Η ατομική προπόνηση ποδοσφαίρου στην παιδική ηλικία. Μόδα ή μήπως αναγκαία;

26 Posted by - September 22, 2022 - Kids

Όταν μιλάμε για αθλητισμό και ειδικότερα πρωταθλητισμό, μας έρχεται αυτόματα στο μυαλό ο όρος «προπόνηση». Επιχειρώντας να τον εξηγήσουμε, εννοούμε οποιοδήποτε είδος μυικής προσπάθειας προσχεδιασμένης έντασης, διάρκειας και συχνότητας μέσα σε μια οργανωμένη και στοχευμένη διαδικασία με σκοπό τη βελτίωση της απόδοσης.

Είναι όμως αρκετή η ομαδική προπόνηση, όσο ποιοτική κι αν χαρακτηρίζεται, για τη βελτίωση ενός νεαρού ποδοσφαιριστή;

Η απάντηση σαφώς και είναι αρνητική. Σε μια τυπική προπονητική μονάδα ο προπονητής έχει να ασχοληθεί με το σύνολο των αθλητών και τους στόχους της ομάδας. Έτσι, ο καθένας χρειάζεται έξτρα χρόνο προπόνησης έχοντας στόχο τη βελτίωση των αδυναμιών αλλά και τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των δυνατών στοιχείων. Ένα απλό παράδειγμα για να γίνει κατανοητή η σημαντικότητα της ατομικής προπόνησης είναι το σχολείο. Ένα παιδί ξεκινάει από την πρώτη δημοτικού και προοδευτικά διδάσκεται μαθήματα μέχρι το λύκειο. Όταν παρατηρούνται κενά στη γνώση ή την πρόοδο του, αφιερώνει έξτρα χρόνο μελέτης ή ακόμα και φροντιστηρίου ώστε να καλύψει το χαμένο έδαφος και να ενισχύσει την απόδοση του. Έτσι και στο ποδόσφαιρο, ο ποδοσφαιριστής πρέπει να έχει αποκτήσει μια συγκεκριμένη προπονητική ηλικία, έχοντας διδαχθεί σωστά τις αρχές και τις τεχνικές του αθλήματος και να καλύπτει με έξτρα προπόνηση τις αδυναμίες του.

D19A3119-39B1-42D5-9DB6-E8094E559DF6

Μπορεί κάποιος να προπονηθεί μόνος του;

Θεωρείται δεδομένο πως οτιδήποτε κάνει κάποιος, είναι καλύτερο από την απουσία προπόνησης. Όμως, όσο μεγαλύτερος είναι ο προσωπικός στόχος του καθενός, τόσο περισσότερη προπόνηση και θυσίες απαιτούνται, ενώ παράλληλα επιβάλλεται η καθοδήγηση από εξειδικευμένο προπονητή, όπου η μεθοδικότητα και η προσέγγιση στη λεπτομέρεια θα κάνει τη διαφορά. Το ποδόσφαιρο είναι ένα πολυσύνθετο άθλημα και πρέπει ο ποδοσφαιριστής να εκπαιδεύεται σε τομείς που αφορούν την ποδοσφαιρική φυσική κατάσταση (δεν είναι δρομέας, ούτε αρσηβαρίστας κτλ), την τεχνική, την τακτική αλλά και την ψυχοπνευματική κατάσταση.

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί γονείς ενδιαφέρονται να εντάξουν τα παιδιά τους σε προγράμματα εξειδικευμένης προπόνησης πέραν της ομάδας. Ο βασικός λόγος είναι ότι θέλουν να βοηθήσουν την εξέλιξη του παιδιού. Υπάρχουν όμως και αρκετές περιπτώσεις που γίνεται, είτε για να εκπληρώσουν δικά τους όνειρα μέσα από τον νέο «Messi», είτε επειδή το έχουν ακούσει από κάποιον άλλον γονιό και πρέπει να παρέχουν κι αυτοί στο παιδί τους έξτρα βοήθεια.

6CA02D31-672B-43AD-9F5C-E8918AF4F0E2
Είναι γεγονός ότι πλέον στο χώρο, υπάρχουν επιστήμονες και καλοί προπονητές που μπορούν να στηρίξουν με τις γνώσεις τους την προσπάθεια των παιδιών και να αναδείξουν το ταλέντο τους. Βέβαια, δεν σου εγγυάται  κανείς ότι κάνοντας την καλύτερη δυνατή προπόνηση, διατροφή και καλή ζωή, θα γίνεις πετυχημένος ποδοσφαιριστής. Το σίγουρο είναι πως συνδυάζοντας όλα αυτά,  αυξάνονται οι πιθανότητες  να πετύχεις.

Συνέχισε με ΠΑΘΟΣ και ΑΓΑΠΗ γι αυτό που κάνεις, αλλιώς ασχολήσου με κάτι άλλο…

tasos

 

Αναστάσιος Γούλας
Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Αθηνών
Προπονητής ποδοσφαίρου UEFA B

http://www.webuildfootballers.com/

FB: WeBuildFootballers

anastasios86goulas@gmail.com

 

No comments

Leave a reply