Δραστήρια παιδιά προσχολικής ηλικίας – 7 αποδεδειγμένοι τροποι να αποφύγετε την παχυσαρκία

4 Posted by - March 26, 2015 - Kids

Η πανδημία της παχυσαρκίας, ένας απο τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη, την τελευταία εικοσαετία δυστυχώς απειλεί όλο και περισσότερα παιδιά. Μάλιστα οι ηλικίες στις οποίες διαπιστώνεται κλινικά επικίνδυνη παχυσαρκία, όλο και μικραίνουν. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά, και μία απο τις υψηλότερες παγκοσμίως στην παχυσαρκία. Η οικονομική κρίση, όπως αναμενόταν, έχει επιδεινώσει το πρόβλημα.

Ο παιδίατρός σας καταγράφει την ανάπτυξη του παιδιού σας απο την βρεφική ηλικία, και είναι ο καταλληλότερος να σας πει αν το παιδί σας είναι φυσιολογικό, υπέρβαρο ή παχύσαρκο (βάσει του BMI του). Το κριτήριο των γονέων έχει αποδειχθεί σε μελέτες πως είναι ανεπαρκές όταν πρόκειται για τα δικά μας παιδιά. Αυτό που έκανε μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση ήταν πως γονείς χαρακτήριζαν παιδιά άλλων ως παχύσαρκα, την ίδια στιγμή που τα δικά τους τα έβρισκαν φυσιολογικά (παρόμοιες ηλικίες και ύψος), ακόμη και αν τα τελευταία ήταν βαρύτερα απο τα πρώτα!

Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες να γίνει το παιδί σας παχύσαρκο.

1. Αποδείχθηκε πρόσφατα πως παιδιά που γεννιούνται με χαμηλό βάρος γέννησης (ιδίως όσα γεννιούνται μικρότερα των 2.9 κιλών), και τα οποία γονείς και παιδίατροι «φροντίζουν» να φτάσουν γρήγορα το βάρος των συνομηλίκων τους, έχουν αυξημένες πιθανότητες για παχυσαρκία στην παιδική ηλικία, και πρώιμη εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου ενηλίκων (ακόμη και πριν τα 15 έτη!). Εάν το μωράκι σας γεννήθηκε με μικρό βάρος γέννησης, μην επιμένετε στα παραδοσιακά πρότυπα πρόσληψης βάρους, αλλά επιτρέψτε του να κινηθεί λίγο πιο αργά, ιδίως τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής.

2. Μειώστε σημαντικά τον χρόνο που περνά το παιδί σας μπροστά σε μια οθόνη, είτε αυτή λέγεται τηλεόραση, κινητό, ή tablet. Παιδιά μικρότερα των 2 ετών δεν πρέπει να εκτίθενται ποτέ σε ενεργείς οθόνες, ενώ μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να εκτίθενται ένα μέγιστο 2 ωρών ημερησίως. Ιδανικά, αποφύγετε όσο περισσότερο μπορείτε την τηλεόραση.

3. Φροντίστε το παιδί σας να παίζει με παιχνίδια που απαιτούν φυσική δραστηριότητα, και όχι μόνο πνευματική. Καλά τα κυβάκια και τα πάζλ, αλλά μια μπάλα ή ένα χούλα-χουπ, λίγος χορός ή κρυφτό, μπορούν να βοηθήσουν εξίσου πολύ στην πνευματική του ανάπτυξη, διατηρώντας το ταυτόχρονα σωματικά υγιές.

4. Προσπαθήστε οι οικογενειακές σας στιγμές να είναι ενεργητικές. Αντί για παράδειγμα να πάτε σινεμά Κυριακή απόγευμα, προτιμήστε την παιδική χαρά, ή το πάρκο.

5. Το ποδήλατο και η μπάλα αποτελούν τις ευκολότερες και συνηθέστερες λύσεις στο πρόβλημα της μειωμένης δραστηριότητας.

6. Αν το παιδί σας λατρεύει τα βιντεοπαιχνίδια, φροντίστε οι 2 ώρες που επιτρέπονται ημερησίως να είναι με κονσόλες που επιβάλουν κίνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί το παιχνίδι. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές στην αγορά.

7. Η δομημένη άσκηση (δηλαδή η συμμετοχή σε ομάδα κάποιου αθλήματος) αποτελεί την προφανέστερη, και καλύτερα οργανωμένη απάντηση. Η συστηματική άσκηση άλλωστε «προγραμματίζει» καλύτερα τον μεταβολισμό μικρών και μεγάλων, έτσι ώστε ακόμη και σε περιόδους μειωμένης δραστηριότητας το σώμα να μην «κρατά» τόσες θερμίδες όσες θα κρατούσε αν είμαστε μονίμως αδρανείς.

Ο πιο συχνός αντίλογος που ακούω στο ιατρείο μου είναι πως το παιδί δεν προλαβαίνει – έχει σχολείο, φροντιστήριο, πιάνο, και αγγλικά. Η απάντηση που δίνω αστειευόμενος είναι «ωραία, αφού τα μάθει όλα αυτά, θα μπορέσω να τού εξηγήσω με λεπτομέρειες και στα Αγγλικά, γιατί έπαθε ζάχαρο, και πώς θα το έχει για όλη του την ζωή». Η απάντηση αυτή είναι μάλλον «σκληρή», αλλά η αλήθεια είναι πως η άσκηση πρέπει να μπει στην ζωή των παιδιών μας, όπως όλα τα άλλα «απαραίτητα» για μια καλή ζωή, και να ληφθεί εξίσου σοβαρά.

Με εκτίμηση,
Π. Ρενιέρης, παιδίατρος, FAAP

www.renierispediatrics.gr/

https://www.facebook.com/EnimeromenoiGoneis

Panagiwtis renieris-1

No comments

Leave a reply