9+1 οφέλη του παιχνιδιού στη παιδική χαρά

24 Posted by - December 4, 2016 - Kids

Το πάρκο είναι ένας χώρος που τα παιδιά λατρεύουν να βρίσκονται, να παίζουν καθώς και να συναναστρέφονται με άλλα παιδάκια.

Πρόκειται για ένα μέρος που προσφέρει πολλά ερεθίσματα, που δίνει την δυνατότητα για εξερεύνηση των δυνατοτήτων αλλά και προσφέρει όλες αυτές τις αναμνήσεις στην προσωπική ιστορία του κάθε παιδιού.

Ποιά είναι όμως αλήθεια τα οφέλη στην παιδική χαρά;

1. Ανάπτυξη και εξάσκηση των κινητικών δεξιοτήτων (λεπτής και αδρής κινητικότητας)

2. Πολυαισθητηριακή διέγερση μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα που επεξεργάζονται μέσω όλων των αισθήσεων τους.

3. Ανάπτυξη και ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της ανεξαρτησίας, μιας και το παιδί δοκιμάζει τις δυνάμεις του και πιστεύει περισσότερο στον εαυτό του («Μπορώ να ανέβω ψηλά»)

4. Το παιδί αποκτά καλύτερη συναίσθηση του εαυτού του και των ορίων του (σε σχέση με τα άλλα παιδιά, με τα αντικείμενα –παιχνίδια, με το χώρο και τις κατευθύνσεις )

5. Δίνονται στο παιδί ευκαιρίες για ανακάλυψη υλικών που είναι η γέφυρα για τις πρώτες προμαθησιακές έννοιες.

6. Πλήθος ευκαιριών για κοινωνική ενσωμάτωση μέσα από την συναναστροφή του με άλλα παιδιά.

7. Αναπτύσσονται οι πρώτες φιλίες και το παιδί μαθαίνει να μοιράζεται και αποκτά σεβασμό προς τα άλλα παιδιά.

8. Μαθαίνει καινούργια ομαδικά παιχνίδια, καθώς και κανόνες που πρέπει να ακολουθεί ( όπως για παράδειγμα, να περιμένει την σειρά του)

9. Ως συνέπεια το παιδί εμπλουτίζει τις εμπειρίες του, γεγονός που του δίνει ευκαιρίες συζήτησης και διήγησης αυτών των εμπειριών.

10. Αντιμετωπίζει τους φόβους του, όπως τα ψηλά μέρη (σκαρφαλώνει), την ταχύτητα (κούνια) και να χάνει τα παιχνίδια του, μιας και στην παιδική χαρά όλα ανήκουν σε όλους.

Τέλος, για εμάς τους γονείς η παιδική χαρά αποτελεί το ιδανικό μέρος στην καταπολέμηση των προσωπικών μας φόβων σε σχέση με το παιδί μας, όπως αυτών του να πέσει, να χτυπήσει, να κρυώσει… Μας βοηθά στο να συνειδητοποιήσουμε την εξέλιξη των ικανοτήτων των παιδιών μας και την ανάπτυξη της προσωπικότητας τους.

 

Ανδριανή Ξιάρχου

new photo 2Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Μουσικοκινητική αγωγή στο Petit Paris , Π. Φαλήρου
http://www.petitparis.gr/

No comments

Leave a reply