Παραλία: O καλύτερος παιδότοπος

2 Posted by - July 10, 2014 - Kids

Φυσικά, αν λέγατε στο παιδάκι σας πόσο ωφέλιμα είναι τα θαλασσινά μπάνια για την υγεία και την ανάπτυξή του, λίγο θα το ενδιέφερε. Εξίσου, η άμμος, φημίζεται για τις χαλαρωτικές ιδιότητες που έχει, μιας και στην ειδική αγωγή, την χρησιμοποιούν ως μέσο χαλάρωσης και μέσο εκμάθησης.

Το παιχνίδι στην παραλία εξασφαλίζει αβίαστα την ιδανική απασχόληση για το παιδί. Διαδραματίζει έναν ισχυρό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, στον αυξανόμενο προσανατολισμό στον κόσμο και γενικότερα στην ψυχοσωματική του ανάπτυξη.

Το κολύμπι μάλιστα είναι πολύ καλό τονωτικό της αυτοπεποίθησης του παιδιού. Οι γονείς κάνουν πολύ καλά που γράφουν τα παιδιά τους στο κολυμβητήριο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, προετοιμάζοντας επίδοξους κολυμβητές για το καλοκαίρι.

Για τα περισσότερα παιδιά, η παραμονή κοντά στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μπορεί να εξασφαλίσει το ιδανικό περιβάλλον ερεθισμάτων για την κατάκτηση δεξιοτήτων, όπως αναφέρουν με τη σειρά τους οι αναπτυξιολόγοι.

Τα παιδιά έχουν εξάλλου την ικανότητα να επεξεργάζονται πληροφορίες με διαφορετικό τρόπο. Ένα κοχυλάκι στην παλάμη του χεριού μπορεί να μοιάζει με πραγματικό θησαυρό για το παιδί που παρατηρεί τον κόσμο γύρω του. Οι νέες παραστάσεις και γενικά η εξερεύνηση νέων πραγμάτων κυριολεκτικά συναρπάζει, ειδικά τα παιδιά των πόλεων, που είναι συνήθως περιορισμένα στους τέσσερις τοίχους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σκεφτείτε λίγο! Το παιχνίδι στην παραλία έχει το χαρακτηριστικό της ψυχαγωγίας, καθώς ικανοποιεί την ανάγκη του παιδιού για ελεύθερη δράση. Εκτός όμως από την ψυχαγωγία, έχει και γενικότερα βιολογικό σκοπό, γιατί ικανοποιεί την ανάγκη του παιδιού για κίνηση, περιπέτεια, πειραματισμό, εκτόνωση.

Παιχνίδια με κίνηση στην άμμο
Γράψτε τους αριθμούς και παίξτε το κλασσικό “κουτσό” που όλοι ξέρουμε. Χαράξτε διαφόρων ειδών γραμμές σε μεγάλη απόσταση (π.χ. Καμπύλες, ευθεία γραμμή) και βάλτε το παιδί να τις ακολουθήσει. Εναλλακτικά, όταν υπάρχουν περισσότερα παιδιά χαράξτε ένα είδος γραμμής για το καθένα και βάλτε τα να τρέξουν πάνω σε αυτές.
Γράψτε το όνομα του αντίστροφα και βάλτε να πατήσει σε ένα ένα γράμμα μέχρι να φτάσει στο αρχικό , που είναι ένα βήμα πριν την απολαυστική βουτιά του!

Ανδριανή Ξιάρχου

andriani photo(1)Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Μουσικοκινητική αγωγή στο Petit Paris , Π. Φαλήρου
http://www.petitparis.gr/

No comments

Leave a reply