Οι 10 “εντολές” για περισσότερη ενέργεια

5 Posted by - April 15, 2015 - Health, Motivation

Όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να τρώμε καλά και να γυμναζόμαστε. Οι έρευνες μας αποδεικνύουν επανειλημμένα ότι ο συνδυασμός διατροφής και φυσικής δραστηριότητας όχι μόνο μας κρατάει σε φόρμα, αλλά επίσης μας προστατεύει, από ένα απλό κρυολόγημα μέχρι καρκίνο και Αλτσχάιμερ. Και επιπλέον βελτιώνει την σεξουαλική ζωή μας. Ποιος μπορεί να απορρίψει μια τέτοια προσφορά;

Παρόλαυτα, αποδεικνύεται ότι το κάνουν πολλοί από μας. Kάθε πρώτη του μήνα παίρνουμε απόφαση να γίνουμε αθλητικοί και υγιείς τύποι? και την επόμενη μέρα πέφτουμε με τα μούτρα στις θεϊκές, ανεπανάληπτες, απίθανες σοκολάτες.

Μην απογοητεύεσαι. Σου έχω καλά νέα! Είναι πολύ πιο εύκολο από όσο πιστεύεις να είσαι αλλά και να παραμείνεις σε φόρμα. Πρέπει απλώς να ακολουθήσεις τους παρακάτω 10 βασικούς κανόνες διατροφής και ευεξίας.

1) Κόψε τους απαγορευμένους καρπούς (καφεΐνη, σάκχαρα ταχείας καύσεως, αλκοόλ, επεξεργασμένα φαγητά.

Όλα τα παραπάνω έχουν γίνει ο βασικός κορμός της σύγχρονης διατροφής και καταστρέφουν τον μεταβολισμό μας με πολλούς και διάφορους τρόπους. Η καφεΐνη αφυδατώνει και η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης φαγητού καθώς το σώμα μπερδεύει την δίψα με την πείνα. Τα σάκχαρα ταχείας καύσεως (σύνθετοι υδατάνθρακες) και το αλκοόλ είναι ουσιαστικά κενές θερμίδες, που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, ηπατική ανεπάρκεια και καρκίνο. Τα επεξεργασμένα φαγητά είναι συνήθως παραφορτωμένα με ζάχαρη, αλάτι και υδρογονωμένα λιπαρά και έχουν συνδεθεί με διαβήτη, υπέρταση και καρδιοαγγειακές ασθένειες. Κόψτα! Όσο πιο γρήγορα γίνεται.

2) Ενυδατώσου!

Δεν χρειαζόμαστε νερό μόνο για τις βασικές λειτουργίες του σώματος μας- μην ξεχνάς ότι αποτελούμαστε από 65% νερό. Η κατανάλωση νερού λίγο πριν το φαγητό είναι ένας σπουδαίος τρόπος να γεμίσουμε το στομάχι μας και να μην πέσουμε με τα μούτρα στο πιάτο μας. Όλοι οι ειδικοί συνιστούν ότι πρέπει να πίνουμε 6 με8 ποτήρια νερό κάθε μέρα. Αν αυτό σου ακούγεται πολύ, να θυμάσαι ότι μετράει επίσης και το νερό που εμπεριέχεται σε φρούτα, λαχανικά και γάλα. Γι? αυτό, φάε πολλά ζουμερά φρούτα, όπως τα πορτοκάλια, τα καρπούζια, οι κλημεντίνες και οι ντομάτες.

3) Όσο λιγότερο, τόσο καλύτερο

Αν προσέξεις λίγο παραπάνω το μέγεθος κάθε μερίδας που τρως, θα σου είναι πολύ πιο εύκολο να φας σωστά. Από το να τρως τρία μεγάλα γεύματα κάθε μέρα , είναι καλύτερο να τρως πολλά-περίπου έξι-μικρά γεύματα σε όλη την διάρκεια της μέρας. Με αυτόν τον τρόπο και δεν θα πεινάσεις ποτέ και θα ξεφύγεις από τον κίνδυνο να πέσεις με τα μούτρα σε εκείνη την σοκολατίτσα που έχεις βάλει στο μάτι.

4) Φάε έξυπνα

Κάθε φορά που πας σε ένα μανάβικο ή επισκέπτεσαι ένα εστιατόριο, φρόντισε να κάνεις έξυπνες επιλογές. Προτίμησε πιάτα με πολλές άπαχες πρωτεΐνες, όπως ψάρια, κοτόπουλο και φασόλια. Κρατήσου μακριά από το άσπρο ψωμί και πες ναι στο αλεύρι ή το ψωμί ολικής αλέσεως. Από το να μαγειρεύεις με φτηνιάρικα λάδια, προτίμησε το ελαιόλαδο, που βοηθά στις καρδιοπάθειες ή το ηλιέλαιο.

