Οι βασικές πρώτες βοήθειες για παιδικά ατυχήματα

17 Posted by - July 5, 2015 - Kids, Mommy

Οι πρώτες βοήθειες αποτελούν γνώσεις απαραίτητες για κάθε άνθρωπο, ακόμα περισσότερο αν είσαι γονιός, μιας και τα παιδιά είναι ευάλωτα από την έλλειψη κινδύνου που τα διακατέχει! Η περιέργεια τους τα οδηγεί σε πράξεις, που για αυτά μπορεί να μοιάζουν παιχνίδι και καταλήγουν σε «περιπέτεια» για τους γονείς.
Ως μαμά ,σας παρουσιάζω μερικές συμβουλές για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.
Εύχομαι να μην σας χρειαστούν ποτέ!

Απαραίτητο κουτί πρώτων βοηθειών

Το κουτί πρώτων βοηθειών πρέπει να το έχετε πάντα στο σπίτι και στο αυτοκίνητο και καλό είναι να περιέχει τα εξής :
-Γάζες
- οξυζενέ και ιώδιο
-Λευκοπλαστ
-Αυτοκόλλητους επιδέσμους
-Ελαστικό επίδεσμο (σε περίπτωση διαστρέμματος ή κάκωσης)
-Τριγωνικό ύφασμα
-Βαμβάκι
-Ψαλίδι και τσιμπιδάκι
-τοπική αντιβιοτική αλοιφή που αποτρέπει τυχόν λοιμώξεις σε μικρές πληγές και εκδορές)
-Θερμόμετρο
-Παγοκύστες
-Αντισηπτικά
- Αντισταμινική αλοιφή ή τζελ για την αντιμετώπιση των αλλεργικών αντιδράσεων και του κνησμού που προκαλεί το τσίμπημα από έντομα, τσούχτρες κ.λπ.
- Κάποιο φάρμακο κατά της ναυτίας (δραμαμίνη)
-Ενεργό άνθρακα (χαπάκια)
-Αναλγητικά (παυσίπονα- παρακεταμόλη)
-Αντιαλλεργικά (σιρόπι- ταμπλέτες)

Ανκάποιο μέλος της οικογένειας υποφέρει από αλλεργία ή άσθμα ή άλλη πάθηση πρέπει να έχουμε τα φάρμακα που μας έχει χορηγήσει ο παιδίατρος σε επαρκείς ποσότητες.

Τηλέφωνα πρώτης ανάγκης

Πολύ βασικό να έχετε εκτυπώσει και συμπληρώσει την παρακάτω λίστα με τα τηλέφωνα πρώτης ανάγκης και να τα γνωστοποιήσετε και στους κοντινούς συγγενείς σας.

tilefwna-prwtis-anagis-

Τραυματισμοί στο κεφάλι

Οι τραυματισμοί στο κεφάλι απαιτούν ΑΜΕΣΗ ιατρική φροντίδα για αυτό θα πρέπει να καλέσετε αμέσως το 166. Είναι αρκετά συνηθισμένο να χτυπάνε τα μικρά παιδιά στο κεφαλάκι από πτώση, σύγκρουση ή από χτύπημα με άλλο παιδί. Να ανησυχήσετε αν παρατηρήσετε μια αφύσικη υπνηλία, εμετούς, έντονη κεφαλαλγία, σπασμούς, απώλεια μνήμης, προβλήματα όρασης ή πόνο στον αυχένα.
Τι να κάνετε: Βάλτε πάγο στο χτύπημα, ταϊστε το παιδί ελαφρά και παρακολουθήστε το για το επόμενο εικοσιτετράωρο (μπορεί να χρειαστεί να το ξυπνήσετε στον ύπνο του). Οδηγήστε το στο νοσοκομείο αν δείχνει σαστισμένο, χλομό, κάνει εμετό, δυσκολεύεστε να το ξυπνήσετε. Καλό θα ήταν να το δει ο γιατρός, αν έχει κάνει μεγάλο καρούμπαλο, έχει μελανιάσει το ένα ή και τα δύο μάτια του ή έχει ρινορραγία.

