με την αντίστοιχη γλώσσα του σώματος. Για παράδειγμα χρησιμοποιήστε το χαμόγελο σας.
Πολύ βασικό είναι στα παιδιά, να μην συνοδεύεται η παρατήρηση με συγκρίσεις ή με κάτι το αρνητικό. Για παράδειγμα, το έκανες καλά, αλλά όχι όπως την άλλη φορά που είχες κάνεις όλο λάθη.

Τέλος να μην εμπεριέχουν υπερβολές τα λόγια σας, όπως “είσαι το πιο ταλαντούχο παιδί του κόσμου!”, ειδικά μπροστά σε άλλα παιδιά στην τάξη ή στην ομάδα.

Σημαντικό είναι να επιβραβεύεται αξίες που είναι αποτέλεσμα προσπάθειας και όχι επιφανειακά χαρακτηριστικά, όπως τα υλικά αγαθά ή η ομορφιά, κυρίως για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και όχι μόνο.

Ανδριανή Ξιάρχου

andriani photo(1)Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Μουσικοκινητική αγωγή στο Petit Paris , Π. Φαλήρου
http://www.petitparis.gr/

 

No comments

Leave a reply