MindFul: Πως το μυαλό σου θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

53 Posted by - March 16, 2018 - Health, Nutrition

… Όταν τρώμε δεν μιλάμε (δεν απασχολούμαστε με τίποτα άλλο), το φαγάκι μας κοιτάμε!  Μάλλον, αυτό το οποίο ακούγαμε διαρκώς όταν ήμασταν παιδιά, είναι ένας σημαντικός «κανόνας» που βοηθάει στην μείωση του βάρους. Σύμφωνα με μια μελέτη,  τρώγοντας με προσοχή, επιλέγοντας και απολαμβάνοντας τρόφιμα, χωρίς να αποσπάτε η προσοχή μας από κάποιον  υπολογιστή ή τηλεόραση, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να μειώσουν το βάρος τους.

Ένα πρόγραμμα στις Η.Π.Α. δείχνει στους ανθρώπους ότι μπορούν να τρώνε ό, τι θέλουν, συμπεριλαμβανομένων των αγαπημένων τους τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ωστόσο πρέπει να δίνουν απόλυτη προσοχή σε αυτό.

Τρώμε με το μυαλό

Όταν στη σκέψη μας είναι μόνο στο γεύμα που έχουμε μπροστά μας και η απόλαύση του, το πιθανότερο είναι να φάμε λιγότερο από αυτό που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε.

“Διδάσκουμε τους ανθρώπους να τρώνε τα τρόφιμα που αγαπούν, αλλά να τα τρώνε κατά τρόπο εξυπηρετικό”, δήλωσε ο Δρ Carolyn Dunn από το κρατικό πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

“Για παράδειγμα, αν κάποιος από εμάς θα έτρωγε ένα φαγητό που έχει πολύ υψηλές θερμίδες, θα πρέπει να αρχίσει να τρώει τις 2 πρώτες πιρουνιές με επίγνωση.  Με αυτόν τον τρόπο θα αισθανθεί μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτές οι δύο πρώτες μπουκές, συνδέονται με την περισσότερη απόλαυση. – Η κατανάλωση περισσότερων θα σας δώσει σίγουρα περισσότερες θερμίδες αλλά όχι περισσότερη απόλαυση-. Έτσι, ένα μους σοκολάτας, για παράδειγμα … θα τους συμβούλευα να το τρώνε με προσοχή και με σκοπό και να απολαύσουν αυτά τα πρώτα τσιμπήματα”.

Όπως συμπλήρωσε, δεν χρειάζεται να στερείσαι καμία τροφή. Απλώς, να είσαι προσηλωμένος σε ό, τι γεύεσαι.

Το πρόγραμμα που ετοίμασαν και σύμφωνα με αυτό κάνουν την έρευνα, ονομάζεται Eat Smart, Move More, Weigh Less και διαρκεί 15 εβδομάδες. Ο Dunn και οι συνεργάτες του έλεγξαν τα αποτελέσματα καταγράφοντας 80 άτομα, 42 από τους οποίους πήγαν αμέσως στο πρόγραμμα. Τα υπόλοιπα 38 έγιναν η ομάδα ελέγχου ενώ ήταν σε αναμονή για να ενταχθούν.

Εκείνοι που μπήκαν στο πρόγραμμα έχασαν κατά μέσο όρο 1,9 κιλά τις 15 εβδομάδες. Οι άλλοι στη λίστα αναμονής ήταν πρόθυμοι να συμμετάσχουν και υποτίθεται ότι προσπαθούσαν με άλλους τρόπους να χάσουν βάρος, καταφέρνοντας  - 0,3kg.

«Μόνο την προσοχή μας χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Dunn. “Το  φαγητό τρώγεται με σκοπό, με επίγνωση. Όταν τρώμε φαγητό, δεν βλέπουμε τηλεόραση, δεν παίζουμε παιχνίδια στον υπολογιστή και δεν τρώμε στο γραφεία μας».

Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αύξησαν την προσοχή τους στο φαγητό και μείωσαν τελείως το βάρος τους.

Σκέψη παντού

Η προσοχή αφορά επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ψωνίζουν τρόφιμα και τις επιλογές που κάνουν στα εστιατόρια. Η συμβουλή του Dunn είναι να μην αφήνουμε τα συναισθήματά μας να μας οδηγήσουν στο φαγητό. Τρώμε με επίγνωση αυτό που θέλουμε, όταν πραγματικά το θέλουμε.

Στους συμμετέχοντες στη μελέτη δεν δόθηκε κανένας οδηγός διατροφής. Δεν τους ζητήθηκε καν να μετρήσουν  θερμίδες. Κάθε εβδομάδα μιλούσαν για μια διαφορετική πτυχή των τροφίμων και της διατροφής. Ενθαρρύνονταν να περπατούν και να αυξάνουν τα επίπεδα φυσικής τους δραστηριότητας.

Στο τέλος των έξι μηνών, περίπου το 75% των συμμετεχόντων δεν είχαν ανακτήσει το βάρος που είχαν χάσει και κάποιοι είχαν χάσει περισσότερα. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια για την ομάδα ελέγχου, μόλις αυτά συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Δημοσιευμένη μελέτη: www.theguardian.com

No comments

Leave a reply