Ξένα σώματα

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο ακίδες από ξύλο, αχινό ή αγκάθια να καρφώνονται στο τρυφερό δέρμα του παιδιού. Γι’ αυτό, δείξτε προσοχή όταν το παιδί παίζει στον κήπο ή στη φύση , εξηγήστε του γιατί πρέπει να μένει μακριά από ακανθώδη φυτά, να μην τα αγγίζει και γιατί δεν κάνει να περπατάει ξυπόλητο.
Τι να κάνετε: Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι κάτι έχει μπει στο δέρμα του, αλείψτε την περιοχή με λάδι. Εάν οι επαλείψεις γίνονται συχνά, το συγκεκριμένο σημείο του δέρματος θα φουσκώσει και το αγκάθι θα βγει πιο εύκολα. Αν το ξένο σώμα προεξέχει από το δέρμα, μπορείτε να το αφαιρέσετε με ένα τσιμπιδάκι, αφού πρώτα έχετε πλύνει καλά την περιοχή με σαπούνι και νερό. Μπορείτε κάλλιστα να πάρετε και μια μικρή βελόνα( η απολύμανσή της γίνετε όταν την καίτε στην άκρη με έναν αναπτήρα ή σπίρτο) και με την άκρη της χαράζετε απαλά το σημείο της επιδερμίδας όπου μπήκε το αγκάθι. Σπρώξτε με τα δάχτυλα προς τα έξω. Αν όμως το ξένο σώμα έχει εισχωρήσει βαθιά και δεν εξέχει για να αφαιρεθεί, είναι σκόπιμο να επισκεφθείτε το γιατρό. Σε περίπτωση που έχουν εισχωρήσει στο δέρμα ρινίσματα γυαλιού κατευθυνθείτε οπωσδήποτε στο νοσοκομείο.
Ξένα σώματα όμως μπορεί να μπουν όχι μόνο στο δέρμα αλλά και στο λαιμό του. Αν , λοιπόν, κατάπιε κάτι και δεν μπορεί να αναπνεύσει, χτυπήστε σταθερά στην πλάτη κρατώντας το με το κεφάλι προς τα κάτω. Το ξένο σώμα θα βγει. Σε μεγαλύτερα παιδιά χρησιμοποιήστε το χειρισμό Heimlich πιέζοντας από την κοιλιά μέσα προς το θώρακα πάνω.
Σας παρουσιάζω σχετικό βίντεο εδώ

pnigmos
Ειδικά στα βρέφη,  δίνουμε 5 χτυπήματα στην πλάτη με φορά προς το κεφάλι και αφού γυρίσουμε το βρέφος σε ύπτια θέση προς τα κάτω- ανάσκελα, ασκούμε 5 θωρακικές συμπιέσεις με δύο δάκτυλά μας.

brefi-
Τσιμπήματα
Μπορεί να γίνουν από κουνούπια, μέλισσες, σφήκες και τσούχτρες ως πιο συνηθισμένα, ειδικά κατά τη θερινή περίοδο. Αν μας τσιμπήσουν με το κεντρί τους, χύνουν ένα δηλητήριο που είναι μείγμα διαφόρων τοξινών. Γι’ αυτό προκαλούν ερεθισμούς που μπορεί να είναι απλοί όπως τσούξιμο, ελαφρύ πόνο και κνησμό , έως πιο σοβαροί με ισχυρό πόνο και καθολικό πρήξιμο. Είναι απαραίτητο λοιπόν να είστε προετοιμασμένοι κατάλληλα για την αντιμετώπιση τέτοιων τσιμπιμάτων. Να έχετε μαζί σας αντιισταμινικό φάρμακα και κορτιζονούχα αλοιφή. Προληπτικά, εφαρμόσετε ειδικές φυτικές εντομοαπωθητικές κρέμες στην επιδερμίδα.
Εάν το παιδί είναι αλλεργικό, θα πρέπει να το μεταφέρετε επειγόντως στο νοσοκομείο, καθώς και στην περίπτωση αυτή πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.
Αν δεν είναι αλλεργικό, βάλτε πάνω στο τσίμπημα μια κρύα κομπρέσα και κατόπιν διάλυμα αμμωνίας. Αν υπάρχει κεντρί, θα πρέπει να αφαιρεθεί καλύτερα από το γιατρό.