5) Ενεργοποιήσου!

Όταν πας στο γραφείο σου προτίμησε τις σκάλες. Δοκίμασε να παρακολουθήσεις με τους φίλους σου μαθήματα χορού. Πήγαινε στα δωρεάν μαθήματα γιόγκα που διοργανώνει το δημοτικό γυμναστήριο. Αγόρασε ένα ποδόμετρο και κουβάλα το πάνω σου σε όλη την διάρκεια της ημέρας, για να σιγουρευτείς ότι κάνεις τα 10.000 βήματα που προτείνουν οι γιατροί. Απλά κουνήσου, άνθρωπε μου! Όχι μόνο θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα, αλλά θα χάσεις τα περιττά κιλά, θα κοιμάσαι καλύτερα, θα βελτιώσεις την διάθεση σου, θα έχεις περισσότερη ενέργεια? χρειάζεται να συνεχίσω;

6) Μερικοί το προτιμούν ωμό. Κάντο και συ!

Ακολούθησε μια δίαιτα που αποτελείται κατά 70% από ωμά φρούτα και λαχανικά. Αν δεν μαγειρέψεις (επεξεργαστείς θερμικά) τα φρούτα και τα λαχανικά, διατηρείς όλα τα θρεπτικά τους συστατικά και επίσης επωφελείσαι από τα διάφορα πεπτικά ένζυμα που υπάρχουν στα ωμά φρούτα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να βελτιώσεις την λειτουργία του πεπτικού σου συστήματος, να χωνεύεις και να λειτουργείσαι ευκολότερα.

7) Φρόντισε να προλαβαίνεις να κοιμάσαι

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αποδιοργανώσει τελείως την υγεία σου καθώς κάνει το σώμα σου να παράγει ορμόνες που ουσιαστικά ενθαρρύνουν την αύξηση του βάρους. Επίσης, όταν κοιμάσαι λίγο, τρως περισσότερο (καθώς έτσι προσπαθείς να αυξήσεις τα επίπεδα της ενέργειας). Ακόμα και το να τρως, λίγο πριν πέσεις για ύπνο μπορεί να σου προκαλέσει διαταραχές ύπνου, καθώς το πεπτικό σου σύστημα παλεύει να χωνέψει το φαγητό ενώ εσύ προσπαθείς να ξεκουραστείς. Α, και παρεμπιπτόντως, το σώμα σου καίει περίπου 500 θερμίδες κατά την διάρκεια ενός 8ωρου ύπνου. Γιατί να μην επωφεληθείς από αυτήν την δωρεάν και ακούραστη καύση θερμίδων;

8) Νήστεψε

Mια φορά την εβδομάδα, πρέπει να δοκιμάσεις να κάνεις μια μικρή νηστεία, που σημαίνει να παραλείψεις ένα ή δύο γεύματα. Αυτό θα δώσει στο σώμα σου την ευκαιρία να ξεκουραστεί από την δουλειά που κάνει κάθε μέρα. Κατά την διάρκεια της νηστείας φρόντισε απλά να πίνεις πολύ νερό για να είσαι ενυδατωμένος. Δοκίμασε να το κάνεις αυτό μια μέρα που δεν έχεις πολλές δουλειές και δεν θα χρειαστείς πολύ ενέργεια. Μια μέρα αργίας, π.χ. η Κυριακή, είναι συνήθως μια καλή μέρα για μια τέτοια προσπάθεια.

9) Προτίμησε τα αλκαλικά φαγητά

Το σώμα σου χρειάζεται μια συγκεκριμένη χημική ισορροπία για να λειτουργήσει αποτελεσματικά (80% αλκαλική, 20% όξινη τροφή). Το να τρως πολλά όξινα φαγητά, όπως γλυκά, αλκοόλ ή κρέατα με λίπος, χαλάει αυτήν την ισορροπία. Διάλεξε αλκαλικά φαγητά όπως πρασινάδες, πράσινα φασόλια και γάλα σόγιας για να την αποκαταστήσεις. Και μην ξεχνάς και τα αλκαλικά φρούτα, όπως καρπούζι, γκρέιπφρουτ και αβοκάντο.

10) Να είσαι συγκεντρωμένος στο στόχο σου

Τελευταία? αλλά όχι καταϊδρωμένη η δέκατη εντολή! θυμήσου ότι το να είσαι υγιής είναι τρόπος ζωής. Δεν συμβαίνει σε μια νύχτα. Είτε ο στόχος σου είναι να χάσεις κιλά ή να μειώσεις την χοληστερίνη σου, πρέπει να έχεις υπομονή με τον εαυτό σου και να συγκεντρώνεσαι στον τελικό σου στόχο.

Ευτύχης Μπλέτσας

bletsas.gr

No comments

Leave a reply