Κοιμήσου παιδί μου- Ποια είναι η διάρκεια που απαιτείται και συμβουλές για… όνειρα γλυκά!

4 Posted by - April 1, 2015 - Mommy

Η εικόνα ενός μωρού που κοιμάται είναι υπέροχη – ιδιαίτερα εάν είστε κουρασμένη. Αλλά όπως πολλοί νέοι γονείς μπορούν να σας πουν, είναι ένα θέαμα που δε βλέπουν συχνά, ιδιαίτερα τη νύχτα κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού τους .

Το να κοιμηθεί ένα μωρό ολόκληρη τη νύχτα είναι ένα κατόρθωμα που θέλουν όλοι οι γονείς να πετύχουν. Σύντομα το ζεστό μπάνιο, οι χνουδωτές πυτζάμες και οι πολλαπλές αναγνώσεις του Πινόκιο και άλλων ιστοριών με εικόνες κάθε βράδυ θα αποτελέσουν την αρχή λατρεμένων οικογενειακών παραδόσεων. Κατά πόσο αυτό όμως ισχύει στις ταινίες και πόσο στην πραγματικότητα?

Εντωμεταξύ, οι γονείς έχουν πολλές ερωτήσεις όσον αφορά τον ύπνο και το μωρό τους με σκοπό να αντιμετωπίσουν πιθανά προβλήματα ύπνου του μωρού. Η πρώτη και πιο σημαντική: πόσο ύπνο χρειάζεται το μωράκι μου;
Ακολουθούν κάποιες γενικές οδηγίες.

Ηλικία και Διάρκεια ύπνου που απαιτείται, κατά προσέγγιση:

Νεογέννητο : 16 έως 18 ώρες την ημέρα
3 εβδομάδων: 15 έως 18 ώρες την ημέρα
6 εβδομάδων : 15 έως 16 ώρες την ημέρα
4 μηνών: 9 έως 12 ώρες συν δύο ενδιάμεσοι ύπνοι (2 – 3 ώρες κάθε φορά)
6 μηνών : 10 έως 11 ώρες συν δύο ενδιάμεσοι ύπνοι (2 – 3 ώρες κάθε φορά)
9 μηνών : 10 έως 12 ώρες συν δύο ενδιάμεσοι ύπνοι (1 – 2 ώρες κάθε φορά)
1 έτους : 10 έως 11 ώρες συν δύο ενδιάμεσοι ύπνοι (1 – 2 ώρες κάθε φορά)
18 μηνών: 10 έως 12 ώρες συν ένας ενδιάμεσος ύπνος συνήθως (1 – 2 ώρες)
2 ετών: 11 έως 12 ώρες συν ένας ενδιάμεσος ύπνος (1 – 2 ώρες)
3 ετών: 10 έως 11 ώρες συν πιθανώς ένας ενδιάμεσος ύπνος (2 ώρες)

Πώς θα καταλάβουμε αν του λείπει ύπνος;

- Αποκοιμιέται αμέσως κάθε φορά που το μεταφέρουμε με το αυτοκίνητο ή το καρότσι.
- Είναι κουρασμένο, νευρικό και ευερέθιστο συχνά μέσα στην ημέρα.
- Το πρωί πάντα το ξυπνάμε, και μάλιστα με δυσκολία.
- Κάποια βράδια καταρρέει και κοιμάται νωρίτερα.

Χρήσιμες συμβουλές

Μην αφήνετε την κάθε μέρα να κυλήσει χωρίς πρόγραμμα. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα στοιχειώδες πρόγραμμα. Αποφασίστε τι ώρα θα κοιμάται το παιδί το βράδυ ή ακόμα και όλη η οικογένεια και δείξτε συνέπεια.
Ολοκληρώστε τις βασικές δραστηριότητες στο πρώτο μισό της μέρας ή προσπαθήστε να έχετε τελειώσει τις περισσότερες δουλειές το βράδυ της προηγούμενης, ώστε να ασχοληθείτε περισσότερο χρόνο με το παιδί το απόγευμα.
Δοκιμάστε να καθιερώσετε μία ώρα το μεσημέρι, κατά την οποία όλη η οικογένεια θα ησυχάζει. Μειώστε τα ερεθίσματα, καθίστε στον καναπέ ή στο κρεβάτι μαζί με το παιδί για μισή περίπου ώρα και ασχοληθείτε με ήσυχες δραστηριότητες, π.χ. επικοινωνήστε χαλαρά ή διαβάστε βιβλία.
Αργά το απόγευμα κάντε στροφή σε ήσυχες δραστηριότητες. Ζωγραφική, παιχνίδι κατασκευών, παιχνίδι με τις κούκλες, αποφεύγοντας τα ζωηρά παιχνίδια που ανεβάζουν την αδρεναλίνη.
Τις τελευταίες δύο ώρες πριν τον ύπνο είναι σημαντικό οι ρυθμοί να πέφτουν -με ένα μπάνιο ή ντους, ένα ελαφρύ γεύμα- και να τηρείτε τη ρουτίνα πριν τον ύπνο -πιτζαμούλες, λίγο διάβασμα με διακριτικό φωτισμό, φιλάκι και καληνύχτα.

Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζεται ακόμα τον μεσημεριανό ύπνο;

Ένα παιδί που στερείται τον ύπνο θα είναι επιθετικό, γκρινιάρικο, υπερκινητικό και αφηρημένο. Αν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά λείπουν τότε πιθανόν να μην χρειάζεται πλέον το μεσημεριανό ύπνο.
Βοηθήστε το παιδί σας να κοιμηθεί, αν διαμαρτύρεται. Για παράδειγμα ηρεμήστε το και χαϊδέψτε του την πλάτη μέχρι να το πάρει ο ύπνος. Πηγαίνετε το μια βόλτα με το καρότσι ή με το αυτοκίνητο αν η κίνηση το βοηθάει να αποκοιμιέται. Ακόμα και ένα παιχνίδι που δεν περιλαμβάνει κίνηση λίγο πριν την ώρα του ύπνου μπορεί, να βοηθήσει το μικρό σας να ξαπλώσει στο κρεβάτι του και να κοιμηθεί

Αντικαταστήστε τους ημερήσιους ύπνους με «ώρες ησυχίας». Μπορείτε να προμηθεύσετε το μικρό σας με ήσυχα παιχνίδια και βιβλία για να περάσει τουλάχιστον κάποια ώρα ηρεμώντας και παίζοντας ήσυχα. Μην σας κάνει εντύπωση αν το μικρό σας παρόλο που εναντιώνεται στον ύπνο, γλαρώνει την ώρα της ησυχίας.

Τέλος θα ήθελα να σας προτείνω ένα βιβλίο που με βοήθησε πολύ , ο τίτλος είναι «Κοιμήσου, παιδί μου», από τον Δρ Εδουαρδ Εστιβιλ Συλβια Δε Μπεχαρ , από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.

 

Ανδριανή Ξιάρχου

andriani xiarxoy-1Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής (ΤΕΦΑΑ Αθηνών)
Μουσικοκινητική Αγωγή – εκπαιδευτικό παιχνίδι στο Petit Paris Π. Φαλήρου

http://www.petitparis.gr/

No comments

Leave a reply