Δάγκωμα
Μπορεί να προέλθει από κατοικίδια, άγρια ζώα ή ακόμα και από φίδια. Γι’ αυτό, μην αφήνετε το παιδί να πλησιάζει ζωάκια χωρίς να το επιβλέπετε και να το έχετε σε απόσταση ασφαλείας. Το τραύμα μπορεί να μολυνθεί και να χρειαστεί θεραπεία. Βασικός κίνδυνος στο δάγκωμα από σκύλο είναι η λύσσα, ειδικά από αδέσποτα σκυλιά όπως και από ζωάκια που βρίσκονται στην ύπαιθρο και δεν εμβολιάζονται. Όσον αφορά το δάγκωμα από φίδι , το μόνο δηλητηριώδες φίδι στην Ελλάδα είναι η οχιά. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη την άνοιξη γιατί το δηλητήριό της είναι πιο δραστικό.
Τι να κάνετε: Πλύνετε καλά το τραύμα με σαπούνι και νερό, για να αφαιρεθεί το σάλιο και, μόλις ξεπλυθεί καλά, σκουπίστε το με καθαρή γάζα και βάλτε ιώδιο αμέσως. Αν το δάγκωμα είναι από ζώο, θα πρέπει να εξεταστεί το παιδί από γιατρό και ίσως χρειαστεί αντιτετανικός ορός. Σε περίπτωση που το δάγκωμα είναι από φίδι, ξαμπλώστε το παιδί με τέτοιο τρόπο ώστε το σημείο του σώματος όπου έγινε το δάγκωμα να είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο της καρδιάς. Στη συνέχεια, δέστε σφιχτά ένα κομμάτι ύφασμα (περίπου 10εκ. πάνω από το δάγκωμα), βάλτε πάνω στο σημείο παγάκια τυλιγμένα σε πλαστική σακούλα και μεταφέρετε το παιδί σε νοσοκομείο.

Εγκαύματα
Ο ήλιος μόνο φίλος μας δεν είναι! Μπορεί να γίνει επικίνδυνος και βλαβερός για την υγεία του παιδιού μας. Εξάλλου, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ηλίαση και εγκαύματα δεν παθαίνουμε μόνο στις παραλίες. Τα παιχνίδια στον ήλιο πρέπει να γίνονται με μέτρο και πάντα με χρήση αντιηλιακού.
Τι να κάνετε: Σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος χρησιμποιήστε ενυδατική λοσιόν ή σκεύασμα υδρογέλης που δροσίζει και ανακουφίζει άμεσα τον πόνο, βοηθά στη γρήγορη επούλωση του εγκαύματος και προστατεύει από τυχόν μολύνσεις. Αν το έγκαυμα είναι σοβαρό (έχει κάνει φουσκάλες ή βγάζει υγρό) θα πρέπει να πάτε σε γιατρό.

Τραυματισμοί στα μάτια
Τα «κόκκινα μάτια» μπορεί να οφείλονται σε λοίμωξη, αλλεργία, ακόμη και σε ξένο σώμα που μπήκε στο μάτι του. Τα μάτια κινδυνεύουν από διάφορα ρινίσματα, όπως χώμα, άμμο, πούδρες, γιατί το παιδί μπορεί ανά πάσα στιγμή να τρίψει τα μάτια του έχοντας πιάσει οτιδήποτε με τα χέρια του. Πολύ συχνός είναι ο τραυματισμός της μεμβράνης που καλύπτει το βολβό με τα νύχια ή με αιχμηρά παιχνίδια, γι’ αυτό προσέξτε τι κρατάει και φροντίστε τα νύχια του να είναι πάντα κοντά κομμένα.
Τι να κάνετε: Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι έχουν μπει ρινίσματα στα μάτια του παιδιού, εμποδίστε το από το να τα τρίψει κρατώντας του τα χέρια και ξεπλύνετε αμέσως τα μάτια με φυσιολογικό ορό ή, αν δεν έχετε, με άφθονο καθαρό νερό. Αν έχει τραυματιστεί στο μάτι, σκεπάστε το με αποστειρωμένη γάζα ή με γάζα ειδική για τα μάτια σε οβάλ σχήμα, την οποία θα στερεώσετε καλά με επιδέσμους ή τσιρότα. Επειδή η κίνηση του γερού ματιού θα παρασύρει το χτυπημένο με αποτέλεσμα ακόμα και οι πιο μικρές κινήσεις να δημιουργούν περισσότερο πόνο, καλύτερα να κλείσετε και τα δυο μάτια. Σε περίπτωση που υπάρχει αραιό και διαυγές οφθαλμικό έκκριμα (κοινώς τσίμπλα) , κάντε κομπρέσες με αποστειρωμένες γάζες και φυσιολογικό ορό. Σε περίπτωση μόλυνσης (πυκνό πυώδες έκκριμα) βάλτε κάποιο κολλύριο ή αλοιφή , κατόπιν συνεννόησης με τον παιδίατρο.

