Τραυματισμός πρόσθιου χιαστού: Πώς το αντιμετωπίζω;

3 Posted by - May 29, 2014 - Health

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα περιστατικά τραυματισμού του προσθίου χιαστού.

Τι είναι ο πρόσθιος χιαστός;

Τελευταία, όλο και πιο συχνά ακούμε την έκφραση “έπαθε χιαστό…”

Ο πρόσθιος χιαστός (ACL – Anterior Cruciate Ligament) είναι ένας σύνδεσμος, ο οποίος αποτρέπει την πρόσθια ολίσθηση της κνήμης όταν ο μηρός είναι σταθερός και την οπίσθια ολίσθηση του μηρού όταν η κνήμη είναι σταθερή. Επίσης, ελέγχει την υπερέκταση αλλά και την έσω- έξω στροφή του γόνατος.

Οι πιο σημαντικές αιτίες τραυματισμού του προσθίου χιαστού είναι η βίαιη έσω στροφική κίνηση του γόνατος από ένα δυνατό χτύπημα είτε από μια ανώμαλη προσγείωση από άλμα ή άλλες φορές από έντονη αλλαγή κατεύθυνσης.

Τα κύρια συμπτώματα του τραυματισμού είναι χαλάρωση της άρθρωσης μετά από κάποιο κλινικό τεστ, έντονος πόνος της άρθρωσης ίσως και μούδιασμα, ενώ πολλές φορές παρατηρείται μείωση του εύρους κίνησης, οίδημα και αιμάτωμα.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που μπορεί να μην υπάρχει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε ακούσει επαγγελματίες αθλητές αλλά και ερασιτέχνες, να αναφέρουν μια μικρή ενόχληση την στιγμή του τραυματισμού, η οποία δεν τους εμποδίζει στην αθλητική τους δραστηριότητα δημιουργώντας μεγαλύτερη ζημιά στην άρθρωση του γόνατος.

Η αντιμετώπιση του προσθίου χιαστού κυρίως σε αθλητές είναι η χειρουργική (συνδεσμοπλαστική) και επιτυγχάνεται με αντικατάσταση του μοσχεύματος άλλες φορές με συνθετικό μόσχευμα, άλλες με μόσχευμα του ιδίου του ασθενή (επιγονατιδικό τένοντα ή οπίσθιων μηριαίων) κι άλλες φορές από πτωματικό μόσχευμα. Σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει πλήρης επανένταξη στις αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και για έναν μη αθλητή στην καθημερινότητα του.

Ο χρόνος αποκατάστασης κυμαίνεται από 24-36 εβδομάδες και χωρίζεται σε 5 φάσεις.
1η φάση: Έλεγχος πόνου κ φλεγμονής και προστασία του μοσχεύματος.

2η φάση: Ανώδυνη ανάκτηση πλήρους εύρους κίνησης της άρθρωσης.

3η φάση: Μυϊκή ενδυνάμωση αυξάνοντας προοδευτικά την επιβάρυνση.

4η φάση: Αρμονία κ συντονισμός κίνησης

5η φάση: Πλήρης συντονισμός Δύναμης –ελαστικότητας –Αντοχής-Ταχύτητας και σταδιακή επανένταξη στις αθλητικές δραστηριότητες.

Τα ατυχήματα δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν, παρόλα αυτά μπορούν να ληφθούν κάποια μέτρα πρόληψης και αποφυγής του τραυματισμού. Η ισορροπία του μυϊκού συστήματος, το καλό ζέσταμα πριν την αθλητική δραστηριότητα, οι άρτιες αθλητικές εγκαταστάσεις, η σωστή επιλογή κατάλληλων υποδημάτων και η διατήρηση σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα είναι κάποια από τα μέτρα αυτά.

Γιώργος Μηλιώνης

Γυμναστής αποκατάστασης (Rehabilitation Fitness trainer)

στο “ΛΑΕΡΤΕΙΟΝ” (Κέντρο αποκαταστασης και αποθεραπειας)

milionisgeorge@yahoo.com

mobile: 6977217112

No comments

Leave a reply