Κι όμως η γυμναστική σε κάνει πιο “έξυπνο”

33 Posted by - June 21, 2018 - Health, Motivation

Ολοένα και αυξάνονται οι έρευνες σχετικά με τα οφέλη της άσκησης στην υγεία. Η γυμναστική έχει εξελιχτεί σε «μαγικό» χάπι κατά πολλών ασθενειών ενώ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και στη μείωση του καθημερινού στρες.
Για να έχεις μια καλή υγεία, δυνατό οργανισμό, διάθεση και καλύτερη ψυχολογία, η λύση είναι να αρχίσεις, να… ανεβάζεις παλμούς χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε τύπο άσκησης.

Η γυμναστική θα σε βοηθήσει:

1. Να έχεις γερά κόκαλα

Η άσκηση θα δυναμώσει τα οστά σου και θα σε βοηθήσει να αποφύγεις την οστεοπόρωση. Η συστηματική άσκηση βοηθά στην αναστολή της οστικής απώλειας, ιδίως με προγράμματα ανύψωσης βαρών.

2. Να διαχειρίζεσαι το άγχος σου

Η ενέργεια που δίνεις κατά την άσκηση, είναι ικανή να σου μειώσει τα επίπεδα του άγχους σου. Μάλιστα, εάν η γυμναστική γίνει τρόπος ζωής σου, ως αγχολυτικό, θα βοηθήσει την ψυχολογία σου και στην σωστή- ήρεμη διαχείριση των καθημερινών σου προβλημάτων.

3. Βελτιώνει την υγεία των ματιών

Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που γυμνάζονται έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας – μια πολύ συχνή πάθηση των ματιών που κατά κανόνα εκδηλώνεται στις ηλικίες άνω των 60 ετών και αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης των ηλικιωμένων.

4. Προλαμβάνει τον καρκίνο

Δεκάδες μελέτες έχουν υποστηρίξει οτι η άσκηση αποτελεί ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου. Η πλειονότητα των μελετών συγκλίνει στην άποψη ότι η προστασία που παρέχει η άσκηση στην καρκινογένεση εξειδικεύεται με τον καρκίνο. Έτσι, η άσκηση προστατεύει από κάποιες μορφές καρκίνου, ενώ δεν φαίνεται να έχει επίδραση σε κάποιες άλλες.

5. Βοηθάει στον πόνο των αρθρώσεων

Η σωματική άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα με αρθρίτιδα. Μόλις 30 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορεί να πάρει τον πόνο των αρθρώσεων μακριά.
Αυξάνει τη δύναμη και την ευελιξία και βοηθά στην καταπολέμηση της κόπωσης.

6. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ιδιαίτερα η αερόβια άσκηση (π.χ., περπάτημα, τζόγκινγκ, κολύμπι, ποδηλασία, τένις, μπάσκετ, βόλεϊ κλπ.), είναι ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να ενισχύσεις την άμυνα του ανοσοποιητικού σου συστήματος. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η συστηματική άσκηση τονώνει την άμυνα του οργανισμού, ενώ -σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Xάρβαρντ- συμβάλλει στη μακροζωία.

7. Σε κάνει πιο “έξυπνο”

Η γυμναστική είναι ικανή, να διεγείρει την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων.
Σύμφωνα με έρευνα, κατά τη διάρκεια της άσκησης παρατηρείται αύξηση του αριθμού των μιτοχονδρίων (παροχή ενέργειας του κυττάρου).
Τα κύτταρα του εγκεφάλου τροφοδοτούνται με ενέργεια από τα μιτοχόνδρια. Όπως οι υπόλοιποι μύες λοιπόν, έτσι και πολλά τμήματα του εγκεφάλου προπονούνται εξίσου κατά τη διάρκεια της άσκησης.

No comments

Leave a reply