Πληγές
Ένα τραύμα δεν σημαίνει απαραίτητα και σοβαρή πληγή. Μπορεί να είναι μια απλή γρατσουνιά ή ένα χτύπημα που έσκισε επιφανειακά την επιδερμίδα και αιμορραγεί. Επειδή τα παιδιά αιμορραγούν εύκολα, σε ένα απλό χτύπημα μπορεί να δούμε να ρέει άφθονο αίμα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι χρειάζεται απαραίτητα και ράμματα. Συνήθως αν η πληγή είναι μικρότερη των 2εκ. κλείνει μόνη της. Αν είναι μεγαλύτερη ή το τραύμα είναι σε σημείο όπου η πληγή ανοίγει, όπως το γόνατο ή αγκώνες, τότε απαιτούνται ράμματα. Η εκτίμηση οφείλει να γίνει από τον ειδικό και καλό είναι να γίνεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, καθώς είναι ο μόνος αρμόδιος για να πει αν το παιδί χρειάζεται ράμματα , αλλά και να συστήσει τις κατάλληλες επουλωτικές αλοιφές.
Τι να κάνετε: καθαρίστε το τραύμα με ένα μαλακό πανί με νερό και στη συνέχεια αξιολογήστε αν το τραύμα θέλει «ράμματα» . Πλύνετε ξεκινώντας από τις άκρες του τραύματος με κινήσεις που απομακρύνονται από αυτό. Αν τρέχει πολύ αίμα και η πληγή είναι στο χέρι ή στο πόδι, κρατήστε το πληγωμένο μέλος ψηλότερα από το σώμα. Βάλτε μια αποστειρωμένη γάζα ή καθαρό μαντίλι και πιέστε γερά και σταθερά. Συνήθως πέντε λεπτά αρκούν για να σταματήσει η αιμορραγία. Τέλος, καλύψτε με αποστειρωμένη γάζα ή τραυμαπλάστ. Τα τραύματα θέλουν παρακολούθηση γιατί πολλές φορές μολύνονται.

Ως γονείς, πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, μιας και το να βλέπει την πληγή είναι ήδη αρκετά τρομακτικό για το παιδί. Εάν νιώσει το άγχος και το φόβο σας, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Πάρτε το αγκαλιά και κρατήστε το σφιχτά επάνω σας. Έτσι θα ησυχάσει και θα το ζεστάνετε, γιατί μια τυπική αντίδραση στο σοκ είναι το κρύο. Σε περίπτωση που μεταβείτε σε σταθμό Πρώτων Βοηθειών εξηγήστε με σαφήνεια και χωρίς πανικό τι συνέβη. Μείνετε κοντά του εκπέμποντας ηρεμία και όχι πανικό.
Περισσότερε πληροφορίες
www.how-to-save-a-life.gr

Ανδριανή Ξιάρχου

11242036_10155613798710593_1504680674_o

 

 

 

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής (ΤΕΦΑΑ Αθηνών)
Μουσικοκινητική Αγωγή – εκπαιδευτικό παιχνίδι στο Petit Paris Π. Φαλήρου

 

Διαβάστε επίσης: “Επιλέξτε τις σπιτικές μπάρες δημητριακών για τα παιδιά σας, το Cookie Man μας προτείνει 2 αγαπημένες συνταγές!”

Cookie Man , Π. Φαλήρου , Αγίου Αλεξάνδρου 34-38 , 210 983 6957

1601222_1438461063037888_1626342866_n

 

No comments

Leave a reply